Дугове та променеве різання металів

Електрична дуга як потужне концентроване джерело тепла може бути використана для різання металу. Ручне дугове різання проводиться з силою струму на 20…30 % більшою ніж при зварюванні. Різання можна виконувати плавкими або неплавкими електродами. Для видалення розплавленого металу можна застосовувати стиснене повітря. Якість поверхні після різання низька.

Плазмове різання основується на тому, що метал розплавляється та видувається із зони різання струменем розігритої плазми. Практично всі метали можна розрізати плазмовим різанням. Як плазмоутворюючі гази застосовуються азот, водень, аргонноводневу суміш.

Висока концентрація енергії лазерного променя дозволяє використовувати його для різання різних матеріалів, в т. ч. неметалевих. Лазерним променемем можна розрізувати метали, скло, кераміку, алмази. Під дією лазерного променя відбувається плавлення і випаровування матеріалу із зони різання. Прорізь утворюється вузькими та дуже точними.

 

Паяння металів і сплавів

Паяння – з’єднання металевих деталей в твердому стані за допомогою присадкового сплаву (припою). При паянні плавиться лише присадковий метал, який має температуру плавлення нижчу основного металу.

Для одержання міцного з’єднання необхідно, щоб припій добре змочувався поверхнею з’єднуваних металів, мав якісну взаємодію і утворював з ним розчини. Чим вище ступінь взаємної дифузії між розплавленим припоєм і основними металами, тим вищою є механічна міцність з’єднання. Крім того, міцність паяння залежить від чистоти поверхні з’єднуваних деталей. Тому поверхню виробу попередньо чистять, обезжирюють і вилучають окисли.

За допомогою паяння можна з’єднати деталі з вуглецевої і легованої сталі всіх марок, кольорових металів і сплавів, а також з різнорідних металів і сплавів.

 

Припої

Для паяння використовують припої двох видів:

- м’які з низькою температурою плавлення (до 400 оС) і відносно малою механічною міцністю з’єднання;

- тверді з високою температурою плавлення (до 900 оС) і високою механічною міцністю з’єднання.

М’які припої, до яких відносять сплави на олов’яній, свинцевій, кадмієвій, вісмутовій і цинковій основах, використовують в тому випадку, коли шов повинен забезпечувати герметичність з’єднання при відносно невисокій механічній міцності (межа міцності шва 30¸100 МПа). Часто застосовують олов’яно-свинцеві припої ПОС-61, ПОС-40 з вмістом олова 61% 40% відповідно.

Тверді припої, до яких відносять сплави на мідній, срібній, алюмінієвій, магнієвій і нікелевій основах, використовують для отримання міцних швів (межа міцності шва може сягати до 700 МПа). Твердими припоями можна паяти мідь, латунь, бронзу, сталь, чавун і інші сплави, крім алюмінію і його сплавів.

 








Дата добавления: 2015-11-28; просмотров: 1303;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.