Методи розвитку комунікаційних систем організації.

Будь-яка організація зацікавлена в підвищенні ефективності комунікацій. Підвищення ефективності можливе на основі детального аналізу використовуваної технології комунікацій і баченні розривів, нестиковок або провалів в комунікаційному процесі. Майже для всіх організацій регулювання інформаційних потоків залишається достатньо проблематичним явищем: інформація не завжди потрапляє саме до тієї особи, до якої вона повинна потрапити, а якщо і до того, то не завжди своєчасно.

Крім того, у ряді організацій існує проблема нерівномірного інформаційного навантаження: хтось страждає від її надлишку, а хтось випробовує «інформаційний голод». Вельми важливим і найбільш часто використовуваним напрямом у вдосконаленні комунікаційного процесу виступає оптимізація системи зворотного зв'язку, усунення комунікаційних бар'єрів, підвищення точності інформації, яка передається.

Як шляхи поліпшення комунікації можна виділити наступні методи.

· Управлінське регулювання:

o чітке визначення і формулювання завдань;

o формування чіткого уявлення про потреби в інформації начальника і підлеглих;

o планування, реалізація, контроль у напрямі поліпшення інформаційного обміну;

o обговорення планів, завдань, шляхів їх рішення.

· Вдосконалення системи зворотного зв'язку:

o переміщення людей з одного підрозділу організація в інше з метою обговорення;

o опит працівників, в середовищі яких необхідно виявити: чи чітко доведені до них цілі їх діяльності, чи інформовані вони; з якими потенційними і реальними проблемами стикаються або можуть зіткнутися стратегії змін; чи отримує їх керівник для пропозицій.

· Вдосконалення системи збору інформації з метою зниження тенденції фільтрації ідей або їх ігнорування на шляху від низу до верху.

· Створення каналів інформаційних повідомлень (статті, радіо і тому подібне)

· Впровадження сучасних інформаційних технологій (електронна пошта, відеоконференція і ін.).

Управління комунікаціями необхідно будувати на принципах, що визначають увагу керівника до цієї сторони його діяльності як менеджера, а також науковий підхід до формування системи комунікацій в організації. Розглянемо дані принципи:

· принцип формування структури комунікацій, що відповідає потребам співпраці, партнерства і компетентності;

· принцип регулювання масштабів комунікацій для певних посадових осіб і підрозділів;

· принцип раціонального використання робочого часу керівника;

· принцип інформаційного забезпечення комунікацій, розподіл інформації для встановлення і підтримки необхідних комунікацій;

· принцип повноважень і відповідальності;

· принцип регулювання комунікативного навантаження різних ланок організації;

· принцип обліку неформальних комунікацій і використання їх в процесі управління.

Сучасні засоби комунікації, які можуть використовувати організації, є: електронну пошту, голосову пошту, факс, телеконференцію, відеоконференцію, електронний обмін даними, інтрамережі.

Точні комунікації від низу до верху оповіщають менеджера про стан підлеглих, допомагають йому правильно визначити якості працівників і відкривають шлях для ефективніших комунікацій зверху вниз. В той же час існує проблема спотворення комунікацій, що поступають від низу до верху, тому що працівники частіше говоритимуть начальникові те, що він хоче почути, бо, що є насправді.

Для поліпшення висхідних потоків можна використовувати ряд допоміжних систем.

· Система дій, «політика відкритих дверей», що позначається терміном, є готовність керівника будь-якого рангу вислуховувати пропозиції рядових працівників.

· Система дій, звана «виведенням управління за межі кабінету». Обхід керівником підприємства хороший спосіб познайомитися з положенням справ безпосередньо. Проте не рекомендується робити це дуже часто.

Неформальні комунікації пов'язані з неформальними групами і неслужбовими питаннями, а також розповсюдженням чуток. Система чуток добре працює, оскільки використовує багато каналів. Інформація може дійти до величезного числа людей за короткий проміжок часу. Необхідно навчитися користуватися системою чуток і не перешкоджати неформальній комунікаційній мережі. Неформальні комунікації можуть виникати не тільки між членами неформальних груп. Хороші особисті взаємини між тими або іншими працівниками полегшують неформальну передачу інформації. Головна перевага системи неформальних комунікацій в її більшій гнучкості, що нерідко сприяє швидкому розповсюдженню інформації.

 








Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 731;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.