Побудова обліку трудових ресурсів та оплати праці

Бухгалтерський облік трудових ресурсів, їх використання та оплати праці ґрунтується на системі відповідних показників, документації та рахунків.

Основними показниками обліку трудових ресурсів та оплати праці є: чисельність працюючих різних професій, їхня кваліфікація, затрати робочого часу в годино-днях, кількість виготовленої продукції або обсяг виконаних робіт, розмір фонду оплати праці робітників різних категорій за видами нарахувань, преміальні виплати, розмір сум, нарахованих і використаних на оплату відпусток, виплати на соціальне страхування працюючих, розмір відрахувань за їх видами та ін. Систему управління трудовими ресур­сами унаочнює рис. 2.1.

Рис. 2.1. Система управління трудовими ресурсами

Чисельність працюючих (особовий склад) визначається підприємством. Облік особового складу ведуть у службі (відділі) кад­рів. Фактична чисельність усіх працюючих на підприємстві визначається за обліковим складом.

Зміни особового складу відображаються в первинних докумен­тах: наказі та розпорядженні по підприємству про прийняття, переведення, звільнення, надання відпусток.

Важливим елементом обліку є використання робочого часу працюючими.

Облік використання робочого часу здійснюється в табелі, де зазначаються час, відпрацьований працівником, неявки на роботу (вказуються за допомогою умовних позначок).

Наприкінці місяця дані табелів підсумовуються по кожному працівнику, по цехах, відділах тощо. Ці дані необхідні для контролю за використанням робочого часу та для складання звіту.

За даними табельного обліку складається таблиця використання робочого часу Для забезпечення правильного використання фонду оплати праці необхідно обліковувати виробіток продукції або виконаний обсяг робіт кожним працівником і правильність нарахування заробітної плати згідно із встановленими нормами і розцінками.

Облік виробітку здійснюється залежно від технологічного процесу виробництва, системи організації та оплати праці за типовими формами рапортів про виробіток, маршрутних листків у відомостях обліку виробітку, нарядів та інших документів.

Окрім оплати за відпрацьований час, виконаний обсяг робіт і виготовлену продукцію заробітна плата може нараховуватися згідно з чинним законодавством і за інших умов, що стосуються діяльності даного підприємства.

Щоб визначити заробітну плату, яка підлягає виплаті кожному працюючому, роблять розрахунок виробітку за місяць з вирахуванням з цієї суми необхідних утримань. Розрахунок здійснюють у розрахунковій або розрахунково-платіжній відомості.

Розрахунково-платіжні відомості складають щомісячно по кожному цеху, бригаді, допоміжній службі або відділу з групуванням прізвищ робітників і службовців за окремими категоріями працюючих та іншими ознаками.

Одне з головних питань обліку трудових ресурсів, їх використання та оплати праці — формування видів оплати праці та методи їх нарахування.

Виходячи з функцій заробітної плати (рис. 2.2) формується склад витрат на оплату праці (рис. 2.2), на основі яких організується система оплати праці (рис. 2.2 і 2.3).

Ця система дає можливість визначити основи формування показників обліку трудових ресурсів, їх використання та оплати праці (рис. 2.3).

 

Рис. 2.2 Функції заробітної плати

 

 

Рис. 2.3 Фонд оплати праці персоналу на підприємстві


Рис. 2.3 Схема організації оплати праці


 

Рис. 2.4 Системи оплати праці персоналу підприємства

Рис. 2.5. Система показників обліку трудових ресурсів, їх використання та оплати праці








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 980;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.