Художня культура України XIX століття

Дерев’яна та мурована архітектура. Скульптура. Палацово – паркові комплекси

З давніх-давен і аж до початку XIX століття пама’яток дерев’яного зодчества в Україні було дуже багато. З дерева споруджували житло, господарські будівлі, оборонні системи замків і фортець, церкви. Але із середини ХIХ ст. було заборонено будувати церкви з дерева в укр. народ. традиціях.

Яскравими зразками дерев’яної архітектури XIX ст. є церква Преображення Господнього ( с. Сухоліси Київської області), Іосафівська церква ( с. Бірки Волинської області).

У першій половині XIX ст. в архітектурі утвердився нових худ. напрям - класицизм. Своєрідність укр. класицизму виявлялась у збереженні кольорової гами споруд, типово для бароко ( блакитний з білим і золотим), використання античних ордерних форм.

Головного значення у цей період набуває забудова міст, особливо їх центральної частини. Серед досягнень містобудування – площа Богдана Хмельницького в Києві, Адама Міцкевича у Львові, забудова Дерибасівської та Пушкінської в Одесі.

Для архітектурного обличчя міських центрів характерна симетрична композиція ансамблів з однаковим ритмом фасадів адміністративних приміщень. Приклади: Кругла площа у Польщі( арх. А.Захаров), магістрат у Миколаєві ( арх. І. Старов).

Архітектурні пам’ятки класицизму : Стара Біржа, Воронцовський палац( арх.. Ф. Боффо) в Одесі, Контрактовий будинок (арх. В. Гесте), Міський театр ( арх. А. Меленський) у Києві ,театр Скарбека у Львові ( арх. Я. Зальцман і Л. Пихль), інститут шляхетних дівчат у Полтаві, Одесі, Києві.

У культовій архітектурі домінували хрестово-купольні або круглі храми. Великі міські собори мали прості прямокутні форми, один одноярусний верх увінчувався сферичним куполом.

Скульптура

У мистецтві класицизму важливу роль відігравала монументальна скульптура. Пам’ятник Рішельє( І. Мартос, арх. А. Меленський) в Одесі, Колона Слави( Ф. Щедрін, арх. Ж. Тома де Томон) у Полтаві, монументи князю Володимиру і гетьману Богдану Хмельницькому в Києві.

Австрійський скульптор Гартман Вітвер залишив чудові зразки скульптур. мистецтва. Визначні творіння: статуї Діани, Нептуна, Адоніса, Амфітрити на площі Ринок та меморіальні скульптури на Личаківському кладовищі у Львові.

Леонід Позена: пам’ятник І. Котляревському з рельєфами на теми творів «Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль - чарівник» у Полтаві. Значне місце у його творчості посідала історична тематика, пов’язана з життям запорозьких козаків(«Запорожець у розвідці», «Убитий запорожець»).

Найвеличніший скульптор епохи класицизму є Іван Мартос. Монумент Мініну і Пожарському на Красній площі в Москві, пам’ятник А.Е.Рішельє в Одесі, надгробок гетьману К. Розумовському в Батурині та інші твори митця вирізняються довершеністю пропорцій, гармонійністю та простотою композицій.








Дата добавления: 2016-01-30; просмотров: 734;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.