Способи вивчення місцевості

Оскільки місцевість суттєво впливає на бойову діяльність військ, то її вивчення є обов'язковим не тільки для командирів, але і для солдат. Місцевість вивчається безперервно і особливо детально і перед боєм.

Вивчити місцевість - означає визначити загальний характер даної місцевості і розкрити її тактичні властивості. На основі вивчення місцевості проводиться її оцінка, тобто, виходячи з конкретного бойового завдання, визначається, якою мірою властивості даної місцевості будуть полегшувати чи ускладнювати виконання завдання; як використати вигідні властивості і що необхідно зробити для зменшення негативного впливу місцевості.

Для вивчення місцевості використовуються різні способи.

Вивчення місцевості шляхом безпосереднього огляду і обстеження. Перевага способу в тому, що, маючи перед собою реальну місцевість, можна її найбільш повно і докладно вивчити. Недоліки способу полягають у тому, що він вимагає багато часу, не дозволяє вивчати великі ділянки та місцевість у глибині оборони противника, залежить від часу доби і стану погоди.

Вивчення місцевості за картою є основним способом, оскільки дозволяє, за вмілого користування картою, завчасно і швидко вивчити будь-які райони місцевості. Не залежить від погодних умов і часу доби. Недолік способу в тому, що карта старіє і може не повністю відповідати місцевості. Крім того, на карті не відображаються сезонні та погодні зміни місцевості.

Вивчення місцевості за аерофотознімками дає найбільш свіжі та докладні відомості. Поряд з цим на аерофотознімках є відомості і про противника. Недоліки способу полягають у дешифруванні, наявності спотворень за рельєф і нахил аерофотознімків, відсутності інформації про прохідність боліт, глибину і швидкість течії річок, назв тощо. Тому аерофотознімки здебільшого є цінним доповненням до карт.

Вивчення місцевості за різними джерелами. До таких відносяться різні описи, опитування місцевих мешканців, свідчення полонених та інші. Перевага способу в тому, що з цих джерел можна отримати такі відомості, яких немає ні на картах, ні на аерофотознімках. Недоліки способу в тому, що потрібно багато часу, а свідчення уривчасті, розрізнені, часто суперечливі і вимагають перевірки.

Розглянуті способи вивчення місцевості показують, що, вивчаючи місцевість, потрібно, за можливістю, не обмежуватися картою, а поєднувати різні способи і прагнути отримати більш повні відомості про місцевість.








Дата добавления: 2015-10-29; просмотров: 1863;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.