Професійна адаптаціята індивідуальний стиль

Діяльності

Кожна людина, адаптуючись до професійної діяльності, повинна виробити свій індивідуальний стиль роботи, який доз­воляє досягати певних результатів у тій самій професійній діяль­ності різними способами, компенсуючи при цьому індивіду­альні особливості, що заважають досягненню успіху або нега­тивно впливають на продуктивність праці.

Якщо вибір професії виявився випадковим, то у подальшій трудовій діяльності реалізуються, як звичайно, нетипові і не­суттєві для даної особистості можливості, в результаті чого на­ступає незадоволення або апатія до роботи. Якщо в процесі праці людина може реалізувати і активізувати найбільш чіткі і характерні для неї риси, настає духовна гармонія, зростає ефек­тивність праці. Останнє можливе лише в тому випадку, якщо вимоги професії, зміст праці збігаються з індивідуальними особ­ливостями і можливостями особистості. Допомогти людям об­рати життєвий шлях, адаптуватися до професії, вплинути на раціональний розподіл трудових ресурсів покликана система профорієнтації.

Під індивідуальним стилем діяльності розглядають [18; 38] стійку індивідуально-специфічну систему психічних за­собів, прийомів, навичок, методів, способів виконання тієї чи іншої роботи, в тому числі й професійної. Індивідуальний стиль дає змогу людям з різними індивідуальними властивостями, типологічними особливостями нервової системи, різними структурою здібностей, темпераментом та характером, станом здоров'я досягати певних результатів у тій самій професійній діяльності різними способами, компенсуючи при цьому інди­відуальні особливості, що заважають досягненню успіху або не­гативно впливають на продуктивність та ефективність праці.

Певні професії впливають на людину, на її індивідуально-психологічні особливості, і, в першу чергу, на характер. В цьо­му значенні говорять про професійний характер лікаря, військо­вослужбовця, художника, актора і т.п.

Тому можна сказати, що індивідуальний стиль діяльності тісно пов'язаний із задатками, здібностями та професійною адаптацією особистості і відповідно виділяють його загальні оз­наки [18; 39]: стійка система прийомів і способів діяльності; зумовленість цієї системи певними особистими якостями; функ­ціонування системи як засобу ефективного пристосування до об'єктивних вимог (ситуації).

Виходячи з вищезазначеного, можна стверджувати, що інди­відуальний стиль діяльності - це система прийомів роботи, які характеризують різні сторони діяльності: особливості здійснення виконавчих дій, вибору ситуацій і завдань, органі­зації робочого місця, підготовки до роботи й дотримання вимог, які ставляться.

Так, Л.А.Йовайша [51] визначив такі фактори, що вплива­ють на формування індивідуального стилю діяльності: дина­міка входження в роботу й рівень утомлюваності (сильні - характерна невисока втомлюваність, відрізняються поступовим втягуванням у роботу, надають перевагу роботі з товаришами чи колегами; слабкі - потребують більше відпочинку, надають перевагу праці в тиші у спокійних умовах); обсяг розумової праці (сильні - підготовчі, виконавчі та контрольні дії поєднані; виправлення та доповнення вносяться під час роботи, можуть протягом тривалих проміжків часу поєднувати виконання кількох завдань; відрізняються конспективністю мовлення, надають перевагу усному мовленню, слабкі - планують завчас­но: підготовчі, виконавчі, контрольні дії можуть виступати як самостійні; виправлення та доповнення вносять під час пере­вірок, беруться за нову роботу тільки після закінчення попе­редньої; відрізняються складними мовними конструкціями, надають перевагу письмовому мовленню); рівень нервового на­пруження (сильні - в ситуації напруження орієнтувальні, ви­конавчі та контрольні дії ще більше поєднуються; загальний термін виконання завдання скорочується; слабкі - в екстремаль­них ситуаціях орієнтувальні; виконавчі, контрольні дії ще більше розмежовуються, загальний термін виконання збільшу­ється).

Отже, під час професійної адаптації формується також індивідуальний стиль діяльності працівника, який розкриває особливості здійснення виконавчих дій, вибору ситуацій і зав­дань, організації робочого місця, підготовки до роботи й дотри­мання вимог, які ставляться.








Дата добавления: 2015-12-01; просмотров: 755;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.