Сучасні зміни в грошовому обігу

Сучасна грошова система є результатом багатовікового процесу розвитку товарного виробництва. Відомо три типи загальних еквівалентів: товарний; металево-чеканний та емісійний.

           
 
 
 
Товари (худоба, хутро, прикраси)
 
Благородні метали в формі монети
 
Кредитні гроші  
 
 
Товарно-грошова система
 
Металево-грошова система
 
Кредитно-грошова система

 

 

 


З розвитком товарного господарства золото поступово невзмозі було виконувати функцію засобу обігу, платежу, а потім і світових грошей внаслідок недостатньої для цього кількості. Це дозволяло урядам віддаляти золото від його представницьких форм внаслідок інфляції.

Значне поширення кредитних грошей розпочало процес ДЕМОНЕТИЗАЦІЇ ЗОЛОТА, тобто втрати золотом грошових функцій. На заміну золотим грошам спочатку прийшли паперові, а потім – безготівкові гроші.

Сьогодні в обігу знаходяться лише грошові знаки – готівкові і безготівкові кредитні гроші.

Сутність грошей в економічній літературі нині трактується в багатьох варіантах. Ось один із них:

«Гроші – загально визнаний засіб платежу, який приймають в обмін на товари і послуги, а також при сплаті боргів.»

Найсуттєвішою характеристикою сучасних грошей є те, що вони приймаютьсяу якості ПЛАТІЖНОГО ЗАСОБУ. При цьому не має значення, що використовується у цій якості. Нині розділяють три види грошей.

 

 

 


 

 

 
 

 


Декретні гроші

(купівельна сила, яких визначається законодавчо, державним декретом)

Товарні гроші– використовуються як ЗАСІБ ОБМІНУ, а також продаються і купуються як звичайний товар.

Символічні гроші – це ПЛАТІЖНИЙ ЗАСІБ ТОВАРООБМІНУ, чия вартість чи купівельна спроможність значно перевищує витрати на їх виробництво або цінність при альтернативному використанні.

Кредитні гроші– це ЗАСОБИ ОБМІНУ І ПЛАТЕЖУ, які є БОРГОВИМИ ЗОБОВ’ЯЗАННЯМИ приватних осіб чи фірм.

Банкноти тепер емісуються (випускаються в обіг) лише ЦБ, а комерційні банки це право давно втратили. За цих умов функції СИМВОЛІЧНИХ (КРЕДИТНИХ) ГРОШЕЙ модернізуються.

Виділяють такі функції сучасних символічних грошей:


Із цих 4 функцій грошей найсуттєвішою визнається перша (1). Функцію засобу збереження вартості гроші виконують для того, щоб використовуватись як засіб обміну. Також вважається, що бути розрахунковою одиницею чи мірою відкладених платежів не є обов’язковими функціями сучасних грошей, але вони, як правило, їх виконують. Водночас, у країнах з зростаючою чи високою інфляцією гроші перестають виконувати ці дві функції.

Поширення безготівкових розрахунків породило систему «електронних грошей», а також кредитні картки.

«Електронні гроші»- комп’ютерна система безготівкових грошей.

У цій системі грошові рахунки існують не в банкнотах чи в чеках, а «пам’яті» комп’ютера, який через записи інформації на носіях здійснюють переведення грошових сум з одного банківського рахунку на інший.

Кредитні картки – не зовсім гроші, це засіб одержання короткострокової позики в банку, який видає кредитну картку на певну особу.

Картки призначені для того, щоб відкласти оплату купівель на короткий час, адже дану суму потім потрібно повернути банку. Кредитні картки дозволяють мати менше готівки і чекових рахунків, тому це – зручний і надійний засіб розрахунків.

З демонетизацією золота загострилася ПРОБЛЕМА ЛІКВІДНОСТІ.

ЛІКВІДНІСТЬ – відносна ступінь легкості реалізації, продажу, перетворення майна і банківських рахунків в готівку (банкноти).

Із зникненням повноцінних грошей ліквідність майна визначається готівкою (у міжнародних розрахунках – конвертованою валютою).

Зрозуміло, найбільш ліквідною є сама готівка, а чеки і кредитні картки – менш ліквідні. Ще меншою ліквідністю володіють цінні папери, векселі, не кажучи вже про товари і послуги чи нерухоме майно.

Як міжнародний платіжний і купівельний засіб сьогодні використовується валюта (грошові знаки) окремих країн. Крім того, з’явились нові світові гроші – так звана РЕЗЕРВНА ВАЛЮТА.

 








Дата добавления: 2016-02-04; просмотров: 1973;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.