Продукти перегонки кам’яновугільної смоли

Фракція Температура кипіння, оС   Основні продукти
Легкий олій   Середній олій Важкий олій Антраценовий олій Залишок (пек)   до 170   170-230 230-270 270-340 - Ароматичні вуглеводні (бензен, толуен, ксилени) Феноли Нафталін Антрацен  

 

Коксовий газ складається з метану, етилену, пропілену, водню, оксиду вуглецю (ІІ). Крім того, в 1 м3 коксового газу міститься приблизно 30 г бензену і 10 г толуену.

У 20-30-ті роки ХХ ст. в Німеччині були розроблені промислові методи одержання з вугілля рідких вуглеводнів, які можна використовувати як моторне паливо. Для добування суміші рідких вуглеводнів вугілля гідрують за методом Бергіуса або перетворюють на синтез-газ (суміш СО та Н2), з якого синтезують алкани, спирти тощо.

Інші джерела

Такі органічні речовини як клітковина, крохмаль, інші вуглеводи, рослинні та ефірні олії, терпени, смоли тощо, є продуктами життєдіяльності рослин і добуваються з них.

Органічні речовини тваринного походження хітин, білки, ферменти, гормони, також використовують як сировину для органічного синтезу.

Перспективним джерелом органічних сполук є океан, оскільки в морських рослинах та планктоні міститься основна маса органічних речовин нашої планети.

Актуальним сьогодні є використання сировини із вiдходiв виробництв, продукції сiльського та лiсового господарства, торфу. У широкому розумінні відходи – це все те, що людина викидає на планету в результаті життєдіяльності та господарювання. Відходи виробництва це матеріальні залишки виробничого процесу, які втратили свою споживчу вартість. Розвиток виробництва та збільшення обсягів споживання спричинили нагромадження на планеті такої кількості відходів, яка стала загрожувати довкіллю та здоров’ю людей. Статистично тільки 1-1,5% природних ресурсів використовується для виробництва продукції, а 98,5-99 % викидається у природне середовище у вигляді відходів. За сучасних умов обсяги відходів перевищують здатність екосистем їх нейтралізувати.

Кількість відходів, що утворюються на промислових виробництвах можна визначити за матеріальним індексом виробництва, тобто за сумарними витратами сировини та допоміжних матеріалів на одну тонну готової продукції. За відсутності відходів матеріальний індекс виробництва дорівнює одиниці. На сучасних виробництвах він, як правило, значно більший. Так, наприклад, у виробництві барвників він коливається від 10 до 30.

Середній рівень залучення відходів (вторинних ресурсів) в Україні складає 12 %, причому ефективні напрямки переробки відходів становлять лише 3-5 %, що в 7-8 разів нижче, ніж у розвинутих країнах. Ось чому залучення вторинних ресурсів у господарський обіг є важливим фактором оздоровлення екологічної ситуації. Це пiдвищує екологiчний рiвень технологiй i є критерiєм науково-технiчного розвитку цивiлiзованого суспiльства.


 








Дата добавления: 2016-02-13; просмотров: 841;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.