Класифікація витрат за видами діяльності

Таблиця 16.1.

Види діяльності   Витрати
Звичайна діяльність
  Операційна діяльність ОСНОВНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Собівартість реалізації Адміністрати-вні витрати собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) корпоративні витрати, витрати на утримання адміністративно-управлінського персоналу та ін.
Витрати на збут витрати на пакувальні матеріали та ремонт тари, оплата праці та комісійні продавцям, витрати на рекламу тощо
ІНША ОПЕРАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Інші операційні витрати витрати на дослідження і розробки, собівартість реалізованої іноземної валюти, визнані штрафи та пені, безнадійні борги та ін.
  Фінансова діяльність Втрати від участі в капіталі   збитки, отримані внаслідок інвестицій в асоційовані або спільні підприємства, які обліковуються методом участі в капіталі та ін.    
Фінансові витрати витрати на відсотки (за кредитами отриманими, облігаціями випущеними, фінансовою орендою) та ін.
Інша діяльність Інші витрати собівартість реалізованих фінансових інвестицій, необоротних активів, втрати від неопераційних курсових різниць тощо  
НАДЗВИЧАЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Надзвичайна діяльність Надзвичайні витрати втрати від стихійного лиха, пожежі та ін.

 

Для відображення в обліку витрат використовуються рахунки, побудовані за видами діяльності, що дозволяють охопити всі операції, які здійснює підприємство.

Дохідє надходженням економічних вигод, які виникають у результаті діяльності підприємства. Для визнання доходу необхідно не лише надходження активу або зменшення зобов'язання, але й наслідком виступає збільшення власного капіталу (крім внесків учасників). Доходи, як і витрати, включаються до складу об'єктів бухгалтерського обліку на підставі принципу відповідності та нарахування доходів і витрат.

Для визначення моменту визнання доходу потрібно знати економічний зміст господарської операції, внаслідок якої отримується дохід. Дохід від реалізації визнається на дату відвантаження. (рис.16. 2).

 
 

 


 

Рис. 16.2. Визнання доходу від реалізації

Водночас окремі види доходу мають особливості визнання, які визначені П(С)БО 15 "Дохід". Для організації бухгалтерського обліку доходів необхідною є їх класифікація. Склад доходів, які відносяться до відповідної групи, встановлено П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати" (табл.15 2).








Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 1614;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.