Особливості прояву механізму виробничого левериджу

 

Слід зазначити, що в конкретних ситуаціях прояв механізму виробничого левериджу має ряд особливостей, які необхідно враховувати в процесі його використання. Ці особливості полягають в наступному.

1. Позитивна дія виробничого левериджа починає виявлятися лише після того, як підприємство подолало точку беззбиткової своєї діяльності.

Для того, щоб позитивний ефект виробничого левериджа почав виявлятися, підприємство спочатку повинне одержати достатній для покриття своїх постійних витрат розмір маржинального доходу. Це пов'язано з тим, що підприємство зобов'язане відшкодовувати свої постійні витрати незалежно від конкретного обсягу продажу, тому чим вище сума постійних витрат, тим пізніше за інших рівних умов воно досягне точки беззбитковості своєї діяльності. У зв'язку з цим, поки підприємство не забезпечило беззбитковість своєї діяльності, високий рівень постійних витрат буде додатковим «тягарем» на шляху до досягнення точки беззбитковості.

2. У міру подальшого збільшення обсягу продажу і віддалення від точки беззбитковості ефект виробничого левериджа починає знижуватися. Кожен подальший відсоток приросту обсягів продажу приводитиме до все більшого темпу приросту суми прибутку.

3. Механізм виробничого левериджу має і зворотну спрямованість - при будь-якому зниженні обсягу продажу в ще більшому ступені зменшуватиметься розмір прибутку підприємства.

4. Між виробничим левериджем і прибутком підприємства існує зворотна залежність. Чим вище прибуток підприємства, тим нижче ефект виробничого левериджа і навпаки. Це дозволяє зробити висновок про те, що виробничий леверидж є інструментом, що загладжує співвідношення рівня прибутковості і рівня ризику в процесі здійснення виробничої діяльності.

5. Ефект виробничого левериджу виявляється тільки в короткому періоді. Це визначається тим, що постійні витрати підприємства залишаються незмінними лише впродовж окремого відрізка часу. Як тільки в процесі збільшення обсягу продажу відбувається черговий стрибок суми постійних витрат, підприємству необхідно долати нову точку беззбитковості або пристосовувати до неї свою виробничу діяльність. Іншими словами, після такого стрибка ефект виробничого левериджа виявляється в нових умовах господарювання по-новому.

Розуміння механізму прояву виробничого левериджу дозволяє цілеспрямовано управляти співвідношенням постійних і змінних витрат в цілях підвищення ефективності виробничо-господарської діяльності при різних тенденціях кон'юнктури товарного ринку і стадії життєвого циклу підприємства.

При несприятливій кон'юнктурі товарного ринку, що визначає можливе зниження об'єму продажів, а також на ранніх стадіях життєвого циклу підприємства, коли їм ще не подолана точка беззбитковості, необхідно вживати заходи до зниження постійних витрат підприємства. І навпаки, при сприятливій кон'юнктурі товарного ринку і наявності певного запасу міцності, вимоги до здійснення режиму економії постійних витрат можуть бути суттєво послаблені. У такі періоди підприємство може значно розширювати обсяг реальних інвестицій, проводячи реконструкцію і модернізацію основних виробничих засобів.

При управлінні постійними витратами слід мати на увазі, що високий їх рівень значною мірою визначається галузевими особливостями діяльності. Крім того, постійні витрати у меншій мірі піддаються швидкій зміні, тому підприємства, що мають високе значення виробничого левериджа, втрачають гнучкість в управлінні своїми витратами.

Можливості зниження суми і питомої ваги постійних витрат:

скорочення витрат по управлінню;

продаж частини невживаного устаткування і нематеріальних активів з метою зниження сум амортизаційних відрахувань;

широке використання короткострокових форм лізингу машин і обладнання замість їх придбання у власність;

скорочення обсягів споживаних комунальних послуг та інші.









Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 452;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.