Пояснення до завдання 2.

У центрі гнізда пиляка рослини обособлюється спорогенна тканина – первинний археспорій, що складається з великих клітин, які мають порівняно щільну цитоплазму і велике ядро з одним ядерцем. Клітини первинного археоспорію, поділяючись й обособлюючись, дають початок клітинам вторинного археспорію, що перетворюються на материнські клітини пиляку (мікроспороцити), в яких і відбувається мейоз (див. табл.1 та рис.1, рис.3).

Завершується мейоз утворенням з кожного мікроспороциту чотирьох мікроспор з гаплоїдним набором хромосом.

Деякий час після мейозу 4 мікроспори (тетрада) лежать разом, вкриті загальною оболонкою. Після розчинення загальної оболонки у кожної мікроспори утворюється власна оболонка. З цього часу мікроспору називають пилковим зерном, в якому утворюються 2 оболонки – зовнішня, або екзина (має пори – отвори, крізь які проростає пилкова трубка), та внутрішня, або інтина – тонка двошарова плівка. З моменту утворення пилкового зерна закінчується мікроспорогенез і починається мікрогаметогенез.

Мега – або макроспорогенез у покритонасінних триває у насінних зачатках, розміщених у зав’язі маточки. Їх кількість у зав’язі залежить від виду рослин: у злаків у зав’язі розвивається один насінний зачаток, у бобових – 1-7, макових – декілька тисяч.

У насінному зачатку розрізняють інтегументи (покриви), які не повністю вкривають нуцелус (ядро, центральна частина), утворюючи мікропіле (пильцевхід).

У нуцелусі кожного сім’яного зачатку закладається одноклітинний археспорій. Археспоріальна клітина більша за решту клітин нуцелусу, має густу цитоплазму, велике ядро з одним ядерцем. В ній відбувається мейоз, у результаті якого утворюється тетрада макроспор з гаплоїдним набором хромосом. Тетрада мегаспор розміщується лінійно, потім у багатьох рослин з чотирьох гаплоїдних мегаспор розвивається в зародковий мішок лише одна, та, що спрямована до халази, інші три мегаспори дегенерують.

Рис. 3. – Схема спорогенезу та гаметогенезу вищих рослин

Завдання 3.Ознайомитися з етапами мікрогаметогенезу і макрогаметогенезу, особливостями запліднення у рослин.








Дата добавления: 2015-11-06; просмотров: 1189;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.