Функції фінансів і управління ними.

Фінанси виконують дві основні функції:

1)розподільну;

2)контрольну.

Розподільна функція фінансів полягає в тому, що за їх допомогою проводять розподіл і перерозподіл сукупного суспільного продукту, національного доходу і прибутків окремих підприємств. У результаті цього утворюють грошові фонди, потрібні для розвитку окремих галузей народного господарства, а також освіти, охорони здоров'я, культури, оборони .Розподільна функція у сільськогосподарських підприємствах дає можливість використовувати частину прибутків, одержаних в одній галузі, для розвитку інших галузей і на цій основі досягтизагальногопіднесення.

Контрольна функція фінансів - це здійснення контролю гривнею за виробництвом і розподілом продукції. Ця функція забезпечує дотримання підприємствами і організаціями режиму економії, фінансової дисципліни як важливих умов поліпшення їх виробниче - фінансової діяльності. Через фінанси, що обслуговують виробництво суспільного продукту та його розподіл, виявляються суспільні і виробничі відносини між державою та окремими підприємствами, між підприємствами та їх робітниками і службовцями.

Важливу роль відіграють фінанси узміцнені економіки сільськогосподарських підприємств і організацій. Вони потрібні їм для здійснення їх господарської діяльності, розрахунків з робітниками і службовцями, відновлення зношених і використаних засобів, для нагромадження. Отже фінанси відіграють активну роль в процесі виробництва і розподілу.

Ту частину грошей, яку виділяють для проведення капітальних ремонтів, відновлення і збільшення основних фондів називають коштами на капіталовкладення а кошти, виділені для оплати праці, на проведення техдоглядів і поточних ремонтів основних засобів відновлення і збільшення оборотних фондів, називають коштами на виробничі витрати.

Зміцнення фінансового стану сільськогосподарських підприємств і організацій АПК є надійним шляхом забезпечення успішного розвитку їх виробництва, основною умовою розширеного відтворення та поліпшення матеріального і культурного рівня працівників. Разом з тим громадське виробництво є матеріальною основою, основним джерелом надходження грошових ресурсів цих господарств.

В умовах ринкових відносин функції регулювання і саморегулювання вирішується фінансовим менеджментом, який являє собою специфічний вид діяльності, направлений на забезпечення ефективності функціонування фінансових ресурсів агробізнесу в цілому і його організаційних формуваннях.

Фінансовий менеджмент - це підсистеми менеджменту агробізнесу і самостійно локальна система, яка має свою структуру, задачі, цілі і механізм функціонування. Його структурний аспект охоплює макро - і мікро економічні фінансові органи управління, фінансові інститути ринкової економіки, задачі, цілі, функції і механізми фінансового регулювання.

Задачі і цілі менеджменту витікають з основної функції організаційної системи і майбутньої поведінки.

Вони зводяться до:

1) економічної оцінки діяльності організаційного формування;

2) забезпечення ефективного функціонування фінансових ресурсів;

3) стабільному фінансовому забезпеченні організаційної системи;

4) виконання організаційними формуваннями основної громадської функції, яка витікає з обов'язків агробізнесу перед суспільством;

5) формування іміджу організації і підвищення її авторитету.

Аналогічні задачі і цілі фінансового менеджменту агробізнесу як системи. Механізм його функціонування охоплює, з однієї сторони, задачі і цілі, а з другої - функції і методи реалізації.

Основні функції фінансового менеджменту такі:

1. Фінансове стратегічне планування - це процес стратегічних фінансових потреб з урахуванням оцінки майбутньої поведінки організаційної системи і стабільного функціонування фінансів агробізнесових формувань;

2. Фінансове поточне і оперативне планування - процес оцінки поточних фінансових ресурсів,які необхідні організаційній системі для реалізації стратегії і майбутньої поведінки, а також можливостей забезпечення стабільного функціонування поточних фінансів агробізнесових формувань.

3. Фінансова діагностика здійснюється з ціллю поетапної оцінки діючої фінансової системи для виявлення параметрів її функціонування і можливих наслідків.

4. Фінансове регулювання - розподіл і перерозподіл фінансових ресурсів відповідно до задач і лілей, які необхідно достигнути у відповідності до стратегії розвитку організаційної структури.

5. Фінансова звітність - забезпечує фіксацію параметрів фінансового положення організаційних формувань.

6. Фінансовий аналіз - вивчання процесів з точки зору планового і практичного формування та напрямків використання.

7. Фінансовий контроль передбачає спостереження за функціонуванням фінансової системи формувань агробізнесу, її відповідності цілям і задачам організації.

Етапи процесу управління фінансовими ресурсами такі:

1) визначення параметрів майбутньої поведінки організаційної системи;

2) вивчення фінансової структури організації;

3) визначення джерел зовнішнього фінансування агробізнесу;

4) одержання фінансових коштів;

5) менеджмент оборони капіталом;

6) менеджмент капіталовкладень;

7) менеджмент кредитним капіталом.

Кожний із наведених етапів має свою специфіку вирішення задач, неординарні механізми управління складовими частинами фінансових процесів.

Суб'єктами менеджменту агробізнесом в залежності від типу структур управління і розміру підприємств можуть бути безпосередньо фінансові менеджери, спеціалісти фінансових і економічних відділів, лінійні робітники апарату управління.








Дата добавления: 2016-02-09; просмотров: 456;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.