Багаття у степовій зоні

Багаття, яке розпалюють у степовій зоні, потребує економії дров і дбайливого ставлення до рослинності. У степу територією для розведення вогнища є дерен, у горах - каміння. Найкраще воно горітиме, якщо відстань між його сторонами з навітряного боку більша, ніж із підвітряного. Для розпалювання вогню у степових районах використовують сухі кущі, траву, очерет, кізяк, найкращим штучним паливом є спирт, бензин, газ.

Види багать

Багаття, які розпалюють у лісових районах, класифікують на такі види:

1) "шалаш" - конусовидне або двоскатне багаття, яке розкладають з метою приготування їжі у невеликій кількості посуду та освітлення табірного майданчика. Як паливо використовують хмиз, опале гілля. Високе яскраве полум'я не забезпечує широкої зони нагріву, дає мало деревного вугілля, вимагає постійного додавання сушняку;

2) "колодязь" - вид жаркого вогнища, яке розпалюють із складених рядами коротких колод середнього розміру. Воно повільно згорає, утворюючи багато вугілля та забезпечуючи високу температуру. Таке багаття найкраще використовувати для приготування їжі, а також для обігрівання туристів і сушіння одягу;

3) "тайгове багаття" - багаття із колод довжиною 2-3 м, покладених уздовж або під гострим кутом одна до одної. Значна площа багаття дає змогу готувати на ньому їжу для великої групи, сушити речі, а також залишатися на ночівлю тим, хто не має палаток. Оскільки це вогнище тривалої дії, до нього не потрібно часто підкладати дрова.

Поширені також такі види вогнищ, як "камін", "полінезійський", "зірковий", "пушка".

Вміння правильно обрати вид багаття і облаштувати його залежно від місця бівака має важливе значення у поході, оскільки пришвидшує приготування гарячої їжі, збільшує час на відпочинок тощо.

1.4. Правила проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю України (2 год)

План

Права та обов’язки учасників туристсько- краєзнавчих подорожей.

Основні напрями робіт з підготовки подорожі.

Забезпечення безпечних умов проведення подорожей.

Ознайомлення з Правилами проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю України (наказ Міністерства освіти і науки України від 24.03.2006 р. № 237).

Мета: Ознайомитися з права та обов’язки учасників туристсько- краєзнавчих подорожей. Сформування уявлення про основні напрями робіт з підготовки подорожі. Визначення безпечних умов проведення подорожей. Ознайомлення з Правилами проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю України (наказ Міністерства освіти і науки України від 24.03.2006 р. № 237).








Дата добавления: 2015-11-28; просмотров: 753;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.