Вимірювання опорів

Опір будь-якого провідника найбільш просто можна визначити за допомогою амперметра і вольтметра: R = U/I. При цьому вважають, що струм, який йде через вольтметр, малий по­рівняно зі струмом у провіднику. Точність такої методики визначається точністю амперметра і вольтметра і, як правило, не дуже велика (7 ~ 10%).

Для більш точних вимірювань опорів використовують метод порівнянь невідомого опору з відомим. Це здійснюють за допомогою місткової схеми, зображеної на рис. 4.4: r1, r2,r3 - відомі опори, rх - невідомий, G - чутливий гальванометр. Опори плечей моста змінюють і підбирають таким чином, щоб струм гальванометра дорівнював нулю. В цьому випадку:

r1/r2=r3/rx→rx=(r2•r3)/r1

Отже, знаючи опори r1, r2,r3, можна знайти невідомий опір rх. Доведемо рівність r1/r2=r3/rx→rx=(r2•r3)/r1. Струм через гальванометр не йтиме, якщо потенціали точок в і г будуть рівними: φв = φг, а це буде у випадку, коли спад напруги на опорі r1 буде дорівнювати спаду напруги на опорі r2: Uав= Uаг, де Uae = Івr1; Uаг = Ігr3; Ів і Іг~ сили струму у відповідних ділянках розгалуженого кола. Тобто струм через гальванометр дорівнює нулю, якщо виконується рівність:

Івr1= Ігr3, → Ів/Іг= r3/r1.

З іншого боку, сили струму у ділянках обернено пропорційні до опору цих ділянок:

(4.3)

Підставивши (4.3) у (4.2), отримаємо (4.1).

Місткова схема використовується вбагатьох приладах, наприклад, в болометрі - приймачі теплового випромінювання. У цьому випадку одним із чотирьох плечей електричного моста є чутливий до змін температури елемент, найчастіше напівпровідниковий резистор (термістор). При попаданні потоку випромінювання на теплочутливий елемент баланс моста порушується і через гальванометр йде струм, величина якого залежить від інтенсивності падаючого потоку.

У реографімісткова схема використовується для спостереження змін опору провідника (яким є ділянка біологічної тканини), обумовлених змінами його об'єму, котрі відбуваються протягом кардіоциклу.








Дата добавления: 2015-10-21; просмотров: 710;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.