Вимірювання невідомої ЕРС компенсаційним методом. Дільники напруги

Дільники напруги. Якщо напруга на затискачах джерела більша, ніж потрібно для живлення споживача, то використовують дільники напруги. їх принцип роботи базується на простій залежності опору провідника від його довжини: R = pL/S. Якщо напругу потрібно змінювати вході експерименту, то використовують реостати із ковзаючим контактом. В коло струму вмикають один кінець обмотки реостата і ковзаючий контакт (рис. 4.5), таким чином отримують простий пристрій, який дозволяє знімати напругу в межах 0 ≤,U ≤U0, де U0 - напруга між кінцями реостата, U - напруга між розімкненими точками b і с: U =U0r1/r, де r - повний опір реостата, r1 - опір його частини між затискачем d і ковзаючим контактом. Такий пристрій називають дільником напруги.

Схема, яка використовується для вимірювання ЕРС ε1 компенсаційним методом, зображена на рис. 4.6. Два джерела ε та ε1 увімкнені назустріч одне одному. Опори R1 та R2 - змінні, причому: R1 + R2 = R = const.

Якщо можна обмежитись не дуже високою точністю (~1%), то r - однорідний провідник з ковзаючим контактом (реоход). У більш точних вимірюваннях R1 і R2 — магазини опорів.

Виберемо позитивний напрямок обходу контура і обмежимося при цьому частинним випадком, коли внутрішні опори джерел значно менші за R1 та R2. Припустимо, що R1 і R2 підібрані таким чином, що струм через гальванометр дорівнює нулю. Тоді

З двох останніх рівностей маємо

Ця рівність і лежить воснові вимірювання ЕРС ε1 компенсаційним методом.








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 776;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.