Принципи проектування квартири та її елементів.

Перший принцип проектування квартири - функціональне зонування, тобто надання кожному процесу життєдіяльності частини простору, що забезпечує умови для його здійснення. За цим принципом в кожній квартирі виділяються такі зони:

- житлова та господарська;

- колективна (спільна кімната, вітальня, їдальня, дитяча-ігрова й обслуговуюча їх підзона - кухня, вбиральня, комори);

- індивідуальна (особисті житлові кімнати, спальня подружжя й обслуговуюча їх підзона - ванни, гардеробні, кабінет, майстерні й т.ін.);

- денної активності й індивідуального користування;

- група допоміжних приміщень (сходи, тамбури, коридори, комори тощо)

Суть функціонального зонування приміщень полягає в чіткому планувальному виділення в квартирі груп приміщень, що мають однорідні функції.

Зазвичай квартиру ділять на дві частини: денного та нічного перебування або індивідуального і общесемейного призначення.

При розташуванні квартири в одному рівні приймають горизонтальне зонування: біля входу розміщують зону денного перебування, в глибині квартири - зону нічного перебування.

При розташуванні квартири в двох та більше рівнях приймається поетажне (вертикальне) зонування: на першому поверсі - загальсімейні приміщення квартири - передню, загальну кімнату і кухню, на другому поверсі - особисті житлові кімнати (спальні) і гігієнічний блок.

Показником якості планувального рішення квартир є:

• чітка диференціація (поділ) різних приміщень за їх призначенням;

• угруповання і зручна зв'язок між приміщеннями;

• розташування санітарно-кухонного блоку;

• проведення принципу зонування квартир.

Двочастинні зонування - найбільш поширений вид функціонального зонування.

Все різноманіття планувальних прийомів рішення квартир можна звести до трьох основних варіантів, якщо в основу такого розподілу покласти ступінь поділу в квартирі функцій для дня і ночі, общесемейной та індивідуальної частин, яка прояв-ляется в ступені ізоляцій житлових приміщень.

Тричастинне зонування - поділ квартири на три частини за принципом однорідності побутових процесів, частіше застосовують у великих квартирах або односімейних домах.

У квартирі виділяють за призначенням три частини: общесемейного, індивідуального та господарсько-побутового призначення. Перші дві частини включають в себе загальну кімнату і спальні. Останню утворюють кухня, комори, санвузли, робочі кімнати і т.д. Зону господарсько-побутового призначення розташовують в центрі квартири, вона служить кордоном між общесемейная і особистими приміщеннями. Вхід у квартиру організовують також в центральній частині.

 

 








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 1856;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.