Гідроліз гемінальних дигалогензаміщених карбонових кислот

Лекция ОКСоКИСЛОТИ

 

Оксокислотами називають гетерофункціональні сполуки, що містять у молекулі одночасно карбоксильну і карбонільну групи . Інша назва карбонільної групи – оксогрупа, звідки стає зрозумілою назва цього класу сполук – оксокислоти.

Оксогрупа може бути кетонною , якщо вона сполучена з двома радикалами, або входити до складу альдегідної групи. Тому оксокислоти поділяють на кетокислоти та альдегідокислоти.

За взаємним розташуванням карбоксильної та карбонільної груп вони поділяються на α, β, γ і так далі, за аналогією до гідроксикислот.

 

НОМЕНКЛАТУРА

 

За замісниковою номенклатурою IUPAC назви оксокислот утворюються з назв відповідних карбонових кислот додаванням префікса оксо- (табл.1). За радикало-функціональною номенклатурою до назви карбонової кислоти додається назва ацила, що містить оксогрупу. Часто застосовують також тривіальні назви.

Таблиця 1

Назви деяких оксокислот

Формула   Назва за номенклатурою IUPAC
Замісниковою   Радикало-функціональною (тривіальна назва)
Альдегідокислоти   Кетокислоти       Оксоетанова   3-Оксопропанова   2-Оксопропанова     3-Оксобутанова   Формілформіатна (гліоксилова)   Формілацетатна     Ацетилформіатна (Піровиноградна)   Ацетилацетатна (Ацетооцтова)

СПОСОБИ ОДЕРЖАННЯ

 

Гідроліз гемінальних дигалогензаміщених карбонових кислот

 

Дихлороцтова Гліоксилова








Дата добавления: 2016-02-13; просмотров: 465;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.