КЛАСИФІКАЦІЯ УСТАТКУВАННЯ

Устаткування, що використовується, на­приклад при виробництві цементу, можна поділити па спеціальне і загальногалузеве.

До спеціального належить устат­кування, спроектоване і виготовлене з урахуванням вимог і умов експлуатації цементного виробництва, зокрема сиро­винні й цементні млини, печі для випалю­вання клінкеру, шламові басейни, охолод­ники клінкеру, клінкерні конвеєри.

Загальногалузевим є устатку­вання загального призначення, яке вико­ристовується в різних галузях народно­го господарства, а саме: бурильне, земле­рийне, вантажопідіймальне, транспорту­вальне, дробильне тощо.

Незалежно від призначення виокремлю­ють технологічне устаткування, що безпо­середньо бере участь у технологічному про­цесі виробництва цементу, і устаткування, що не бере у ньому участі. Наприклад, гірничим технологічним устаткуванням є бурильні верстати, екскаватори, дробарки, транспортні засоби для доставки сирови­ни на територію цементного заводу.

Устаткування, призначене для зміни фізико-хімічиого стану сировинних ма­теріалів у процесі виробництва цементу, називають основним технологічним ус­таткуванням. До нього належать дро­барки, млини і печі. Устаткування, що за­безпечує роботу основного технологічно­го устаткування, називають допоміжним технологічним устаткуванням. Так, до­поміжним технологічним устаткуванням помольного цеху є живильники клінкеру і добавок, сепаратори, насоси для транс­портування цементу від млинів.

Комплект технологічного устаткування для виробництва цементу з використан­ням однієї печі утворює технологічну лінію. Позначення технологічної лінії пе­редбачає спосіб виробництва, розміри печі, її розрахункову добову продуктивність за клінкером, наприклад, технологічна лінія сухого способу виробництва з обертовою піччю розміром 7,0/6,4 х 95 м продук­тивністю 3 тис. т клінкеру за добу. На сучасних цементних заводах установлю­ють дві —чотири, а іноді шість технологіч­них ліній з однотипними печами.

Частину технологічного процесу вироб­ництва цементу, що виконує самостійну опе­рацію, називають технологічною перероб­кою. Розрізняють добувну, сировинну, ви­палювальну і помольну технологічні пере­робки. Технологічні лінії, розміщені па од­ному промисловому майданчику, проекту­ють із загальними сировинною і помольною переробками. При розміщенні на цемент­ному заводі технологічних ліній на кількох промислових майданчиках сировинну пере­робку передбачають загальною.

Вибір устаткування для технологічних переробок визначають потужністю заво­ду, способом виробництва, фізико-механічними властивостями сировинних матеріа­лів і умовами їхнього залягання, обрани­ми схемами компонування устаткування та іншими умовами.

 

 








Дата добавления: 2015-12-16; просмотров: 1010;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.