Загрози розростання «сірого» сектору економіки.

Неформальний сектор економіки бере на себе ті функції, які держава з тих чи інших причин не здатна виконувати в повному обсязі самостійно. Але своїм існуванням цей сектор применшує вагу держави для індивіда, чим руйнує свій імідж в очах громадян. У людей виникає відчуття незахищеності і забуття з боку держави, яка стає менш потрібною індивіду і на певному етапі починає виступати навіть як ворог, що заважає існувати в неформальному секторі економіки.

За даними Світового банку, тіньова економіка створює проблеми на трьох рівнях. По перше,на побутовому рівні - працівники та їх сім`ї не в змозі належним чином управляти ризиками, пов’язаними зі своїми доходами, тому що вони не мають офіційного доступу до соціального забезпечення. По-друге, підприємства, які працюють за межами регулювання також не мають доступу до прав на власність. По-третє, на рівні суспільства - великий неформальний сектор підриває фінансування суспільних благ і послуг, тим самим перешкоджаючи здатності уряду забезпечити належну освіту і послуги охорони здоров'я і добре функціонування інфраструктури.

Неформальність гальмує зростання продуктивності праці і економіки в цілому з кількох причин. По-перше, неформальним компаніям часто невигідно зростати: чим крупніше вони стають, тим більше y них шансів привернути увагу влади.

Неформальні компанії потрапляють в замкнуте коло: вони не можуть рости і прирікають себе на неефективність і низьку продуктивність праці. За даними дослідження MGI, продуктивність праці в неформальних компаніях всього світу в 2 рази нижче, ніж в середньому y формальних компаній в тих же галузях, і у багато разів нижче, ніж y компаній-лідерів.

Компанії, що вирішили діяти неформально, позбавляються можливості інвестувати у розвиток бізнесу і підвищення власної ефективності. Вони дуже рідко користуються послугами формальних кредитних інститутів і замість цього звертаються до підпільних лихварів, які дають лише невеликі позики під захмарні відсотки. У неформальних компаній немає легальних механізмів для забезпечення умов контрактів, захисту своєї власності або врегулювання суперечок, тому для них ризиковано вести бізнес c контрагентами, що не мають відношення до їх безпосередньому оточенню.

Більш того, легалізуватися неформальним компаніям заважають і збудовані ними ж ланцюжки постачальників і споживачів: неформальні торговці, наприклад, зазвичай закуповують товар y неформальних постачальників.

Все це спростовує судження, що неформальні компанії можуть вирости і стати частиною формальної економіки. Навпаки, вони навмисно не використовують можливість провести модернізацію і вирватися із замкнутого кола низької продуктивності.

Неформальність заважає економічному зростанню і тим, що не дає крупним, більш продуктивним компаніям збільшити свою частку на ринку. Зниження витрат за рахунок несплати податків та недотримання правових норм часто може становити до 10% кінцевої ціни товарів і послуг. Завдяки такій перевазі неформальні компанії, незважаючи на низьку продуктивність праці, можуть підривати позиції своїх формальних конкурентів. Це спотворює нормальний процес конкурентної боротьби, при якому більш продуктивні компанії витісняють менш продуктивні, збільшуючи свою частку на ринку. У всіх країнах, що розвиваються формальні компанії опиняються в невигідному становищі. Так, неформальні розробники програмного забезпечення в Індії безкоштовно використовують чужі винаходи і технології, тим самим знижуючи прибутковість формальних компаній. Якби масштаби піратства тут скоротилися до рівня США, продуктивність праці і прибутковість в галузі зросли б майже на 90%.

Неформaльность уповільнює темпи економічного зростання також тому, що через зниження податкових надходжень уряду підсилюють податкове навантаження на формальний сектор. Підвищення податків у свою чергу не тільки збільшує переваги неформальних компаній, але і скорочує прибуток після сплати податків формальних компаній, яку вони могли б інвестувати в підвищення продуктивності. B результаті високі податки змушують компанії переходити в неформальний сектор, тим самим підвищується податковий тиск на тих суб’єктів, що залишаються формальними.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 619;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.