Мета та предмет діяльності

Мета: забезпечення потреб господарства України електроенергією в умовах енергоринку, задоволення соціальних та економічних інтересів його акціонерів, додаткових роботах і послугах на договірних умовах.

Предмет діяльності:

- виробництво електроенергії згідно з ліцензією, що видається національною комісією регулювання в електроенергетиці, за узгодженням Міністерства енергетики та НДЦ України;

- підтримання готовності обладнання в належному стані основних споруд гідровузлів;

- підвищення технічного рівня виробництва;

- ремонт обладнання, будівель, споруд;

- побутові послуги;

- комерційна і посередницька діяльність;

- зовнішньоекономічна діяльність;

- будівництво житла;

- міжнародні та внутрішні перевезення;

- оптова та роздрібна торгівля;

- виробництво, переробка та реалізація сільськогосподарської продукції;

- здійснення іншої господарської діяльності не забороненої діючим законодавством України.

ГЕС має водосховище сезонного регулювання стоку Дністра.

Основними характеристиками компанії стосовно ГЕС є:

- середньобагаторічний виробіток - 865 млн. кВт/год;

- встановлена потужність 702 МВт;

- нормативний рівень - 40 м.

На ГЕС-1 встановлено 6 агрегатів (турбін), які мають встановлену потужність 117 МВт кожен.

Електрична мережа підключена до єдиної енергетичної системи 330 та 110 кВ. Враховуючи особливість ГЕС (а саме маневрові потужності, які можна запустити за 40-60 секунд) її електроенергію використовують у змінній частині графіку навантажень. Тобто підключення Компанії до єдиної мережі відбувається лише у «години пік».

 

II. Конструкція основних вузлів гідроагрегата

Параметри і компонування гідроагрегата

Турбіна ПЛ60-В-600 - поворотно-лопатева, вертикальна з діаметром робочого колеса 600 cм.

Основні параметри турбіни:

- максимальний напір - 54,5 м;

- розрахунковий напір - 40,0 м;

- мінімальний напір - 28,0 м;

- номінальна потужність - 119,5 МВт;

- діаметр робочого колеса - 6 м;

- кількість лопатей робочого колеса - 7;

- номінальна частота обертання - 125 об/хв.

Витрати води через турбіну:

- при розрахунковому напорі і номінальній потужності - 330 м3/с;

- на холостому ході і номінальному напорі - 25 м3/с;

- висота відсмоктування при Hр і Np - - 9,5 м;

- максимальне значення ККД - 93,5 %.

 

Робоче колесо

Робоче колесо складається з литого корпусу (втулки), діаметром Д вт = 0,48×Д 1 = 2,88 м), відлитого з вуглецевої сталі, зварного корпусу обтікача, сервомотору з деталями механізму повороту лопатей, розташованими всередині корпусу, та семи лопатей, відлитих з корозійно-стійкої і кавітаційно-стійкої сталі. Лопаті з'єднуються з цапфами та важелями за допомогою болтів. Обертальний момент від важіля цапфі і від цапфи лопаті передається за допомогою циліндричних шпонок. Лопаті та цапфи встановлюються в корпусі робочого колеса в спеціально розточених вікнах. На пальці важелів надіваються серги, нижні вушка яких за допомогою пальців з'єднані з хрестовиною. До штоку за допомогою гайок кріпляться: зверху - поршень, а знизу - хрестовина. Шток центрується зверху у втулці нижнього фланця валу, що є одночасно кришкою корпусу робочого колеса, а знизу у втулках корпусу робочого колеса. Верхнім торцем шток кріпиться до штанг маслоприймача, які проходять всередині надставки генератора та валу турбіни та підводять (відводять) масло від маслоприймача в сервомотор.

 

 

 

Технічна характеристика сервомотора р.к.:

· діаметр - 1800 мм;

· повний хід поршня (повний хід штанг) - 420 мм;

· необхідний (розрахунковий мінімальний) тиск в сервомоторі:

- при розвороті лопатей на відкриття - 10 кгс/см2;

- при розвороті лопатей на закриття - 10 кгс/см2.

Змащення шарнірів механізму повороту лопатей здійснюється маслом, що проникає в корпус р.к. через зазори у втулках і циліндрі сервомотора. Щоб уникнути надмірного підвищення тиску, в порожнині корпусу, останній з'єднується через міжваловий простір зі зливною ванною маслоприймача.

Корпус робочого колеса кріпиться до фланця валу турбіни болтами. Сприйняття валом турбіни обертального моменту від робочого колеса забезпечується за допомогою радіальних циліндричних штифтів, що встановлюються в посадочні місця фланців валу та корпусу робочого колеса.

Для спорожнювання робочого колеса від масла передбачені зливні клапани: два в корпусі й один у днищі корпусу робочого колеса.

Об’єм масла, що заливається у робоче колесо - 8 м³ (сумарний об’єм масла в штангах до маслоприймача - ~ 4 м³).

Гідравлічна поворотно-лопатева турбіна вертикального виконання є приводом гідрогенератора трифазного струму зонтичного типу з опорою підп'ятника на кришці турбіни. Діапазон робочих напорів від 28 м до 54,5 м.

Камера робочого колеса виконана із зварної конструкції з чотирьох частин. З'єднання частин виконано зварюванням при монтажі. Проточна частина виготовляється з біметалічних листів, покритих плакируючим шаром, з корозійно-стійкої сталі. Для забезпечення жорсткості конструкції до зовнішньої сторони обичайки приварюються вертикальні та горизонтальні ребра з вуглецевої сталі. Нижнім фланцем камера спирається на клини, що дають можливість виставити камеру по висоті. Клини спираються на балки, залиті в первинний бетон. Камера на монтажі відцентровується талрепами і потім розварюється арматурою періодичного профілю. З конусом відсмоктуючої труби камера робочого колеса з'єднана за допомогою пояса спряження.

 

Спіральна камера трапецеідального перерізу з кутом охвату в плані 225° служить для рівномірного розподілу водяного потоку по периметру направляючого апарата. Одночасно вона є опорою для статора турбіни. Для захисту бетону від руйнівної дії потоку, спіральна камера і конус відсмоктуючої труби облицьовується сталевими листами. Спіральна камера облицьовується листами товщиною 10 мм, які для жорсткості зі сторони бетону обробряются вертикальними і горизонтальними ребрами.

Облицювання конуса відсмоктуючої труби виконано із зварної конструкції і являє собою зрізаний конус висотою 2,9 м, посилений ребрами жорсткості. Для надійного зв'язку з бетоном до облицювання приварюється рівномірно розподілена арматура періодичного профілю.

Для скидання води зі спіральної камери у відсмоктуючу трубу, на підлозі спіральної камери розташований спускний клапан діаметром 518 мм. Відсмоктуюча труба зв'язана з водозливною галереєю клапаном, аналогічним клапану осушення спіральної камери. Підіймання клапанів здійснюється штангами, що отримують поступальний рух за допомогою сервомоторів подвійної дії, розташованих в приміщенні клапанів осушення відм.57,0. Клапани стопоряться в крайніх положеннях за допомогою гвинтового механізму.

Шахта турбіни являє собою циліндр із привареними зовні горизонтальними і вертикальними ребрами. Для запобігання фільтрації води в шахту турбіни вона зсередини облицьована листами з вуглецевої сталі. До шахти турбіни приварена ніша для установки ежектора.

Кришка турбіни виконана зі зварної конструкції з двох частин. З'єднання частин болтове. У верхньому листі кришки виконано чотири отвори, куди запресовуються та кріпляться чотири опори, на які навішуються чотири хитні сервомотори. У кришці турбіни виконано два люки для доступу в проточну частину турбіни. У нижній частині кришки встановлюються два клапани зриву вакууму, маслоохолоджувач для охолодження масла змащення підшипника турбіни, дренажний насос, система змащення підшипника турбіни та лекажний агрегат для збору протіків масла з усіх вузлів регулювання.

Кришка турбіни зовнішнім фланцем кріпиться до статора, на верхній фланець кришки встановлюється опора підп'ятника, до нижнього фланця кріпиться обтікач кришки турбіни. Кришка турбіни виконана разом з опорою та ванною регулюючого кільця. У кришці виконано двадцять чотири отвори, в які встановлюються корпуси підшипників направляючих лопаток.

Опора підп'ятника зварної конструкції, являє собою обичайку у виді зрізаного конуса, обребрену усередині вертикальними ребрами. На верхній фланець опори встановлюється ванна підп'ятника ротора генератора. Через проріз у конічній обичайці опори забезпечується доступ до механізмів, розташованих на кришці турбіни. До опори приварена рейка, на якій змонтована кран-балка вантажопідіймальністю 3 т для обслуговування кришки турбіни.

Для візуального спостереження величини тиску або вакууму в заданих зонах проточної частини агрегату, при вході в шахту турбіни, на спеціальному щиті, змонтовані вимірювальні прилади:

· манометр ОБН-1-100, 0 ¸ 6 кгс/см2 для виміру тиску в спіральній камері;

· мановакууметр ОБМВ-1-100, -1 ¸ 0 ¸ 5 кгс/см2 для виміру величини вакууму за направляючим апаратом і перед робочим колесом;

· мановакууметр ОБМВ-1-100, -1 ¸ 0 ¸1,5 кгс/см2 для виміру величин вакууму в камері робочого колеса.

Все обладнання, що забезпечує нормальну роботу турбіни і системи регулювання, розташовано в шахті турбіни і поблизу турбіни в приміщенні машзалу, для обслуговування якого встановлені площадки та сходи, що забезпечують зручне і безпечне обслуговування вузлів турбіни.

 








Дата добавления: 2016-02-04; просмотров: 890;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.