Іонізуючі випромінювання

 

Іонізуючим випромінюванням (ІВ) є будь-який вид випромінювання, взаємодія якого з середовищем призводить до виникнення зарядів різних знаків. До ІВ належать -випромінювання, потоки нейтронів та інших ядерних часток.

 

ІВ проникаючи до організму людини та проходячи через біологічну тканину, викликають в ній появу заряджених часток і вільних електронів. Вільні електрони, які взаємодіють із сусідніми атомами, іонізують їх, що супроводжується змінами структури молекул: порушення міжмолекулярних зв'язків і веде до загибелі клітин. Зміни у біохімічному складі клітини та обміні речовин порушують функції центральної нервової системи, що в свою чергу викликає порушення функції залоз внутрішньої секреції, зміни судинної проникності.

Радіоактивні речовини широко використовуються в машино- і приладобудуванні, в гірничій і вугільній промисловості, металургії та в інших галузях народного господарства.

 

- випромінювання – потік - часток позитивно заряджених ядер атомів гелію, який випромінюється речовиною при радіоактивному розпаді ядер.

Швидкість окремих часток досягає 20000км/с. Відстань проникнення від 12 см до 2 м.

 

- частки мають високу іонізуючу властивість і сильно поглинаються. При потраплянні на шкіру, глибоко не проникають, але при попаданні всередину організму дія їх нещадна.

 

- випромінювання – це потік електронів і протонів, які утворюються при розпаді природних і штучних радіоактивних речовин і рухаються з великою швидкістю.

 

Бета частки мають більшу проникну властивість і менші іонізуючі властивості, ніж - частки. Максимальний шлях - часток в повітрі складає до 18 м, а в живих тканинах до 2,5 см.

 

Нейтронне випромінювання – потік нейтронів. Це випромінювання не маючи заряду може глибоко проникати у речовини і тканини організму.

 

- випромінювання – електромагнітне (фотонне) випромінювання з дуже короткими хвилями.

 

- випромінювання має високу проникну властивість і малу іонізуючу дію. Це високочастотне випромінювання виникає в процесі ядерних реакції або радіоактивного розпаду.

 

Рентгенівське випромінювання виникає при бомбардуванні речовин потоком електронів, є також електромагнітним випромінюванням.

 

Воно може виникати в будь-яких електровакуумних установках. Іонізуюча дія рентгенівського випромінювання виникає за рахунок вибивання електронів з ядер інших елементів.

 








Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 489;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.