Лекція 14. Перетворювач джерела бортового електроживлення ЕРС постійного струму. Приклади застосування

Такий перетворювач забезпечує перетворення напруги контактної мережі постійного струму 825 В у постійну стабілізовану напругу 80 В і застосовується для живлення споживачів бортової мережі електро-постачання вагонів метрополітену та підзаряду акумуляторної батареї. Максимальна вихідна потужність перетворювача – 5 кВт.

Схема перетворювача (рис. 4.34) містить вхідний фільтр LdСd з демпфірувальним резистором Rd, півмостовий інвертор напруги з двома IGBT і двома зворотними діодами, вихідні трансформатори Т1, Т2, RC–коло, яке обмежує комутаційні перенапруги, нульовий випрямляч та вихідний фільтр LнСн.

Рисунок 4.34 – Перетворювач бортового джерела електроживлення вагона метрополітена
Демпфірувальний резистор гасить коливальні процеси у вхідному фільтрі, які виникають, наприклад, при пуску або після порушення нормального контакту на струмоприймачі. При цьому відбувається заряд конденсаторів Сd напругою живлення через дросель Ld, що й надає процесу коливального характеру з перенапругами на елементах вхідного кола, якщо немає резистора. Інвертор перетворює постійну напругу контактної мережі в змінну напругу з частотою 20 кГц, яка подається на два однакових трансформатори Т1, Т2. Трансформатори з’єднані з боку інвертора послідовно, а з боку випрямляча паралельно. Наявність двох трансформаторів з половинною потужністю ускладнює силову схему, але спрощує конструкцію трансформаторів, оскільки потрібні осердя менших розмірів та знижуються втрати від вихрових струмів у вторинних обмотках за рахунок зниження удвічі діючого струму.

 
 

Стабілізація вихідної напруги потрібна, насамперед, з причини зміни напруги в контактній мережі від 550 до 975 В. Вона відбувається за рахунок широтно-імпульсної модуляції, яка пояснюється діаграмами рис. 4.35. На рис. 4.35, а зображена напруга на обмотках трансформаторів. На інтервалах t0t1 та t2t3 ввімкнений один з двох транзисторів інвертора та первинні обмотки підключаються до одного з двох заряджених конденсаторів Сd. На інтервалах t1t2 та t3t4 обидва транзистори вимкнено. Вихідний струм iв випрямляча при цьому не переривається. За рахунок ЕРС самоіндукції дроселя відкриваються обидва діоди випрямляча та струм iв розподіляється нарівно між секціями вторинних обмоток трансформаторів.

Трансформатори не чинять при цьому опору, тому що однакові струми у секціях намагнічують осердя у різних напрямках та ЕРС самоіндукції в обмотках дорівнює нулю. Тому вихідна напруга ив містить при цьому інтервал паузи як у знижувальному ШІП (рис. 4.35, б). Змінюючи її тривалість, можна стабі-лізувати або регулювати середню вихідну напругу ив0, яка виділяється вихідним фільтром LнСн та подається на наван-таження.

а б
Комутаційні перенапруги, які обмежує RC-коло, спричиняються, як звичайно, перериванням зворотного струму діодів випрямляча, що веде до появи великої ЕРС самоіндукції на індуктивності розсіювання між первин-ними та вторинними обмотками трансформаторів.

Структура перетворювача за схемою рис. 4.34 відома також у застосуванні для живлення електронної апаратури під назвою “квазіпрямокутний перетворювач”.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 686;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.