Глава 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛИВАРНОГО ВИРОБНИЦТВА 4 страница

2. Сплави на основі магнію.Ці сплави в 4,5 раза легші від сплавів чор­них металів і у 1,5 раза - від алюмінієвих. Заміна алюмінієвих сплавів магнієвими зменшує масу виливок на 25...30 % при збереженні їхньої міц­ності.

Ливарні властивості магнієвих сплавів нижчі від алюмінієвих. Магнієві сплави з масовою часткою 1...1,5% Sі або 1...2 % Мn мають низькі ливар­ні властивості, тому використовуються для невідповідальних виливків простої форми. Сплави магнію з масовою часткою 2...7 % АI і 1,5...З % Zn мають задовільні, а з масовою часткою 8... 10 % АI і 0,2... 1,5 % Zn - хороші ливарні властивості. Недоліком цих сплавів є легка окислюваність при виробництві виливків.

Фoрмові й стрижневі суміші для магнієвих сплавів готують з добавлян­ням 0,5... 1 % борної кислоти і 0,25...З % сірки, щоб запобігти вибуху при реакції магнію з вологою. Під дією температури рідкого металу сірка го­рить, утворюючи захисний газ, а борна кислота на поверхні форми і стриж­нів утворює глазур, яка запобігає контакту металу з вологою суміші.

У великосерійному та масовому виробництві виливків сплави на маг­нієвій основі краще заливати у кокілі й лише в індивідуальному вироб­ництві можна використовувати разові форми. Для запобігання запалю­ванню магнієвого сплаву при стиканні з повітрям у процесі заливання струмінь металу спиляють порошком сірки.

3. Сплави на основі мідімають хороші ливарні й достатньо високі ме­ханічні й антифрикційні властивості.

Прості латуні, які містять лише цинк, у ливарному виробництві не ви­користовують через низькі ливарні властивості й сильне випаровування цинку, що погіршує умови праці. Спеціальні ливарні латуні містять мен­ше цинку, але мають добавки інших елементів (Sі, Мn, АI та ін.), які під­вищують ливарні й механічні властивості. Так, латунь з добавкою силі­цію успішно замінює коштовні олов'янисті бронзи завдяки своїм ліпшим ливарним властивостям, особливо високій рідкотекучості. Свинцевиста латунь є хорошим ливарним сплавом для виготовлення виливків мето­дом виливання під тиском та відцентровим виливанням.

Фoрмові й стрижневі суміші для одержання гладенької поверхні вилив­ків із мідних сплавів виготовляють із дрібнозернистого кварцового піс­ку. Виливки із алюмінієвих бронз мають значну усадку, тому при їх виго­товленні треба встановити додатки і підводити рідкий метал до масив­них перерізів виливка.

4. Виливки із сплавів титану.Промисловість випускає багато марок титанових сплавів. Для виготовлення фасонних виливків використову­ють титанові сплави таких марок: ВТЗ (5 % АI і 2,5 % Сr); ВТЗ-1 (5 % АI, 2 % Сr і 2 % Мо); ВТ5 (5 % АI); ВТ5-1 (5 % А1 і 2,5 % Sn); ВТ8 (6...7 % А1 і 3 % Мо). При виготовленні виливків із титанових сплавів у них може роз­чинятися азот і водень, які утворюють з титаном тверді розчини, що погір­шують пластичність і ударну в'язкість.

Фoрмові й стрижневі суміші для виливків із титанових сплавів не мож­на виготовляти з традиційних формувальних матеріалів, оскільки титан активно взаємодіє з оксидами силіцію, алюмінію, магнію і цирконію. Внас­лідок цього поверхневий шар виливків буде пористим, з великою кількіс­тю газових раковин. Вогнетривким матеріалом при виготовленні форм для виливків із титанових сплавів є графіт. Форми з графіту забезпечу­ють щільність металу і чисту поверхню виливка, але вони непіддатливі, що збільшує небезпеку утворення гарячих тріщин і виключає можливість виготовлення складних фасонних виливків. Виливки складної конфігу­рації виготовляють у пресованих графітових формах з використанням фенолформальдегідних смол як сполучника. Смола не тільки зв'язує зер­на графіту, а й надає пластичності й піддатливості фoрмовій суміші. Хо-

роші результати одержані при виготовленні виливків із титанових спла­вів у формах з білого електрокорунду на рідкому склі, а також методом виливання за витоплюваними моделями, при цьому вогнетривка оболонкова форма виготовляється на основі графіту.

Запитання і завдання для самоконтролю

1. В якому стані може бути вуглець у чавуні?

2. Що впливає на процеси графітизації і вибілювання чавуну?

3. Як впливає форма графітних включень на властивості сірого чавуну?

4. Як виготовляють виливки з ковкого чавуну?

5. Які особливості одержання виливків із високоміцного чавуну?

6. Які особливості виготовлення виливків із сталі?

7. Які кольорові сплави використовують для одержання виливків?

8. Які особливості виготовлення виливків із тугоплавких сплавів?

 

 

Розділ IVОБРОБКА МЕТАЛІВ ТИСКОМ

Глава 1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

 

1. Суть і особливості обробки металів тиском

 

Обробка металів тиском ґрунтується на використанні однієї з основ­них властивостей металів - пластичності. Вона проявляється в незворотній зміні форми та розмірів тіла під дією зовнішніх сил без порушення його цілісності, яка супроводжується зміною структури та механічних вла­стивостей металу.

Пластична деформація полягає в переміщенні одних атомів щодо ін­ших на відстані, більші від міжатомних в одній кристалографічній пло­щині. При зміщенні атомів без зміни відстаней між кристалографічними площинами силова взаємодія атомів не зникає, деформація відбувається без порушення суцільності тіла за рахунок ковзання (зсуву) однієї части­ни кристалу щодо іншої (рис. IV. 1, а). Проте цей зсув відбувається не при одночасному зміщенні атомів, а поступовим переміщенням мікрострибками вздовж площини ковзання порушень (дефектів) кристалічної будо­ви. При одночасному зсуві частин кристалів потрібні були б напруження

 

 

Рис. IV. 1. Схеми ковзання (а) і зміни макроструктури мета­лу

при його деформуванні (б, в, г)

в тисячі разів більші, ніж ті, що спостерігаються при деформації реальних металів.

При пластичній деформації, на відміну від пружної, немає лінійної за­лежності між напруженнями та деформаціями.

Методи формоутворення при обробці тиском здебільшого є об'ємни­ми. Вони можуть бути також одноразовими, послідовними і періодични­ми, статичними і динамічними.

Оскільки при обробці тиском виготовлення виробів досягається плас­тичним переміщенням частинок металу, вона відзначається раціональним використанням матеріалу і незначними відходами. В цьому основна від­мінність і перевага обробки тиском порівняно з обробкою різанням, при якій форма виробів досягається вилученням частини заготовки. Водно­час завдяки використанню об'ємних одноразових чи послідовних мето­дів формоутворення обробка тиском є високопродуктивною. Ці особли­вості зумовлюють зростання ролі обробки тиском у машинобудуванні. Такій обробці піддається близько 90 % сталі й більше ніж 50% кольоро­вих металів.

2. Основні види обробки металів тиском

До основних видів обробки металів тиском належать прокатування, пресування, волочіння, кування, об'ємне і листове штампування.

Прокатуванням називають обтискання металу обертовими валками (рис. IV.2, а). За його допомогою отримують вироби з однаковою по дов­жині формою поперечного перерізу (прутки, дріт, рейки, листи, труби) або з формою, що періодично змінюється по довжині.

Пресування полягає у витисканні нагрітого металу із замкненої порож­нини крізь отвір у матриці (рис. IV.2, б). Форма та розміри поперечного перерізу пресованих виробів відповідають конфігурації та розмірам цьо­го отвору.

Волочіння - це протягування заготовки крізь отвір у волочильній матриці-волоці (рис. IV.2, в). Волочінням отримують тонкі сорти дроту, каліб­ровані прутки, тонкостінні труби.

Рис. IV.2. Схеми основних видів обробки металів тиском

Кування - процес деформування нагрітої заготовки між бойками моло­та або преса (рис. ІV.2, г). Зміна форми та розмірів заготовки досягається послідовно дією бойків чи інструменту на різні ділянки заготовки.

Об'ємне штампування полягає в одночасному деформуванні всієї заготовки в спеціальному інструменті - штампі на молотах, пресах або горизонтально-кувальних машинах (рис. IV.2, д). Форма та розміри внутрішньої порожнини штампа визначають конфігурацію і розміри по­ковок.

Листове штампування призначене для виготовлення плоских та об'єм­них порожнистих деталей з листа або стрічки за допомогою штампів на холодноштампувальних пресах (рис. ІV.2, е).

 

3. Теоретичні аспекти обробки тиском

 

Теоретичні положення обробки тиском становлять основу раціональ­ної побудови всіх технологічних процесів обробки металів тиском. Вони дають можливість обгрунтувати визначення умов деформації, які б забез­печили раціональний вибір і розрахунок заготовок, найвищу пластичність і обробку з найменшими зусиллями і витратами енергії.

1. Основні закони пластичного деформуванняє основою теорії оброб­ки тиском. Такими законами є:

закон незмінності об'єму металу до і після деформації, на основі якого роблять розрахунки заготовок, а також розрахунки переходів формоутво­рення при різних операціях обробки тиском;

закон подібності, який стверджує, що при пластичному деформуван­ні в однакових умовах геометричне подібних тіл з однакового матеріалу відношення зусиль деформування дорівнює квадрату, а відношення ви­трачених робіт - кубу відношень відповідних лінійних розмірів. Цей прин­цип забезпечує можливість моделювання процесів обробки тиском;

закон найменшого опору, за яким кожна з точок деформованого тіла, що може переміщуватися в різних напрямах, переміщується в напрямі най­меншого опору. Використання цього закону дає можливість для раціо­нального вибору форми перерізу заготовок для конкретних умов оброб­ки. Наприклад, одержати осадкою круглі в перерізі поковки можна із за­готовок з квадратним перерізом.

Слід враховувати, що в реальних умовах деформування через вплив певних факторів (зокрема, контактного тертя між інструментом і заготов­кою) може бути деяке відхилення від наведених вище закономірностей пластичного деформування.

2. Механічна схема деформації.Для аналізу процесів обробки тиском потрібно знати напружений і деформований стан металу.

Напружений стан в малому елементарному об'ємі визначають схемою головних напружень. Головні напруження - це нормальні напруження, що діють в трьох взаємно перпендикулярних площинах, на яких дотичні

 

 

Рис. IV.3. Схема голов­них напружень і дефор­мацій

 

напруження дорівнюють нулю. На рис. IV.З, а...г наведено схеми голов­них напружень, які найчастіше трапляються при обробці тиском.

Деформований стан визначається схемою головних деформацій, тобто деформацій у напрямах, перпендикулярних до площин, на яких немає дотичних напружень (рис. ІV.3, д...є). При цьому згідно з законом незмін­ності об'єму

ε1 + ε2 + ε3 = 0.

Сукупність схем головних напружень та головних деформацій назива­ють механічною схемою деформації, яка відтворює схему діючих сил і ви­значає характер формоутворення.

Опір деформуванню залежить від схеми головних напружень, а схема головних деформацій зумовлює характер зміни фізико-механічних влас­тивостей металу при деформуванні.

 

4. Фактори, що впливають на пластичність металу

 

1. Вплив складу.Найбільшу пластичність мають чисті метали. Спла­ви - тверді розчини більш пластичні, ніж сплави, що утворюють хімічні сполуки. Компоненти сплавів впливають також на їхню пластичність. З підвищенням кількості вуглецю пластичність сталі зменшується. Сталі, що містять понад 1,5 % вуглецю, майже не піддаються куванню. Силіцій знижує пластичність сталі, тому киплячу маловуглецеву сталь (08кп, 10кп) з малим вмістом силіцію застосовують при виготовленні деталей холод­ним штампуванням глибоким витяганням.

У легованих сталях хром і вольфрам зменшують, а нікель та ванадій підвищують пластичність сталі. Сірка з залізом утворює сульфід (FеS), що у вигляді евтектики розміщується на границях зерен і при нагріванні до 1000 °С розплавляється. Внаслідок цього зв'язок між зернами порушу­ється, і сталь стає крихкою. Таке явище називається червона ламкістю. Манган, утворюючи тугоплавку сполуку Мп8, нейтралізує шкідливу дію сірки. Фосфор збільшує міцність, твердість сталі, але зменшує, особливо при низьких температурах, пластичність та ударну в'язкість, спричиню­ючи холодноламкість сталі.

2. Вплив температури. Зпідвищенням температури нагріву пластичність металів зростає, а міцність зменшується. Проте у вуглецевих сталей при

 

 

Рис. IV.4. Механічна схема де­формації:

а - при волочінні; б - при пресу­ванні

температурі 100...400 °С пластичність знижується, а міцність підвищується. Цей інтервал температур називається зоною крихкості, або синьоламкості, сталі, що пояснюється появою найдрібніших частинок карбідів, нітридів на площинах зсуву деформації.

При температурі близько 1000 °С міцність сталі зменшується більше ніж у 10 разів.

3. Швидкість деформації - зміна ступеня деформації ε за одиницю часу dε/dt. (Від швидкості деформації слід відрізняти швидкість деформування

що дорівнює швидкості переміщення деформуючого інструмента.)

Механічні властивості металів визначаються при швидкості деформування до 10 мм/с. Обробку тиском на пресах та кувальних машинах виконують при швидкості робочих органів 0,1...0,5 м/с, а на молотах у момент удару 5...10 м/с. При цьому швидкість деформації становить 200...250 1/с. Ще більші швидкості виникають при штампуванні на високошвидкісних лотах (20...30 м/с), штампуванні вибухом та електромагнітному.

З підвищенням швидкості деформації границя міцності зростає, а пластичність зменшується. Особливо різко зменшується пластичність деяких високолегованих сталей, магнієвих та мідних сплавів. При обробці тиском нагрітого металу це можна пояснити впливом двох протилежних процесів: зміцнен­ням при деформації та знеміцненням внаслідок рекристалізації. При великих швидкостях деформації знеміцнювання може відставати від зміцнення.

4. Напружений стан значно впливає на пластичність металу. Залежно схеми напруженого стану пластичність металів можна змінювати в широких межах. При однакових за схемою головних деформацій і наслідками процесах обробки тиском, наприклад пресуванні й волочінні (рис. IV.4), можуть бути різні схеми головних напружень і, отже, різна пластичність.

Чим більші стискальні й менші розтягувальні напруження, тим вища пластичність металу. Найсприятливішими для обробки тиском є умови всебіч-

- ного нерівномірного стискання (див. рис. IV.3, а). Тому пресуванням можна обробляти тиском навіть крихкі метали. При куванні стискальні напружен­ня можна підвищити, використовуючи замість плоских фігурні бойки.

 

5. Холодна та гаряча обробка металів тиском

 

1. Зміцнення та рекристалізація металів.При деформації металів під­вищується щільність дефектів кристалічної будови та зростає опір їх пе­реміщенню. З підвищенням ступеня деформації границі міцності й теку­чості, а також твердість зростають, а пластичність і в'язкість зменшують­ся, зростають залишкові напруження. Зміцнення металів при пластичній деформації називається наклепом. Унаслідок зміцнення пластичні влас­тивості металів можуть погіршитися настільки, що подальша деформа­ція спричинить руйнування.

При зміцненні метал переходить до термодинамічне несталого стану з підвищеним рівнем внутрішньої енергії, тому він намагається самочинно перейти до більш сталого стану. При нагріванні зміцненого металу до температури, що становить 0,2...0,3 від температури плавлення Тпл (повер­ненні), частково зменшуються спотворення кристалічної решітки та внут­рішні напруження без істотної зміни мікроструктури та властивостей де­формованого металу.

При нагріванні деформованих металів вище ніж 0,4 Тпл утворюються нові рівноважні зерна, і властивості металу відновлюються до їхніх вихід­них значень перед деформацією. Процес утворення нових центрів крис­талізації та нових рівноважних зерен у деформованому металі, що супро­воджується зменшенням міцності, зростанням пластичності та відновлен­ням інших властивостей, називається рекристалізацією. Найменша тем­пература, при якій починаються рекристалізація та знеміцнювання мета­лу, є температурою рекристалізації. Розмір зерна після рекристалізації залежить від ступеня та швидкості деформації, а також від температури та тривалості нагрівання.

2. Холодне та гаряче деформування.Залежно від температурно-швидкіс­них умов при деформуванні можуть відбуватися два протилежних проце­си: зміцнення, спричинене деформацією, та знеміцнення, зумовлене рекрис­талізацією. Відповідно розрізняють холодне та гаряче деформування. Холодне деформування відбувається при температурах, нижчих від темпе­ратури рекристалізації, і супроводжується зміцненням металу. Гаряче де­формування проходить при температурах, вищих від температури ре­кристалізації. При гарячому деформуванні відбувається також зміцнення металу (гарячий наклеп), але воно повністю знімається в процесі рекрис­талізації. Під час рекристалізації пластичність металу вища, а опір дефор­муванню приблизно в 10 разів менший, ніж при холодному деформуван­ні. Деформування, після якого відбувається тільки часткове знеміцнюван­ня, називається неповним гарячим деформуванням.

6. Вплив обробки тиском на структуру і механічні властивості металів та сплавів

 

1. Зміна структури литого металу при деформуванні.Структура злив­ків, що є вихідними заготовками при обробці тиском, неоднорідна (див. рис. IV. 1, б). Основу її складають зерна первинної кристалізації (дендри­ти) різних розмірів та форми, на границях яких накопичуються домішки та неметалеві включення. В будові зливка є також пори, газові раковини. Високий ступінь деформації при підвищеній температурі приводить до подрібнення зерен, а також до часткового заварювання пор.

2. Волокнистість.Зерна та міжкристалічні прошарки з підвищеним вмістом неметалевих включень витягуються у напрямі найбільших розтягувальних деформацій. У результаті структура металу набуває волок­нистої (смугастої) будови (див. рис. IV. 1, в). Волокнистість впливає на механічні властивості, спричинює їх анізотропію. В поперечному напря­мі ударна в'язкість на 50...70 %, відносне звуження - на 40 %, відносне видовження - на 20 % менше, ніж уздовж волокон. Наявність смугастої мікробудови та анізотропії властивостей у деформованому металі потріб­но враховувати при проектуванні та виготовленні деталей. Треба нама­гатись отримати в них таке розташування волокон, щоб найбільші розтягувальні напруження діяли вздовж, а перерізні зусилля - поперек воло­кон, щоб вони не перерізувалися при обробці різанням. Бажано, щоб біля поверхні деталі волокна відповідали її обрису (див. рис. IV. 1, г). Якщо потрібно підвищити пластичність металу в поперечному напрямі, то слід зробити обтискування заготовки вздовж волокон, тобто змінити механіч­ну схему деформації. Найбільш рівномірна волокнистість досягається при схемі головних деформацій з розтягувальною деформацією в одному на­прямі і з двома стискальними деформаціями (див. рис. IV.3, д).

 

Запитання і завдання для самоконтролю

 

1. Які переваги обробки тиском порівняно з іншими видами обробки?

2. Суть основних видів обробки тиском.

3. Основні закони пластичного деформування.

4. Який з видів обробки тиском забезпечує найсприятливішу механічну схему деформації?

5. Вплив швидкості деформації на механічні властивості металів.

6. Яка різниця між гарячим і холодним деформуванням?

Глава 2. НАГРІВАННЯ МЕТАЛІВ ПЕРЕД ОБРОБКОЮ ТИСКОМ

 

7. Температурний інтервал і режим нагрівання

 

Для підвищення пластичності й зменшення опору деформуванню ме­тали та сплави перед обробкою тиском нагрівають до певної температу­ри. Для кожного металу існує свій температурний інтервал (діапазон тем-

- ператур початку і закінчення обробки), в якому забезпечуються опти­мальні умови гарячої обробки тиском. Нагрівання металу супроводжу­ється явищами, які слід враховувати, вибираючи температуру та режим нагрівання.

1. Окислення металів.При нагріванні сталі вище 700 °С поверхневий шар окислюється з утворенням окалини, яка складається з оксидів заліза Fe2O3, Fe3O4, FeO. 3 підвищенням температури до 1330...1350 °С окалина плавиться і залізо горить (з утворенням снопа яскраво-блакитних іскор). Витрати металу на окалину (вигар) за одне нагрівання в полуменевій печі становлять 1,5...2,5 %, а при електронагріванні-0,4...0,7 %. Крім незворотних втрат металу, утворення окалини, що має високу твердість, в 1,5...2 рази підвищує інтенсивність спрацювання деформуючого інструмента.

При високих температурах поряд з окисленням заліза відбувається зне-вуглецьовування поверхневого шару внаслідок вигоряння вуглецю. Гли­бина зневуглецьованого шару становить 0,2...0,5 мм, а іноді 1,5...2,0 мм.

Для зменшення окислення металу застосовують електронагрівання за­готовок у захисній атмосфері.

2. Перегрівання і перепалювання.При високих температурах нагріван­ня інтенсивно зростає зерно. Це явище називається перегріванням. Пере­гріта сталь характеризується гіршими механічними властивостями - змен­шення відносного видовження і ударної в'язкості становить майже 25 %. Структуру перегрітої сталі здебільшого можна виправити відпалюванням.

При нагріванні сталі до температури, близької до температури плавлен­ня, відбувається інтенсивна дифузія кисню в глиб металу, утворення окси­дів на границях зерен та розплавлення легкоплавких міжзернистих прошар­ків, що спричинює появу тріщин і втрату пластичності. Це явище назива­ється перепалюванням. Наслідків його не можна позбутися термічною об­робкою, і перепалений метал доводиться відправляти на переплавлення.

3. Температурний інтервал гарячої обробки тиском.Для найбільшого підвищення пластичності металу температура початку обробки має бути якомога вищою, але не повинна спричиняти перегрівання та перепалю­вання. Температура закінчення обробки має бути вищою за температуру рекристалізації і фазових перетворень.

Температурний інтервал гарячої обробки тиском вуглецевих сталей з 0,2...0,7 % вуглецю становить 1280...800 °С; з 0,8...1,3 % вуглецю -1100... 760 °С. Мідні сплави обробляють в інтервалі температур 900...700 °С; дуралюмін - 470...400 °С; титанові сплави - 950...730 °С; магнієві сплави - 420...300 °С; сплави хрому - 1800...1000 °С; вольфрамові сплави - 2000... 1600 °С.

4. Режим нагрівання.Заготовки нагріваються нерівномірно. У почат­ковий момент нагріваються зовнішні шари, а потім за рахунок теплопро­відності - серцевина. При значній різниці температур поверхні й осердя виникають температурні напруження (ззовні - стискальні, зсередини -розтягувальні), які можуть призвести до появи тріщин. Загроза їх утво­рення більша у легованих та литих сталей, у яких менша теплопровід-

- ність вона зростає також із збільшенням перерізу заготовки. Тому заго­товки з легованих сталей діаметром понад 150 мм нагрівають поступово (методично) в два етапи: повільне нагрівання і витримування при 700... .800 °С, а потім нагрівання до потрібної температури з найбільш можли­вою швидкістю.

 

8. Основні види нагрівальних пристроїв

 

1. Види нагрівальних пристроїв.Пристрої для нагрівання заготовок перед обробкою тиском поділяють на нагрівальні печі та електронагрівники. Нагрівальні печі використовують частіше для нагрівання зливків великих І середніх заготовок. Електронагрівальні пристрої як і печі за­стосовують для нагрівання дрібних та середніх заготовок.

У печах теплота від стінок нагрівальної камери до заготовок переда­ється випромінюванням і частково конвекцією. В електронагрівальних пристроях теплота виділяється в самому металі, який нагрівається під дією електромагнітного поля (індукційне нагрівання) або електричного стру­му (електроконтактне нагрівання).

2. Типи печей.Залежно від джерела енергії нагрівальні печі є полуменеві і електричні. В полуменевих печах теплота утворюється при згорянні рідкого (мазуту) або газоподібного палива. В електричних печах теплота виникає при проходженні струму через металеві або карборундові опо­ри, вмонтовані в стінках нагрівальної камери. Вони використовуються переважно для нагрівання кольорових сплавів.

За принципом дії розрізняють печі камерні і методичні.

3. Камерні печіможуть бути переносними (для нагрівання заготовок до пи мм) І стаціонарними.

Робочий простір печі (нагрівальна камера) 3 (рис. IV.5, а), яка футерована вогнетривкою цеглою, нагрівається при спалюванні палива за до­помогою двох форсунок 2 (або пальників) і має однакову температуру Заготовки 1, розміщені на поді печі, завантажуються крізь вікно 5. Про­дукти згоряння виводяться крізь димохід 4 і використовуються для нагрі­вання до 200...300 °С повітря, яке надходить у піч, що підвищує ККД печі.

Печі для нагрівання великих заготовок обладнують різними пристроя­ми, що полегшують завантаження і вивантаження. Використовують печі зі штовхачами, карусельні, конвеєрні, з висувним подом.

Різновидом камерних печей є нагрівальні колодязі, які застосовують для нагрівання великих зливків при прокатуванні і куванні В них заготов­ки розміщуються вертикально і завантажуються зверху краном.

4. Методичні печіпризначені для нагрівання великих заготовок під прокатування і кування у великосерійному виробництві. Печі мають ве­лику довжину (8...22 м) і три зони з різною температурою. Заготовки 1 (рис. IV.5, б), поступово переміщуючись назустріч гарячим газам уздовж печі, проходять зони підігрівання І (600...800 °С), максимального нагрі-

 

 

Рис. IV.5. Полуменеві печі для нагрівання заготовок

 

- вання ІІ (1350 °С), де відбувається основне згоряння палива за допомо­гою форсунок або пальників 2, і зону витримування ІІІ (1200... 1300 °С), в якій вирівнюється температура по перерізу заготовки. Продукти згорян­ня з температурою 700 °С направляють в рекуператори для підігрівання повітря. Заготовки штовхачем 6 проштовхуються крізь піч по охолоджу­ваних напрямних трубах 7 і вивантажуються крізь вікно 8.

Печі для нагрівання заготовок діаметром до 120 мм мають дві зони нагрівання (600...700 °С та 1250... 1300 °С) і називаються напівметодичними.

5. Електричні нагрівальні пристрої.Індукційне нагрівання ґрунтується на появі в заготовці, що розміщується в змінному електромагнітному полі, змінних струмів. Унаслідок поверхневого ефекту (скін-ефекту) із зростан­ням частоти струму глибина поверхневого шару, в якому індукуються змінні струми і який нагрівається, зменшується. Тому при нагріванні за­готовок діаметром до 150 мм використовується частота 500...8000 Гц, а для більших заготовок - 50 Гц. Індуктор у вигляді багатовиткового соле­ноїда по діаметру заготовки виконують із мідної трубки, що охолоджу­ється водою.

Електроконтактне нагрівання, що ґрунтується на виділенні теплоти при проходженні струму через заготовку (за законом Джоуля-Ленца), за­стосовують для нагрівання сталевих заготовок діаметром до 75 мм. На­пруга при цьому становить 5...15 В, сила струму - до 5000 А. Кінці заго­товок, що затискуються між мідними струмопідвідними контактами, на­гріваються на 200...300 °С вище від її середньої частини. Цей метод раціо­нально використовувати для нагрівання сталевих заготовок сталого пе­рерізу і значної довжини.

 

Швидкість електронагрівання у 8... 10 разів вища, а інтенсивність утво­рення окалини в 4...5 разів менша, ніж при нагріванні в печах. Перевага­ми його є також поліпшення санітарних умов праці й можливість автома­тизації процесу. Обмежувальні фактори: висока вартість генератора ви­сокої частоти і необхідність заміни індуктора із зміною розмірів і форми заготовки при індукційному нагріванні, низька стійкість (до 1000 циклів) струмопідвідних контактів при електроконтактному нагріванні.

Запитання і завдання для самоконтролю








Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 1641;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.039 сек.