Взаємозв’язок між накопиченням лактату в працюючих м’язах

БІОХІМІЧНІ ФАКТОРИ СТОМЛЕННЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРОЦЕСІВ ВІДНОВЛЕННЯ ПРИ М’ЯЗОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Стомлення – тимчасове зниження працездатності, що виникає в процесі виконання вправ і супроводжується несприятливими біохімічними та функціональними зрушеннями в організмі, які призводять до відмови від продовження роботи або зниження її потужності.

Розвиток стомлення, що виникає при виконанні роботи, залежить від багатьох внутрішніх та зовнішніх факторів. Першопричиною стомлення можуть бути:

· зниження енергетичних ресурсів у м’язах, а також активності ключових ферментів;

· накопичення продуктів обміну;

· зміни нервової та гуморальної регуляції;

· порушення структури м’язів за рахунок зниження їх пластичного забезпечення.

 

БІОХІМІЧНІ ФАКТОРИ СТОМЛЕННЯ ПРИ ВИКОНАННІ КОРОТКОЧАСНИХ ВПРАВ МАКСИМАЛЬНОЇ ТА

СУБМАКСИМАЛЬНОЇ ПОТУЖНОСТІ

При виконанні короткочасних вправ максимальної та субмаксимальної потужності початкові прояви стомлення пов’язані із особливостями процесів енергозабезпечення м’язів, які спрямовані на підтримання високої швидкості ресинтезу АТФ. Зміни показників механічної продуктивності у цих вправах проявляються коли запаси КрФ в м’язах зменшуються удвічі та відбувається закислення внутрішньоклітинного вмісту (накопичення фонів Н+) за рахунок збільшення гліколізу.

Концентрація основних метаболітів енергетичного обміну

В працюючих м’язах

Із наведених даних видно, що зміни концентрації АТФ при розвитку стомлення у процесі виконання короткочасних інтенсивних вправ незначні. Найбільші зміни виявляються у концентраціях АДФ, Н+ і лактату. Такі зміни вмісту метаболітів проявляють виразний інгібуючий (пригнічуючий) вплив на АТФ-азу міозину – ферменту, який забезпечує перетворення енергії макроергічних фосфатних зв’язків АТФ в механічну роботу. Тобто, накопичення АДФ та Н+ є свідченням розвитку стомлення при виконанні вправ такого типу.

На розвиток стомлення вплив чинить також зниження внутрішньом’язових запасів глікогену особливо у швидкоскоротних волокнах. При цьому утворення молочної кислоти у процесі розщеплення глікогену під час виконання короткочасних інтенсивних вправ пов’язано із зменшенням потужності роботи за рахунок стомлення.

Взаємозв’язок між накопиченням лактату в працюючих м’язах








Дата добавления: 2015-12-10; просмотров: 971;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.