Виникнення, суть та функції ринку

Поняття "ринок" визначають як сферу обмiну або мiсце зустрiчi покупцiв i продавцiв товарiв i послуг, або сукупнiсть угод купiвлi i продажу товарiв тощо. Як економічна категорія, поняття "ринок" вiдображає сутнiсть економiчних вiдносин, що виникають мiж суб'єктами економiчної системи (виробниками i покупцями) з приводу обмiну результатами i умовами (факторами) виробництва.

Ринок виступає як сукупнiсть форм i органiзацiї спiвробiтництва людей один з одним. Це мiсце добровiльних угод, де продаж товарiв вiдбувається лише в тому випадку, коли обидві сторони - продавець i покупець - знаходять компромiс.
Як явище господарського життя ринок з'явився багато сотень років назад як наслідок природно-історичного розвитку виробництва і обміну, що породили товарне ведення господарства. Відбувалося це через розвиток суспільного поділу праці, появу економічно самостійних, юридичних суб'єктів і перехід від натурального виробництва до прямого продуктообміну, а потім і до товарного обміну на ринку.
Ринок функціонує за певних умов, які можна поділити на чотири групи. Економічні умови :
* вiльний вибiр форм власностi на засоби виробництва;
* вiльне цiноутворення;
* забезпечення та захист конкуренцiї;
* вiльний вибiр виду дiяльностi;
* вiльний обiг товару, капiталу, працi;
* оподаткування, фiнансування, кредитування, валютна полiтика, якi стимулюють пiдприємницьку дiяльнiсть.
Соцiальнi умови:
* систему захисту малозабезпечених верств населення;
* система соцiальної допомоги дiтям, молодi, безробiтним;
* система соцiального захисту вiд безробiття.
Правові умовивключають систему заходів, пов'язаних з розробкою правового законодавства і прийняття економічних положень з переходу на ринкові методи господарювання.
Соцiально-психологiчнiта соцiально-культурнi умови:
* забезпечення свободи розвитку потенцiалу особи;
* свобода полiтичної дiяльностi;
* система соцiальної вiдповiдальностi особи перед суспiльством;
* система задоволення духовних потреб особи;
* можливiсть вивчення культурних надбань народiв України та свiтової культури в цiлому.
Основними ознаками, що визначають суть ринку, є:
* доступнiсть для будь-якого споживача всiх товарiв, представлених на ринку;
* необмежена кiлькiсть конкурентiв, абсолютно вiльний вхiд та вихiд;
* повна iнформацiя учасникiв конкуренцiї щодо пропозицiї, попиту, цін та iн.;
* свобода реалiзацiї товарiв i послуг, вибору товарiв споживачем;
* пануючий диктат споживача.
Бiльш повно i глибоко сутнiсть ринку можна розкрити через функцiї, якi вiн виконує. До основних функцiй слід віднести: регулюючу, стимулюючу, економічного відбору, iнтегруючу.
Регулююча функціязабезпечує постійність зв'язків між різними галузями виробництва. Ринок визначає, "що", "як" і "для кого" виробляти. Цю функцію ринок виконує тому, що він найбільш "оперативно" реагує на зміни, які відбуваються в економічному житті суспільства.
Стимулююча функція полягає в тому, що на ринку виграє той, хто найбільш раціонально використовує фактори виробництв для одержання найкращих кінцевих результатів, ринок стимулює виробництво саме тих товарів, які необхідні споживачам.
Функція економічного відборуполягає в тому, що завдяки конкуренції суспільне виробництво звільняється від економічно слабких, нежиттєздатних підприємств. Реалізуючи цю функцію, ринок підвищує прибутковість економіки в цілому.
Ринок також "зшиває" економіку в єдине ціле, розвиваючи систему горизонтальних і вертикальних зв'язків (підприємств, галузей, регіонів), в тому числі зовнішньоекономічних. У цьому проявляєтьсяінтегруюча функціяринку. Ринок сприяє проникненню товарів у різні країни і куточки світу. Обмін товарами між країнами здійснюється за світовими цінами, які будуються на інтернаціональній вартості. Якщо ж на ринок потрапляє товар, витрати на виготовлення якого перевищують суспільно необхідні інтернаціональні витрати праці, то їхній власник стає неконкурентоспроможним.
Отже, відзначені умови існування та функціонування ринку, а також його функції визначають ринок, як конкретну форму господарської діяльності суспільства, яка одержала назву ринкової системи господарювання, або ринкової економіки.








Дата добавления: 2015-12-26; просмотров: 664;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.