MS Windows. Папки, файли та ярлики.

1. Створення папок та дії з ними. Папки призначені для зберігання файлів та інших папок. Поняття папки і каталога тотожні.

Папку створюють командами Створити => Папка за допомогою пункту меню Файл, контекстного меню робочого поля вікна папки або піктограми на панелі інструментів.

Над папками визначені такі дії: створення, вилучення, відкривання1 закривання, переміщення, пересилання (зокрема, на дискету чи в пошту), копіювання, вирізання, вставляння (вклеювання), перейменування, створення для папки ярлика, дослідження властивостей, налаштування папки.

Дії над об'єктами можна виконувати різними способами: за допомогою головного меню вікна, контекстного меню об'єкта, кнопок панелі інструментів, комбінацій клавіш, методом перетягування піктограм. Важливо, щоб перед застосуванням дії об'єкт був вибраний. У Windows XP дії над об'єктами можна виконувати за допомогою команд з області задач вікна (рис. 11).

Рис. 11. Область задач

На прикладі папок розглянемо відмінність між діями переміщення та копіювання об'єктів, а також як виконати ці дії методом перетягування (drag and drop) піктограм, що репрезентують об'єкти.

Якщо переміщають файл чи папку в межах диска, то це відбувається швидко, оскільки-змінюються лише адреси об'єктів. Цю дію виконують методом перетягування піктограми об’єкта з деякого вікна у заздалегідь відкрите інше вікно.

Переміщення на інший диск відбувається шляхом переписування об'єктів на нове місце і вилучення їх зі старого. Щоб виконати цю дію методом перетягування, треба натиснути під час перетягування на клавішу Shift. Клавішу Shift можна і не натискати, якщо на вашому комп'ютері за замовчуванням під час перетягування виконується дія переміщення, а не копіювання.

Якщо у вікні папки виокремити об'єкт і натиснути на клавішу Shift перед виокремленням мишею іншого об'єкта, то виокремимо (об'єднаємо в групу) всі об'єкти від вибраного до іншого. Щоб скасувати вибір, треба натиснути на Esc або клацнути в робочому полі вікна.

Копіювати об'єкт можна в будь-яку іншу папку, диск, дискету чи на робочий стіл. Об'єкт копіюють методом перетягування піктограми у потрібне вікно, натиснувши на клавішу Ctrl. Під час копіювання створюється копія об'єкта.

Розглянемо універсальний спосіб для виконання копіювання чи переміщення – спосіб перетягування об'єктів з натиснутою не лівою, а правою клавішею миші. Відпустивши праву клавішу, отримують меню, в якому потрібно вибрати команду Копіювати, Переміщувати або іншу. Дія, яка виконується за замовчуванням (під час перетягування лівою клавішею миші), виокремлена в меню жирним шрифтом.

Папки мають певні властивості, пов'язані з відображенням на екрані області задач, декількох папок, вмісту папок тощо (див. команди Сервіс => Властивості папки...).








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 1453;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.