Бонітування грунтів господарств, районів, областей

Земельнооціночний процес, в тому числі і бонітування грунтів, представляє собою сукупність послідовних і взаємозв'язаних дій, які виконуються у відповідному порядку і відповідають завданням по­рівняльної оцінки земель. У зв'язку з цим, при бонітуванні грунтів виконуються послідовні дії по визначенню середньозважених балів бонітету грунтів окремих земельних ділянок угідь, полів сівозмін, сівозмінних масивів, виробничих підрозділів, землеволодінь, адмі­ністративних районів, областей.

Для проведення бонітування грунтів господарства необхідно мати такі вихідні матеріали: ґрунтовий план і ґрунтовий нарис, які ха рактеризують кожну ґрунтову різновидність за площею, морфологіч­ними, агрохімічними і агрофізичними признаками; затверджену шкалу бонітування грунтів відповідного земельнооціночного району.

У тих випадках, коли в господарстві маються матеріали ґрунто­вих обстежень п’ятирічної або більшої давності, необхідно в польо­вих умовах уточнити /відкоригувати/ матеріали обстеження грунтів і скласти уточнену експлікацію грунтів.

На підставі одержаних вихідних матеріалів проводяться розра­хунки по визначенню середньозважених балів бонітету грунтів. При цьому розрахунки можна вести двома способами: 1/ по агрогрупах грунтів і затвердженій шкалі і 2/ по сукупній площі оцінюваного угіддя і раніше розрахованому балу бонітету по сукупності ґрунто­вого покрову /переважно в розрізі районів, областей/. Приклади та­ких розрахунків наведені в таблицях 11,12.

Таблиця 11

Бонітування грунтів господарства “Світанок”

Шифр агрогрупи грунту Площа, га Р Бал бонітету по затвердженій шкалі, Б
50,6 38,7 135,1 376,9 1263,4 911,2 89,3 114,4

По господарству 2979,6

№ п/п Господарство Площа ріллі, га Р Середньозважений бал бонітету Б
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Батьківщина Маяк Україна Відродження Ім. Шевченка Прогрес Ім. І. Франка Ім. Стефаника Промінь Прикордонник По району 1716,5 2019,3 2561,7 3105,9 3112,0 1897,3 2979,6 2774,2 1593,1 1635,8 23395,4

При бонітуванні грунтів району аналогічні дані можна одержа­ти в розрізі агрогруп за шкалою бонітування грунтів, у тому випад­ку, коли весь адміністративний район входить до складу одного зе-мельнооціночного району. Однак такий спосіб рідко застосовується. Крім того він не відображає балів бонітету по господарствах району

Розрахунки по визначенню середньозважених балів бонітету грунтів земельних ділянок угідь, полів сівозмін, сівозмінних і бригадних масивів, землеволодінь господарств, районів виконуються у бонітувальних відомостях та відображаються на планово-картогра­фічних матеріалах разом з даними економічної оцінки земель. Вико­нання робіт по бонітуванню грунтів господарств, районів, областей супроводжується пояснюючою запискою, яка містить загальні відомос­ті про об’єкт бонітування грунтів, коротку характеристику ґрунто­вих і кліматичних умов, підсумкові результати бонітування грунтів, документи розгляду 1 погодження виконаної роботи.

Бонітування грунтів – порівняльна оцінка якості грунту за природною родючістю – здійснюється за природними властивостями грунту, які еорелюють з врожайністю основних сільськогосподарських культур, що вирощуються в конкретних грунтово-кліматичних умовах.

- середнє арифметичне

- середнє квадратичне відхилення

 

- середня помилка середнього арифметичного має бути

 

- коефіцієнт мінливості

 

- ступінь надійності

- показник точності








Дата добавления: 2016-02-04; просмотров: 1332;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.