ВИМОГИ, ЩО СТАВЛЯТЬСЯ ДО МАШИН І УСТАТКУВАННЯ

Для підвищення ефективності вироб­ництва будівельних матеріалів по­трібно створювати устаткування, яке за техніко-економічними показника­ми відповідає світовим досягненням, що забезпечує значне підвищення продуктив­ності праці, економію матеріалів, палива й електроенергії, конкурентоспроможність на зовнішньому ринку.

Устаткування, що створюється, має відповідати показникам, які характеризу­ють його технічний рівень. Найважливі­шими з них є такі: функціональне призна­чення, надійність, технологічність, транс­портабельність, уніфікація, безпека, ерго­номічні, естетичні, патентно-правові, еко­логічні й економічні.

Так, показниками функціонального призначення пічних агрегатів є: спосіб виробництва клінкеру (сухий, мокрий чи комбінований), тип застосовуваного теп­лообмінника(внутрішньопічний, циклон­ний, циклонний з декарбонізатором); кон­структивні параметри обертової печі (діа­метр, довжина, похил, кількість і тип опор, частота обертання, потужність усіх типів приводів); конструктивні параметри ін­ших видів устаткування, що входять до складу агрегату (циклонного теплообмін­ника, охолодника клінкеру, тягодуттьового пристрою); продуктивність агрегату за клінкером; теплотехнічні й аеродинамічні показники (температура газів і матеріа­лу в різних точках агрегату, кількість по­вітря, що надходить з охолодника клінкеру до декарбонізатора), комплектність агрегату тощо.

Проте ці показники не дають змоги оці­нити корисний ефект і ефект від експлуа­тації й порівняти його з кращими вітчиз­няними і закордонними пічними агрегата­ми. Тому ефективність устаткування харак­теризують питомі показники, наприклад, для грубних агрегатів такі: питома продук­тивність — відношення продуктивності аг­регату до площі футерівки обертової печі (1 кг клінкеру на 1 уг футерівки), питомі витрати теплоти й електроенергії (відповід­но у кілоджоулях на 1 кг клінкеру і кіло­ват-годинах на 1 т клінкеру).

Для підвищення продуктивності праці й ефективності керування технологічними процесами велике значення має автомати­зація виробництва. Нині на підприємствах з виробництва в'яжучих будівельних ма­теріалів упроваджується автоматичне ре­гулювання з використанням засобів локаль­ної автоматики і керування із застосуван­ням керуючих обчислювальних машин.

Оскільки підприємства з виробництва цементу, як правило, значно різняться за фізико-хімічними властивостями викори­стовуваної сировини, видом застосовуваного палива і проектними особливостями, нове обладнання потрібно створювати відпо­відно до умов конкретного підприємства. Устаткування має також забезпечувати зручність монтажу на заводі-споживачі.

Створюючи нове устаткування, слід ураховувати витрати на проектування,

виготовлення й експлуатацію, а також еко­номічну ефективність від його впрова­дження.

Устаткування має бути надійним. На­дійність — властивість об'єкта зберіга­ти у часі в установлених межах значення всіх параметрів, що характеризують здатність виконувати потрібні функції в заданих режимах і умовах застосування, технічного обслуговування, ремонтів, збе­реження і транспортування. Наприклад, обертова піч, вузли якої працюють в умо­вах впливу високих температур, різних видів спрацювання, великих навантажень, має надійно працювати без поломок і аварій, бути ремонтопридатною, зручною для транспортування від місця виготов­лення до місця експлуатації.

На стадії проектування розраховують надійність, міцність, деформацію та інші характеристики устаткування. Надійність устаткування залежить від конструктив­ного оформлення його вузлів, застосовува­них матеріалів, методів захисту від впли­ву шкідливих факторів (підвищеної тем­ператури, корозії, навантажень), мастиль­ної системи, ремонтопридатності тощо.

Надійність забезпечується в процесі виготовлення устаткування. Вона зале­жить від якості виготовлення деталей і складання устаткування та його вузлів, методів контролю й випробування гото­вої продукції, можливостей керування ходом технологічного процесу та інших показників.

Усі показники надійності виявляють­ся тільки в процесі експлуатації і зале­жать від методів і умов технічного об­слуговування, ремонту і дотримання пра­вил технічної експлуатації.

При створенні машини зважають на вибір її оптимальної надійності. З одно­го боку, набутий досвід дає змогу створю­вати машини з високою надійністю. Про­те у цьому разі різко підвищуються ви­трати па проектування і виготовлення, ос­кільки збільшуються обсяги проектуван­ня, застосовуються високоміцні та дорогі матеріали, ефективні види термічної об­робки, вводяться дублюючі вузли, підви­щується запас міцності. З другого боку, у разі експлуатації машини з низькими по­казниками надійності значно збільшують­ся витрати па ЇЇ технічне обслуговування і ремонт.

Отже, якщо машина не потребує висо­кої надійності, то створюється таке устат­кування, що забезпечує максимальну надійність при мінімальних витратах па проектування, виготовлення і експлуата­цію з урахуванням його ергономічних і естетичних показників.

Устаткування, що розробляється, має відповідати показникам технологічно­сті, що передбачає витрати матеріалів, за­собів, праці й часу на його виготовлення. До цих показників належать трудоміст­кість продукції, питома металомісткість (наприклад, 1 т металу па 1 т клінкеру за добу), коефіцієнт використання металу, собівартість продукції тощо.

При створенні устаткування значну ува­гу приділяють ступеню уніфікації. Показ­ники уніфікації характеризують наси­ченість продукції стандартними, уніфіко­ваними й оригінальними складовими, а та­кож рівень уніфікації щодо інших ана­логічних виробів. Наприклад, більшість деталей і вузлів охолодників клінкеру (ко­лосники, підколосникові балки, приводи колосникових решіток, конвеєри збиран­ня просипу) уніфіковані за всіма чи кіль­кома типорозмірами. Це дало змогу знач­но знизити витрати па їхнє виготовлення й експлуатацію, а також спростити забез­печення запасними частинами.

Для устаткування важливими є показ­ники транспортабельності, які визна­чають пристосованість його до транспор­тування, оскільки це устаткування має велику масу і значні розміри, що усклад­нює його транспортування. Наприклад, уварені бандажі для потужних печей мож­на постачати цементним заводам тільки водним транспортом.

Істотним фактором, який визначає кон­курентоспроможність устаткування па зов­нішньому ринку, є патентно-правові показники, що характеризують патентні захист і чистоту продукції. Створюючи устаткування, слід дотримуватися еколо­гічних показників, які характеризують рівень шкідливих впливів на навколишнє середовище, що виникають під час екс­плуатації устаткування, наприклад обме­ження викидання в атмосферу з нічними газами сполук хлору, сірки.

Щоб убезпечити обслуговуючий персо­нал у процесі експлуатації устаткування, при його створенні враховують показни­ки безпеки: рівень шуму, вібрацію, за­пиленість, загазованість, температуру.

 

 








Дата добавления: 2015-12-16; просмотров: 958;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.