Слідкувальний спосіб

б
а
Рисунок 3.6 – ШІП з слідкувальним способом керування: а – схема; б – діаграма струму у навантаженні  
На відміну від перших двох способів, де мета керування досягається шляхом впливу на інтервали часу, при третьому способі керування комутації виконується безпосередньо у функції різниці початкового параметра та його сигналу задання. При зменшенні вихідного струму ів відносно задання із на малу величину Dі/2 вмикається керований ключ VT і струм починає наростати (рис. 3.6, б). Коли він перевищить із на ту ж величину Dі/2, керований ключ ви-микається і струм починає спадати, далі процес повторюється. В результаті струм івутримується в зоні шириною Dі, яка прилягає до си-гналу задання із. На рис. 3.6, б на-ведено випадок постійного сигналу задання із, але він може також змінюватися у функції часу за заданим законом. Як бачимо, інтервали імпульсу та паузи безпо-середньо не контролюються, тому як частота ШІМ, так і коефіцієнт заповнення є функціями параметрів схеми.

Основним вузлом структурної схеми системи слідкування є компаратор КЗЗ із зворотним зв’язком (тригер Шмітта). На один з його входів подається на-пруга, яка пропорційна вихідному струму, з датчика струму ДС. На другий вхід подається напруга, яка пропорційна струму задання із. Ширину зони слідкування Dі визначає коло позитивного зворотного зв’язку R1– R2 компаратора. При зменшенні струму ів до нижньої межі слідкування з’являється позитивна напруга на виході компаратора, яка вмикає транзистор та через подільник R1– R2передається на прямий вхід компаратора, що рівнозначно зміні сигналу задання на величину +Dі/2. При зворотному перемиканні виникає негативна напруга на резисторі R1, що рівнозначно зміні сигналу задання на величину Dі/2.

Переваги слідкувального способу:

1) контролюються миттєві значення вихідної величини, що виключає значні її відхилення, наприклад, перевантаження;

2) система керування є найбільш простою.

Недоліки слідкувального способу:

1) його можна застосувати лише у тому разі, коли вихідна величина реагує на перемикання зміною знака похідної. У знижувальному ШІП з чисто індуктивним фільтром вихідний струм цю вимогу задовольняє. Але при більш складному фільтрі, наприклад LC-типу, який використовується при живленні розгалуженого навантаження постійною напругою (бортова мережа транспортного засобу) напруга навантаження uн може продовжувати наростати деякий час після вимикання VT за рахунок запасу енергії в дроселі, що призводить до значного відходу від сигналу задання і навіть до втрати стійкості регулювання;

2) частота ШІМ змінюється, що ускладнює роботу резонансного вхідного фільтра. Залежність частоти від коефіцієнта заповнення одержуємо з (3.3)

. (3.10)

Вона має такий же характер, як і коефіцієнт пульсацій струму (рис. 3.2). При t® 0 і t® 1 частота падає до нуля. Однак порівняно з частотним методом при заданому діапазоні регулювання діапазон зміни частоти менший, тому що відносно середини діапазону частота змінюється в обидва боки. Позитивна особливість слідкування виявляється також у тому, що пульсації вихідного струму контролюються. Тому їх максимум не більший, ніж при регулюванні з постійною частотою.

 








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 602;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.