Призначення Балансу та його структура

 

За П(С)БО 1, Баланс представляє собою звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

Зміст і форма Балансу та загальні вимоги до визначення і розкриття його статей визначаються П(С)БО 2 „Баланс”

Норми цього положення (стандарту) застосовуються до Балансів підприємств, організацій та інших юридичних осіб усіх форм власності, крім банків та бюджетних установ.

Метою складання Балансу є надання користувачам правдивої, повної і неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на певну дату для прийняття рішень.

Для вивчення фінансового стану підприємства необхідна інформація про господарські засоби (ресурси), що ним контролюються, його структуру, рівень ліквідності, платоспроможності та здатність адаптування до змін середовища в якому воно функціонує.

Елементами балансу, безпосередньо пов’язаними з визначенням фінансового стану підприємства та змін в ньому є:

- активи (господарські засоби);

- власний капітал;

- зобов’язання.

Активи і зобов’язання не підлягають згортанню, за винятком випадків, передбачених окремими Положеннями (стандартами).

Підсумок активів Балансу повинен дорівнювати сумі зобов'язань та власного капіталу, тобто підсумку пасиву Балансу.

За своїми класифікаційними ознаками відрізняють баланси: початковий (сальдовий), розподільчий, ліквідаційний, санаційний, оборотно-сальдовий і Баланс як складова фінансової звітності підприємства.

З метою задоволення інформаційних потреб користувачів, Баланс характеризує фінансовий стан підприємства, надає загальну інформацію про його діяльність та ліквідність.

Загальновідомими принципами будови Балансу є: баланс - нетто; ліквідності, терміновості погашення зобов'язань.

Баланс – нетто.За цим принципом активи і пасиви відображуються в балансі за чистою вартістю (залишкової, теперішньої, чистої вартості реалізації) з метою унеможливлення штучного завищення вартості активів ,і відповідно, зменшення вартості зобов'язань підприємства.

Ліквідність. Це означає, що активи розташовані в Балансі в порядку зростання їх ліквідності, тобто здатності ресурсів швидко перетворитися в грошові кошти.

Терміновість погашення зобов'язань. Пасиви: зобов’язання і власний капітал, розташовані в пасиві Балансу у порядку зростання терміновості погашення зобов'язань.

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.