Тепловий ефект реакції.

Всі хімічні та металургійні процеси супроводжуються виділенням або поглинанням тепла – тепловим ефектом. Розділ фізичної хімії, який вивчає теплові ефекти процесів (хімічних або металургійних), називається термохімією. Всі теоретичні висновки термохімії базуються на застосуванні першого закону термодинаміки.

Тепловий ефект реакціїце теплота, яка виділяється або поглинається при протіканні реакції, якщо в системі не здійснюється жодних робіт окрім роботи проти зовнішнього тиску, а продукти реакції мають ту само температуру, що й вихідні речовини.

В термохімії прийнято вважати позитивним тепловий ефект екзотермічних реакцій (коли тепло виділяється) і негативним тепловий ефект ендотермічних реакцій (тепло поглинається). Тоді між термодинамічною теплотою процесу q і термохімічним тепловим ефектом Q існує співвідношення:

Q = -q (2.16)

Теплові ефекти визначають експериментально в калориметрах – приборах, які не мають теплообміну з оточуючим середовищем. По зміні температури після реакції розраховують кількість поглиненого або вивільненого тепла. Видів калориметрії і відповідно типів приладів дуже багато – калориметрія розчинення, згоряння та інш. Не завжди можна точно визначити теплові ефекти. До калориметричних експериментів є багато вимог: щоб реакція проходила досить швидко, до кінця і не була зворотною. Дуже сер’ьозні вимоги до матеріалу тиглів і т.і. Тому дуже важливим стає розрахунок теплових ефектів реакцій.

Теплові ефекти завжди визначають при сталості не тільки температури, а й ще одного з параметрів системи – об’єму або тиску. Частіше тиску бо це легше втілити експериментально. Тоді говорять про тепловий ефект при постійному тиску Qр. Іноді реакцію проводять у герметично замкнутих посудинах – бомбах. Тоді отримують тепловий ефект припостійному об’ємі Qv. Комбінуючи вирази першого закону термодинаміки для випадків постійних об’єму або тиску (рівняння 2.7, 2.8) з рівнянням (2.16) отримуємо

qv = DUv.= -Qv (2.17)

та

qр = DНр.= -Qр (2.18)

 

Іншими словами можна сказати, що тепловий ефект реакції це зменшення внутрішньої енергії системи при v=const або зменшення ентальпії системи при р=const.

З виразів (2.17, 2.18) видно, що поняття «тепловий ефект реакції» не є синонимом поняття «теплота процесу», адже теплота процесу залежить від шляху реакції, а тепловий ефект від нього не залежить, так само як внутрішня енергія і ентальпія. Це було експериментально встановлено в 1836 році російським хіміком професором Германом Івановичем Гессом і називається законом Гесса, який є головним законом термохімії.

Закон Гесса. Тепловий ефект реакції не залежить від проміжних стадій, а визначається лише початковим і кінцевим станом системи. Закон Гесса є безпосереднім наслідком першого закону термодинаміки і його можна розглядати як ще одне формулування першого закону для випадку, коли v або р – сталі. Його ілюструє рис. 2.3.

 

Рис. 2.3. Ілюстрація закону Гесса. Перехід зі стану А до стану В різними шляхами.  

Згідно з законом Гесса:

1 = DН2 + DН3 = DН4 + DН5 + DН6 (2.19)

 

Термохімічні рівняння і їх використання. Тепловий ефект завжди відносять до 1 г-моль продукту реакції (в технічних розрахунках інколи – до 1 кг або 1 м3 речовини). Наприклад, рівняння

H2 + 1/2O2 = H2O (р) + 286.9 кДж (2.20)

означає, що при утворенні 1 г-моль рідкої води з елементів виділяється 286.9 кДж тепла.

Для розрахунків теплових ефектів реакцій, які виміряти не можна, застосовують закон Гесса. З його формулювання виходить, що з термохімічними рівняннями можна поводитися як з алгебраїчними – додавати, віднімати.

Приклад: Розрахувати тепловий ефект утворення моноксиду Карбону СО:

С + О2 = СО + х (2.21)

Використаємо експериментальні дані з теплових ефектів реакцій утворення СО2 з елементів і згоряння СО:

С + О2 = СО2 + Q1 (2.22)

СO + О2 = СО2 + Q2 (2.23)

Складемо рівняння (2.21) і (2.23):

С + О2 + СO + О2 = СО + х + СО2 + Q2 (2.24)

Після скорочення отримуємо:

С + О2 = СО2 + (х + Q2) (2.25)

Порівнюємо з рівнянням (2.22), маємо:

СО2 + Q1 = СО2 + (х + Q2), або Q1 = х + Q2, або х = Q1 - Q2 (2.26)

Такі міркування можна застосовувати для будь-яких реакцій.

 

Наслідки закону Гесса:

1. Тепловий ефект реакції дорівнює різниці теплот утворення з елементів продуктів реакції і вихідних речовин.

2. Теплота утворення сполуки дорівнює різниці між теплотами згоряння всіх вихідних речовин (з урахуванням стехіометричних коефіцієнтів) і теплотою згоряння даної сполуки.

Стандартний стан. Дуже важливим в термодинаміці є вибір стандартного стану. За стандартні умови домовилися брати стан речовини при тиску 1 бар (~1 атм) і температурі 25 оС. Для рідких і твердих тіл (розплави, сплави) приймається, що вони знаходяться в тому агрегатному стані або модифікації, як при 25 оС і 1 атм. Наприклад, вода – рідка, ртуть – рідка, сірка – тверда в ромбічній модифікації, титан – твердий в a-модифікації. Гази і рідини в стандартному стані вважають ідеальними. Стандартні ентальпії простих речовин прийняті рівними 0. Нестандартні ентальпії не рівні 0. Ентальпії утворення речовин (або теплові ефекти реакцій утворення з протилежним знаком) зведені в таблиці термодинамічних даних у довідниках і базах даних. У нас найбільш повний довідник – «Термічні константи речовин» - 10-ти томне видання. В цих таблицях наведені стандартні ентальпії утворення DfНo. Це ентальпія утворення речовини з елементів, які також перебувають у стандартному стані. Наприклад, DfНo (СО2) = -393.5 кДж/моль. Це означає, що стандартна ентальпія 1 моля СО2 на 393.5 кДж менше, ніж сума стандартних ентальпій 1 моля С і 1 моля О2.








Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 4078;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.