Організація перевірки фактичної наявності активів та зобов'язань.

Під час проведення інвентаризації робоча комісія перевіряє фактичну наявність:

1) основних засобів та інших необоротних ма­теріальних активів ;

2) НЗВ, незавершеного капітального будівни­цтва та незавершеного ремонту ;

3) нематеріальних активів ;

4) ТМЦ ;

5) готівкових грошових коштів, грошових до­кументів, цінних паперів та чекових книжок у касі ;

6) бланків суворої звітності ;

7) дорогоцінних металів і дорогоцінного ка­міння;

8) витрат майбутніх періодів, забезпечень та резервів майбутніх витрат і платежів ;

9) розрахунків з контрагентами.

Наявність цінностей установлюється шляхом обов'язкового підрахунку, зважування, обмірю­вання. Визначення маси (об'єму) навалювальних матеріалів може провадитися на підставі обмірів і технічних розрахунків. Акти обмірів і розрахунків додаються до опису. Маса дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, що містяться в облад­нанні та не підлягають на момент інвентаризації перевірці безпосередньо в натурі, установлюється за обліковими і технічними документами.

Крім фактичної наявності цінностей, інших ак­тивів та зобов'язань підприємства, а також відпо­відності їх даним бухгалтерського обліку, під час інвентаризації виявляють цінності, уже не при­датні для використання в господарській діяльності (зіпсовані, прострочені або не придатні до екс­плуатації). Усі ці дані знаходять відображення у відповідних інвентаризаційних описах.

Документи, що складаються у процесі інвента­ризації активів та зобов'язань підприємства, а також періодичність проведення інвентаризації тих чи інших об'єктів показан в табл. 14.2 .

Таблиця 14.2.

№ з/п Об'єкти інвентаризації Документальне оформлення проведення інвентаризації Періодичність проведення річної інвентаризації
назва форми порядок складання
Будівлі, споруди та інші об'єкти нерухомості Інвентаризаційний опис основних засобів (форма № инв-1) Складається комісією в одному примірникуокремо щодо кожного місцезнаходження цінностей та посадової особи, відповідальної за збереження основних засобів. На орендовані основні засоби складається окремий опис щодо кожного орендодавця у двох примірниках,один з яких передається орендодавцю Один раз на 3 роки (п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69)
  Бібліотечні фонди   За рішенням керівника підприємства один раз на 5 роківабо щороку з охопленням інвентари-зацією не менше 20 % одиниць бібліотечного фонду
Основні засоби та інші необоротні матеріальні активи Один раз на рікне раніше 1 жовтня звітного року (п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69)
Незавершені ремонти Акт інвентаризації незавершених ремонтів основних засобів (форма № инв-10) Складається комісією в одному примірнику,підписується та передається до бухгалтерії Один раз на рікне раніше 1 жовтня звітного року (п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69)
Немате-ріальні активи Інвентариза-ційний опис об'єктів права інтелекту-альної власності у складі НА(типова форма № НА-4) Складається комісією в одному примірникудля оформлення даних інвентаризації окремо щодо кожного місцезнаходження об'єктів НАта щодо кожної особи, відповідальної за їх використання. До інвентаризаційного опису включається кожен окремий об'єкт нематеріальних активів Один раз на рікне раніше 1 жовтня звітного року (п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69)
  ТМЦ, крім тих, інвентари-зація яких регулюється спеціаль-ними документ-тами (дорого-цінних металів, нафти і нафто-продуктів, спирту тощо)   Інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей (форма № инв-3   Складається в одному примірнику інвентаризаційною комісією, підписується та передається до бухгалтерії  
Інвентариза-ційний опис товарно- матеріальних цінностей, прийнятих (зданих) на відповідальне зберігання (форма № инв-5)   Складається в одному примірникуі, підписана членами комісії та матеріально відповідальною особою (у разі прийняття цінностей на зберігання), передається до бухгалтерії   Один раз на рікне раніше 1 жовтня звітного року (п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69)
Акт інвентаризації матеріалів і товарів, що перебувають у дорозі (форма № инв-6) Складається в одному примірникуна підставі документів, що підтверджують перебування матеріалів і товарів у дорозі, підписується та передається до бухгалтерії
Витрати майбутніх періодів Акт інвентаризації витрат майбутніх періодів (форма № инв-11) Складається комісією в одному примірнику,підписується та передається до бухгалтерії Один раз на рікне раніше 1 жовтня звітного року (п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69)
Забезпе-чення майбутніх витрат і платежів Акт інвентари-зації забезпечень майбутніх витрат і платежів у довільній формі Складається комісією в одному примірнику, підписується та передається до бухгалтерії Один раз на рікне раніше 1 жовтня звітного року (п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69)
Готівкові грошові кошти, цінні папери, грошові документи Акт про результати інвентари-зації наявних коштів (додаток 7 до Положення № 637) Складається у двох примірниках,його підписують члени інвентаризаційної комісії та матеріальна відповідальна особа (тобто касир). Один примірник Акта передається до бухгалтерії підприємства, а другий у залишається в матеріально відповідальної особи 3 метою запобігання зловживанням інвентаризацію рекoмендується проводити не рідше одного разу на квартал
Цінності та бланки документів суворої звітності Інвентариза ційний опис цінностей та бланків документів суворої звітності (форма № инв-16) Складається у двох примірниках,підписується інвентаризаційною комісією та матеріально відповідальною особою. Один примірник опису передається до бухгалтерії, другий залишається в матеріально відповідальної особи Один раз на рікне раніше 1 жовтня звітного року (п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69)
Розрахунки з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредито-рами Довідка до акта інвентаризації розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами (додаток до форми № инв-17)   Акт інвентаризації розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами (форма № инв-17) Складається в розрізі синтетичних рахунків бухгалтерського обліку на підставі актів звіряння розрахунків   Складається в одному примірникуна підставі Довідки (додаток до форми № инв-17) Один раз на рікне раніше 1 жовтня звітного року (п.п. «б» п. 3 Інструкції № 69)
Майно та мате­ріальні цінності, які не належать підпри-ємству та облік яких ве­деться на позаба­ланcових рахун­ках Складаються окремі інвентариза-ційні описи (акти) залежно від виду майна   У строки, установлені для інвентаризації матеріальних цінностей, що належать підприємству
           

 

 

4. Організація порівняльно-аналітичної робота.

Після закінчення інвентаризації активів та зобов'язань підприємства, оформлені в установ­леному порядку інвентаризаційні описи переда­ються до бухгалтерії. Бухгалтерія підприємства насамперед перевіряє всі підрахунки, проведені робочою інвентаризаційною комісією в інвента­ризаційних описах. Виявлені помилки в цінах та підрахунках виправляються і засвідчуються під­писами всіх членів інвентаризаційної комісії та матеріально відповідальних осіб. При цьому на останній сторінці інвентаризаційного опису обов'язково проставляється відмітка про пере­вірку цін та підрахунок підсумків, засвідчена підписами осіб, які її проводили. І тільки після цього дані інвентаризаційних описів звіря­ються з даними бухгалтерського обліку,а в разі виявлення розбіжностей (надлишків або не­стач) щодо таких цінностей складаються зві­ряльні відомості.

Інструкція № 69не встановлює типових форм звіряльних відомостей. У зв'язку з цим підпри­ємства можуть розробляти свої форми (з ураху­ванням вимог ст. 9 Закону про бухоблік) або ви­користовувати форми, затверджені постановою №2


 

Наприклад, може використовуватись:

—Звіряльна відомість результатів інвентариза­ції основних засобів

(форма № інв-18);

— Звіряльна відомість результатів інвентари­зації товарно-матеріальних цінностей (форма № інв-19).

Деякі з форм, затверджених постановою № 241, об'єднують у собі показники інвентариза­ційних описів (актів) та звіряльних відомостей. Такими є:

—Акт інвентаризації незавершених ремонтів основних засобів

(форма № інв-10);

— Акт інвентаризації витрат майбутніх періодів (форма № інв-11);

— Інвентаризаційний опис цінностей та бланків документів суворої звітності (форма №інв-16) Також безпосередньо в актах виводяться дані про нестачі та надлишки готівкових грошових коштів (додаток 7 до Положення № 637) і паливно-мастильних матеріалів (додатки 21 і 22 до Інструк­ції №281).

5 Організація підбиття підсумків та відображення результатів інвентаризації в обліку

На завершальному етапі робочі інвентариза­ційні комісії оформляють протоколи інвента­ризації,в яких відображаються (п.п. 11.4 Інструк­ції № 69):

— інформація про стан складського господар­ства підприємства;

— результати інвентаризації та висновки щодо них;

— пропозиції комісії про залік нестачі надлиш­ками за пересортицею;

— пропозиції щодо списання нестач у межах норм природного убутку, а також наднормативних нестач і втрат від псування цінностей із зазна­ченням ужитих заходів щодо запобігання таких втрат і нестач.

Після цього постійно діюча інвентаризаційна комісіярозглядає письмові пояснення осіб, які допустили нестачу/псування цінностей, або інші порушення, а також уносить до протоколу свої пропозиції щодо регулювання виявлених нестач і втрат від псування цінностей, а також заліків за пересортицею (п.п. 11.3 Інструкції № 69). У протоколі має бути наведено відомості про причини та осіб, винних у нестачах, втратах і псуванні цінностей, і вжиті до них заходи.

Протоколінвентаризаційної комісії разом з іншими документами передається на затвер­дження керівнику підприємства. У свою чергу, керівник підприємства має у 5-денний строк ви­вчити і затвердити цей протокол. Лише після затвердження протоколу висновки постійно ді­ючої інвентаризаційної комісії, що містяться в ньому щодо врегулювання інвентаризаційних розбіжностей, стають підставою для виконання записів у бухгалтерському обліку. Результати інвентаризації в бухобліку відображають у тому місяці, в якому її закінчено, але не пізніше грудня звітного року(п.п. «г» п.п. 11.12 Інструк­ції № 69).

Слід зауважити, що результати інвен­таризації може бути перевірено ще раз під час контрольної перевірки.Таку перевірку прово­дить постійно діюча інвентаризаційна комісіяза участі членів робочої комісії та матеріально відповідальних осіб після закінчення інвентариза­ції, але обов'язково довідкриття складу (комори, секції тощо), де проводилася інвентаризація. При цьому перевіряються найцінніші й такі, що мають підвищений попит, матеріальні цінності (п.п. 11.6 Інструкції № 69).

Якщо під час контрольної перевірки виявлено значні розбіжності між даними інвентаризаційного опису і даними контрольної перевірки, признача­ється новий склад робочої інвентаризаційної комі­сії для проведення повторної суцільної інвентари­зації цінностей. А перший склад робочої комісії, який допустив порушення під час інвентаризації, має бути притягнено до відповідальності.

Результати контрольних перевірок інвентари­зацій оформляються Актом, типову форму якого наведено в додатку № 1 до Інструкції № 69. Реє­страцію проведених контрольних перевірок здій­снює бухгалтерія підприємства у Книзі реєстра­ції контрольних перевірок інвентаризаційза формою додатка № 2 до Інструкції № 69.

 








Дата добавления: 2016-01-16; просмотров: 1102;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.