ВИМІРЮВАННЯ ГОРИЗОНТАЛЬНИХ КУТІВ ТЕОДОЛІТАМИ

ТЕМА № 11

 

При виконанні геодезичних робіт вимірюють горизонтальні проекції кутів місцевості. Для визначення такого горизонтального кута за допомогою теодоліта сторони кута місцевості ВАС проектують вертикальними площинами на деяку горизонтальну площину.

Для вимірювання горизонтального кута теодоліт встановлюють над його вершиною А(рис.11.1).

Прилад приводять у робоче положення, для чого центрують його нитковим виском*) або зоровою трубою**) і нівелюють***) за допомогою циліндричного рівня.

Завдання 1: Записати, як виконується центрування та нівелювання теодоліта

*)

**)

***)

 

 

Перед спостереженнями належить домогтися чіткого зображення сітки ниток, обертаючи окулярне діоптрійне кільце, і чіткого зображення спостережуваного предмета (візирної цілі) – обертанням фокусувального гвинта зорової труби.

 

Вимірювання кута починають з наведення зорової труби на точку С при довільному положенні вертикального круга (КЛ або КП).

 

При закріпленому горизонтальному крузі ( лімбі) відкріпляють закріпний гвинт алідади і наводять зорову трубу на т.С. Для точного наведення перехрестя сітки ниток на точку (візирну ціль) користуються навідними гвинтами алідади і зорової труби. Відраховують по відліковому пристрою і записують відлік у польовий журнал встановленого взірця (табл. 11.1, відлік 1).

 

Далі наводять зорову трубу на т. В. При цьому горизонтальний круг (лімб) залишається закріпленим. Знову відраховують по відліковому пристрою і записують результат ( табл. 11.1, відлік 2).

 

Описані дії складають перший півприйом вимірювання горизонтального кута.

 

Таблиця 11.1

ЖУРНАЛ








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1437;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.