Розрахунки за правилом складних відсотків в умовах змін вихідних параметрів

За правилом складних відсотків вартісні характерис­тики фінансової угоди (кінцева та початкова вартість коштів) без­посередньо залежать від строку (кількості періодів) та нор­ми дохідності фінансової операції.

Класична формула нарощення складних відсотків (3.1) пе­редбачає, що протягом усіх періодів п ставка дохідності і є ста­лою величиною.

Однак в реальних економічних умовах, ринкові ставки дохід­ності весь час змінюються, отже, у довгострокових фінансових угодах фіксувати ставку нарощування (або дисконтування) на весь термін угоди на визначеному початковому рівні не завжди доцільно. У разі плаваючих (змінних) ставок дохідності, зазвичай весь строк угоди розбивають на періоди, протягом яких ставка є незмінною.

Таким чином, коли впродовж терміну угоди ставки дохідності змінюються в часі, але в певні терміни, то нарощену за складни­ми відсотками суму визначають за формулою:

 

(3.15)

 

де Т— загальна кількість періодів нарощення; і — ставка до­хідності у періоді t;

п — тривалість t періоду, у якому ставка до­хідності не змінюється.

Для визначення середньої ставки дохідності складних відсотків і за повний строк дії фінансової угоди N необхідно роз­в'язати відносно і таке рівняння:

 

(3.16)

 

Отже, множник нарощення за середньою ставкою складних процентів визначають за формулою зваженої середньої геометричної величини.

Окрім ставки дохідності, іншим змінним вихідним параметром фінансової операції є загальна кількість періодів на­рощеннячи дисконтування. У практиці фінансових розрахун­ків часто трапляються ситуації, коли за фіксованого загального строку угоди п змінюється кількість періодів нарахувань коштів. Наприклад, за банківським депозитом вказується річна ставка складних процентів і, а нарахування здійснюють щомісяця чи щокварталу тощо.

Отже, у деяких фінансових угодах капіталізація (нарахування) процентів відбувається m - разів однаковими частками через одна­кові проміжки часу протягом кожного періоду часу t.

В такому разі класична формула (3.1) для визначення майбут­ньої вартості за правилом складних відсотків, набуває вигляду:

 

(3.17)

 

т — кількість нарахувань відсотків протягом одного пе­ріоду часу.

Зазначимо, що коли т = 1 (тобто загальна кількість нараху­вань процентів співпадає з загальною кількістю періодів), то ви­раз (3.17) повністю співпадає з виразом (3.1).

Приклад 3.Вкладник поклав на депозит до банку 1 тис. грн. під 16% річних. Умовами угоди передбачено, що на цю суму банк нараховує складні відсотки щокварталу. Знайти суму, що акумулю­ється на депозитному рахунку через рік.

За формулою (3.17) маємо:

 

З використанням фінансових таблиць розрахунок набуває наступного вигляду:

 

Таким чином, коли виплати здійснюють за правилом складних відсотків кілька разів на рік, то фактична річна дохідність фінан­сової угоди більша від задекларованої річної дохідності за раху­нок реінвестування коштів.








Дата добавления: 2016-02-02; просмотров: 613;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.