Послуги як об’єкти комерційної діяльності

У міру розвитку суспільства, зростання продуктивних сил відбувається розвиток сфери послуг. В даний час роль послуг, як одного з найважливіших секторів економіки, дуже велика і актуальна. Це пов'язано з ускладненням виробництва, насиченням ринку товарами як повсякденного та індивідуального попиту, з швидким зростанням науково-технічного прогресу. Все це неможливо без існування інформаційних, складських, консультативних, фінансових, транспортних, страхових та інших видів послуг.

Послуга – це будь-яка діяльність, яку одна сторона може запропонувати іншій, невідчутна дія, не приводить до володіння чим-небудь.

Сфера послуг має ряд специфічних особливостей порівняно з матеріальним виробництвом: по-перше, на відміну від товарів, виробництво і споживання в основному одночасно, не підлягають зберіганню; по-друге, послуги часто протиставляються продукції, хоча й у промисловості збільшується роль обслуговування, яке може включати ремонт обладнання, післяпродажне обслуговування та інші послуги, пов'язані з продажем товарів; по-третє, сфера послуг зазвичай більше захищається державою від іноземної конкуренції, ніж сфера матеріального виробництва.

Наука диференціює послуги, що надаються на комерційній основі, на 10 груп, які включають:

- Послуги з надання житла;

- Обслуговування сімей (ремонт житла, догляд за ландшафтом, прибирання приміщень та ін);

- Відпочинок і розваги;

- Індивідуальне санітарно-гігієнічне обслуговування (прання, суха чистка, косметичні послуги та ін.);

- Медичні та інші послуги охорони здоров'я;

- Приватна освіта;

- Послуги в галузі бізнесу та інші професійні послуги (правові, бухгалтерські, консультаційні та ін.);

- Страхові та фінансові послуги;

- Транспортні послуги;

- Послуги в області комунікацій.

Існує ще одна схема класифікації послуг, що виділяє три принципових групи:

- послуги, пов'язані з фізичними товарами, якими клієнт володіє і які використовує, але не на правах власника;

- послуги, пов'язані з фізичними товарами, які є власністю клієнта;

- послуги, не пов'язані з фізичними товарами.

Охарактеризувавши і класифікувавши послуги, не можна не згадати про те, що придбання будь-якої послуги починається з наявності відповідної потреби у покупця. Послуга, як специфічний товар, не існує окремо від виробника. У цьому відношенні виробництво і споживання послуг завжди має одностадійний характер і не включає стадії транспортування і зберігання. Таким чином, споживання послуги прямо пов'язано з прямим задоволенням потреб людини – соціальних потреб.

Галузі сфери послуг надзвичайно різноманітні. До сфери обслуговування відноситься і державний сектор з його судами, біржами праці, лікарнями, позиковими касами, військовими службами, поліцією, пожежною охороною, поштою, органами регулювання і школами, і приватний некомерційний сектор з його музеями, благодійними організаціями, церквою, коледжами, фондами і лікарнями. До сфери послуг відноситься і добра частина комерційного сектора з його авіакомпаніями, банками, бюро комп'ютерного обслуговування, готелями, страховими компаніями, юридичними фірмами, консультативними фірмами з питань управління, приватнопрактикуючими лікарями, кінофірмам, фірмами з ремонту сантехнічного обладнання та фірмами-торговцями нерухомостю.

Поряд з традиційними галузями сфери обслуговування постійно виникають нові служби. З'явилися фірми, які за певну плату допоможуть вам збалансувати свій бюджет, розбудять вас вранці, відвезуть на службу або підшукають новий будинок, нову роботу, нову дружину, провісника майбутнього і т. п.

Комерція в сфері послуг включає оренду товарів, зміну або ремонт товарів, що належать споживачам, та особисті послуги. Іноді змішуються товари і послуги. Однак коли ми купуємо використання номера в готелі, ми
нічого не беремо з собою, крім пам'яті про проживання.

Особливості послуг:

1) неосяжність;

2) невіддільність від виробника;

3) непостійність;

4) неможливість зберігання послуги.

 









Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 1130;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.