Світська драматургія

Перші паростки світської драматургії пов’язані з іменем французького трувера Адама де Ла-Аля з Аррасу. Він написав перші відомі нам середньовічні п’єси - “Гра у бесідці” і “Гра про Робена і Маріон”. Адам де Ла-Аль фактично був єдиним світським драматургом раннього середньовіччя. Тому говорити на його прикладі про якісь тенденції не є можливим.

Його невеличкі п’єси присвячені доволі життєвим проблемам. “Гра у бесідці” – вважається автобіографічною п’єсою. Її герой Адам збирається до Парижу на навчання. На прощальну вечерю завітали не лише мешканці Аррасу, але і блазні, і тіні померлих рицарів. Таким чином сюжет розвивається за 3 лініями - фантастика, сатира, побутові замальовки – все переплетено у цій грі.

“Гра про Робена і Маріон” (1283). Тут обігрується один з весняних обрядів. Танці, ігри, поетична мова, близька до народної говірки – все це зближує твір трувера з народними ігрищами, а структуру сюжету скріплюють наївні сценки-розмови молодих закоханих. В першу чергу “Гра про Робена і Маріон” цікава тим, що це перша музична-драматична п’єса.

 

Театр доби середньовіччя не зміг дати значних творів мистецтва і у деяких своїх формах зійшов нанівець і тим не менш саме тут виникли предтечі чисельних творчих і технічних сучасних театральних професій, крім акторської – режисери, сценографи, постановники трюків і спец ефектів, костюмери, продюсери тощо. Тоді ж зародилося і могутній рух театральної самодіяльності.

Театр Середньовіччя – виступи гістріонів, містерії, мораліте, міраклі, фарси, соті – підготував ґрунт наступному історичному етапу у розвиткові театру – мистецтву доби Відродження, ознаки якого все яскравіше і помітніше проявляються у кінці ХV століття на півдні Європи, в Італії.

 

 








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 924;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.016 сек.