Підхід до етапів життєвого циклу товару

Випустивши новинку на ринок, керівництво молиться, щоб у неї було довге і щасливе життя. Хоча ніхто не розраховує, що товар буде продаватися вічно, фірма прагне забезпечити одержання пристойного прибутку як компенсацію за всі зусилля і ризик, пов'язаний з появою нового товару. Керівництво сподівається, що збут буде високим і довгостроковим. Воно знає, що в кожного товару є власний життєвий цикл, хоча характер і довжину цього циклу вгадати нелегко.

Життєвий цикл товару (ЖЦТ) - зміна обсягу продажів протягом часу його існування.

Концепція життєвого циклу товару описує збут продукту, прибуток, конкурентів і стратегію маркетингу з моменту початку розробки товару і до його зняття з ринку. Вона була вперше опублікована Теодором Левітом у 1965р. Ця концепція виходить з того, що будь-який товар рано чи пізно витісняється з ринку іншим, зробленим чи більш дешевим продуктом, тобто товару відведений певний термін життя, протягом якого він проходить ряд етапів (стадій, фаз).

Ціль маркетингу полягає в тому, щоб, по можливості, продовжити термін перебування на ринку. При цьому доводиться деякі етапи скорочувати, а деякі - затягувати, користуючись інструментами регулювання попиту.

Поняття життєвого циклу товару застосовується як до класів товарів (телевізори), так і до підкласів (кольорові телевізори) і навіть до певної моделі чи торгової марки (кольорові телевізори “Електроніка”).

Графічна модель ЖЦТ являє собою криву попиту (продажів, збуту) товару, побудовану за даними виміру параметрів ринку по прогнозним даних (схема 3.3).









Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 510;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.