Хімічний потенціал.

Для опису гомогенних і гетерогенних систем використовується єдина з парціальних мольних величин, а саме парціальна мольна вільна енергія Гіббса, яку Гіббс назвав хімічний потенціал і позначив літерою m. Отже, хімічний потенціал компоненту 1 – це частинна похідна вільної енергії по вмісту компонента 1 при постійних температурі, тиску і вмісті компоненту 2, або m1 = . Як парціальна величина він відповідає приросту вільної енергії G, якщо до нескінченної кількості розчину при сталих p, T і кількості другого компоненту додати 1 моль компонента 1. На відміну від парціальних мольних величин, для всіх термодинамічних потенціалів можна взяти подібні частинні похідні, звісно, при відповідних умовах. Всі вони є хімічними потенціалами:

mі = = = = . (4.16)

Запишемо в загальному випадку термодинамічний потенціал багатокомпонентного розчину, який містить n1 молей компонента 1, n2 молей компонента 2, … ni молей компонента і:

dG = -SdT + vdp + =

= -SdT + vdp + å (4.17)

Рівняння термодинамічних потенціалів для фаз змінного складу можна записати як

dU = TdS – pdv + Smi dni (4.18)

dH = TdS + vdp + Smi dni (4.19)

dF = -SdT – pdv + Smi dni (4.20)

dG = -SdT + vdp + Smi dni (4.21)

На практиці для хімічного потенціалу як правило використовується похідна вільної енергії Гіббса, адже умови сталості тиску і температури найчастіше використовуються. Дуже змістовним є сам термін «хімічний потенціал», адже він є рушійною силою переносу маси.

Для хімічного потенціалу справедливі три основні рівняння для парціальних мольних величин:

dG = m1dx1 + m2dx2, (4.22)

G = m1x1 + m2x2 (4.23)

x1dm1 + x2dm2= 0 (4.24)

Останнє рівняння, як ми вже знаємо, називається рівнянням Гіббса-Дюгема. Воно дозволяє розрахувати хімічний потенціал компоненту 1, якщо відома концентраційна залежність хімічного потенціалу компонента 2.








Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 608;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.