Товар як об’єкт комерційної діяльності

 

Об'єктами професійної діяльності комерсанта є матеріальні товари і нематеріальні блага і послуги, що підлягають купівлі-продажу чи обміну в сфері обігу. Предметом комерційної діяльності є купівля-продаж товарів. Отже, у комерційній діяльності товар слід розглядати не тільки як зроблені матеріально-речовинні об'єкти, але і послуги, і навіть об'єкти інтелектуальної власності. \

Характер вимог, що пред'являються до товару залежать від його призначення і властивостей, завдяки яким він робиться корисним для людини.

Вироблений продукт має ряд властивостей, але споживчу цінність виражаються лише ті властивості, які визначають його корисність. Отже, споживча вартість відображає цінність продукту і виступає в якості носія ціни товару в умовах ринку.

З поняттям продукту пов'язані споживчі властивості: технічні, фізичні, хімічні і т. д. Вони формують призначення товару, споживче сприйняття товару та попит. У зв'язку з цим існують споживчі товари і продукція виробничо-технічного призначення.

Споживчі товари і непродовольчі на основі купівельних звичок підрозділяються на товари:

1) повсякденного попиту - споживаються або відразу, або розраховані на певну кількість використань;

2) попереднього вибору - товари однорідної ознаки, в процесі вибору і споживання порівнюються між собою за параметрами, за надійністю, за ціною, за зовнішнім оформленням і т. д.;

3) особливого попиту - притаманні характерні або унікальні властивості, заради яких споживач готовий витратити додаткові кошти;

4) пасивного попиту - про купівлю цих товарів споживач не замислюється, відрізняються випадковою потребою (траурні послуги, страхування).

Основними елементами ринкового механізму є попит, пропозиція, ціна. Потреба в товарах на ринку виступає у формі попиту, розмір якого визначається цінами на товар і платоспроможністю покупців. Співвідношення між попитом і пропозицією на товар, з одного боку, залежить від динаміки ринкових цін, а з іншого боку – робить безпосередній вплив на формування ціни. Одне з найважливіших завдань ринку товарів - забезпечення умов, при яких досягається рівновага між попитом і пропозицією. За ознакою попиту і пропозиції товарів розрізняють ринок продавця і ринок покупця. Ринок, що відрізняється перевищенням попиту над пропозицією, називається ринком продавця, а якщо ринок характеризується перевищенням пропозиції над попитом, то це ринок покупця.

Попит - складне соціально-економічне явище. До його основних складових відносяться: споживчі вимоги, мотиви покупки, платоспроможність споживачів, обсяг попиту, динаміка цін. Оцінка поточного попиту базується на сукупності інформації, отриманої в результаті опитування споживачів продукції. Опитування населення дає можливість отримати інформацію чи задоволені вони конкретними умовами продажу товарів, режимом і розпорядком роботи торгового підприємства.

Попит та пропозиція є найбільш важливими категоріями торговельного ринку. Визначальною умовою стану ринку є співвідношення попиту і пропозиції. Особливістю попиту є зростання його величини або об'єму при зниженні ціни на товар. Між ціною і величиною попиту на продукцію існує взаємний зв'язок, що виражається тим, що для споживача ціна являє собою своєрідний бар’єр: чим вище вартість товару, тим менше він купується, що обумовлюється адекватним об'ємом продажів і тим, що при зниженні ціни товар стає доступнішим, число споживачів зростає одночасно з об'ємом продаваного товару.

Для ринку продавця характерна обмеженість асортименту та пропозиції товарів, що спонукає покупця купувати те, що пропонує продавець.

Ринок покупця обумовлюється наявністю широкого асортименту товарів, що випускаються різними виробниками, що породжує конкуренцію між продавцями товару, що задовольняють одні й ті ж запити покупців. Такий ринок надає вибір необхідних товарів, які закупник для себе оцінює за реальною ціною продажу та витратами на після продажну експлуатацію.

Кожен товар функціонує на ринку певний час. Рано чи пізно він витісняється з ринку іншим більш досконалим або новим. Період від зародження до насичення ринку даним продуктом з явно вираженим спадом продажів є життєвий цикл товару. Коли товар тільки з'являється на ринку, спостерігається зростання попиту, обумовлений інтенсивної потребою. Попит перевищує пропозицію, і це до тих пір, поки потреба в товарі не буде, в достатній мірі, задоволена і не виникнуть нові вимоги споживачів до товарів.

З часом спостерігається спад продажів товару, тому успіх на ринку буде мати той виробник, який зможе найкращим чином пристосуватись до запитів споживачів. Отже, головним завданням є визначення тривалості життєвого циклу товару від зародження до початку насичення ринку.

Підприємства-виробники повинні вміти передбачати зміну періодів попиту і переглядати стратегію виробництва товарів. Важливо визначити появу ранніх ознак усунення товару, падіння його конкурентоспроможності, щоб вчасно почати випуск удосконаленого або нового товару. Комерційна діяльність торгового підприємства має базуватися на дослідженнях ринку товарів: аналіз ринкових процесів, вивчення попиту та пропозиції на товари, характеру і передумов розвитку цільових ринків.

Ринок як сфера обміну розглядається в сукупності: виробництво, розподіл, споживання. Виробництво орієнтовано на конкретний ринок товарів. Важливе значення має кількісна оцінка сформованої пропозиції товару. Структура пропозиції схильна до змін як за рахунок збільшення випуску вже освоєних товарів, так і за рахунок знову створених товарів. Джерелами доведення товару від виробника до споживача служать канали розподілу. Споживання визначається попитом населення: купівельні можливості і потреби, мотиви покупки, споживчі властивості товарів. Споживчий ринок регулюється попитом і пропозицією товарів, потребами і можливостями покупців.

Коли покупець вважає, що, купуючи товар, він здійснив вдалу купівлю, в цьому випадку фірмі вдається збільшити товарооборот і підвищити частку прибутку, а якщо покупець розцінює свою покупку як невідповідність між конкретною потребою в товарі і витратами на його придбання, то він приходить до висновку, що пропонований товар відрізняється гіршими показниками, ніж товар-аналог конкурента. Фірма, яка виявилася в даній ситуації, в одному випадку може знизити ціну на товар, в іншому - підвищити якість або оновити товар.

Ціна є критерієм, що визначає купівельне сприйняття, і впливає на рішення про покупку товару. Особлива роль у визначенні ціни на товари належить ціновій політиці.

Фірми використовують наступні методи формування продажної ціни товарів: метод визначення цін на основі прийнятої практики роботи конкретного ринку праці; метод визначення престижних цін; змагальний метод визначення цін.

Встановлення ціни на новий товар є не простим завданням. На такі товари повинен, перш за все, виникнути попит з боку споживачів. Слід мати на увазі, що, чим більше новизни укладено в товар, тим швидше окупляться кошти, вкладені в його створення і виробництво. Якість товару виступає основним критерієм при формуванні ціни і це одна з вимог ринку товарів. Останнім часом збільшується попит на екологічно чисті продовольчі товари, тому питання якості продукції надається особливе значення. При цьому в першу чергу вирішуються такі завдання:

- приведення рівня якості продукції у відповідність із запитами та вимогами покупців;

- забезпечення виробництва оновлюваної і конкурентоспроможної продукції;

- формування ціни в залежності від споживчих властивостей (харчової цінності) товару;

- управління якістю продукції на етапах виготовлення і руху до кінцевого споживача за допомогою маркетингу.

Випуск і реалізація продукції підвищеної якості адекватно відображають соціально-економічні інтереси як виробника, так і торгівлі. Від якості продукції багато в чому залежать конкурентні можливості торговельного підприємства, його товарна та цінова політика, успіх в комерційній справі і розміри прибутку.

 








Дата добавления: 2015-12-11; просмотров: 2462;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.