Форма поточного бюджету реалізації інвестиційного проекту

ПОКАЗНИКИ У цілому У т.ч. по окремих періодах (кварталах, місяцях)
I II III
I. ПОТОЧНІ ВИТРАТИ        
1. Матеріальні витрати ( по окремих статтях витрат)        
2. Витрати на оплату праці        
3. Відрахування на соціальні заходи (єдиний соціальний внесок)        
4. Амортизація основних фондів        
5. Інші прямі витрати (по окремих статтях витрат)        
6. Накладні витрати, які належать до поточних витрат        
Разом поточні витрати        
II. ПОТОЧНІ ДОХОДИ        
1. Дохід від реалізації продукції (товарів, послуг)        
2. Податок із доданої вартості        
3. Акцизний збір        
Чистий дохід (р.1 – р.2 - р.3)        
         
III. ПРИБУТОК        
1. Прибуток від операційної діяльності        
2. Податок на прибуток і інші обов’язкові платежі, що сплачуються із прибутку        
Разом чистий прибуток        
IV. ГРОШОВИЙ ПОТІК        
(сума чистого прибутку й амортизаційних відрахувань)        

 

Основними причинами можливого зниження ефективності інвестиційних проектів є:

1. Значне збільшення тривалості будівництва об’єкта (більше 30%) призводить до суттєвих перевитрат обсягу інвестованих коштів, відтерміновує строки початку його експлуатації. На нього також впливає фактор інфляції, в результаті чого знижується ефективність інвестиційного проекту по всім оціночним показникам.

2. Суттєве зростання цін на основні матеріали обумовлюється високими темпами інфляції і дорожчанням енергоносіїв. Таке зростання носить прогнозований характер і враховується при розробці інвестиційного проекту (шляхом перерахунку інвестиційних витрат в долари США).

Однак в окремі періоди зростання цін на основні види будівельних матеріалів можуть суттєво випереджати загальний індекс інфляції. Якщо такий період співпадає із максимально можливим будівельним циклом реалізації інвестиційного проекту, то його ефективність суттєво знизиться внаслідок зростання необхідного обсягу інвестицій.

3. Суттєве зростання вартості виконання будівельно-монтажних робіт має такі ж від’ємні наслідки для ефективності інвестиційного проекту як і в попередньому випадку.

4. Суттєве зростання витрат на оплату праці може бути пов’язане із змінами соціальної політики по регулюванню рівня оплати праці (підвищення мінімального її рівня).

При цьому слід врахувати, що збільшення витрат на оплату праці викликає і додаткове зростання відрахувань від фонду оплати праці в різні позабюджетні фонди. По об’єктам з високою часткою витрат живої праці це може викликати суттєве підвищення поточних витрат і відповідне зниження суми чистого прибутку. А так як чистий прибуток становить основну частину грошового потоку по інвестиціям їх ефективність знизиться.

5. Значне підвищення рівня конкуренції галузі до моменту початку експлуатації об’єкта може відбуватися за рахунок появи нових вітчизняних виробників продукції або її імпорту. Це може викликати зниження рівня цін на проектну продукцію, що при незмінному рівні поточних витрат приведе до зниження суми чистого прибутку і грошового потоку.

6. Значне зростання обсягу залучених і позичкових інвестиційних ресурсів обумовлюється здороженням кредитів. Зростання обсягів і питомої ваги позичкових джерел фінансування знижує суму прибутку адже тіло кредиту сплачується саме з прибутку. Це може викликати для інвестора додаткові ризики неплатоспроможності і банкрутства.

7. Недостатньо обґрунтований підбір підрядників для реалізації проекту є однією з найбільш частих причин зниження його ефективності. Це призводить до збільшення строків будівництва, низької якості робіт і незапланованих перевитрат.

Основним критерієм для прийняття рішення по виходу із інвестиційних проектів може слугувати очікуване зниження внутрішньої норми доходності проекту. Продовження реалізації інвестиційного проекту можливе лише за такої умови:

IRR>ДП+Пр+Пл ( )

ДП – середня ставка депозитного %, яка враховує фактор інфляції

Пр – рівень премії за ризик (%)

Пл – рівень премії за ліквідність з урахуванням прогнозного збільшення тривалості інвестиційного проекту (%)

Поряд із основним критерієм може бути використана і система додаткових критеріїв прийняття рішення про вихід із інвестиційного проекту.

Такими критеріями можуть бути:

¾ Зростання тривалості інвестиційного циклу до початку ефективної експлуатації об’єкта (вище 3 років).

¾ Збільшення тривалості періоду окупності інвестицій по проекту (вище 5 років).

¾ Зниження наміченого в інвестиційному проекті терміну можливої експлуатації об’єкта більше ніж на 30%.

Основні ефективні форми виходу із інвестиційних проектів

Основними формами виходу із інвестиційних проектів виступають:

1. Відмова від реалізації проекту до початку будівельно-монтажних робіт.

2. Продаж частково реалізованого інвестиційного проекту в формі об’єкта незавершеного будівництва.

3. Продаж інвестиційного об’єкта на стадії його експлуатації.

4. Залучення на будь-якій стадії реалізації інвестиційного проекту додаткового стороннього пайового капіталу з мінімізацією своєї пайової участі.

5. Акціонування інвестиційного проекту на будь-якій стадії його реалізації з мінімізацією своєї частки в акціонерному капіталі.

6. Роздільний продаж основних видів активів інвестиційного проекту.

Можливості швидкого виходу із інвестиційного проекту повинні розглядатися ще на стадії розробки і оцінки бізнес-плану. В процесі вибору конкретних форм виходу із інвестиційного проекту слід дотримуватися вимог економічної ефективності (мінімізації втрат інвестиційного капіталу) і збереження іміджу компанії.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 743;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.