Принципи підготовки фінансової звітності

Для досягнення якісних характеристик фінансової звітності, під час її формування слід дотримуватися певних принципів:

*автономності підприємства;

*безперервності діяльності;

*періодичності;

*історичної (фактичної, первинної) вартості;

*нарахування та відповідності доходів і витрат;

*послідовності;

*обачності;

*переваги економічного змісту господарської операції над її юридичною формою;

*повноти висвітлення;

* єдиного грошового вимірника.

За принципом автономності, кожне підприємство розглядається як самостійна юридична особа. Тому особисте майно і зобов’язання власника (власників) не повинні відображатись у фінансової звітності підприємства.

Безперервність діяльності виходить з припущення, що підприємство не має ні наміру, а ні потреби ліквідуватися або суттєво зменшувати масштаби своєї діяльності принаймні протягом наступного звітного періоду.

Періодичність припускає розподіл діяльності підприємства на певні періоди часу (звітні періоди – квартал, півріччя, рік) з метою складання фінансової звітності наростаючим підсумком з початку року.

Історична (фактична) собівартість. Під час визнання оцінки активів у балансі пріоритет надається їх історичної вартості (собівартості), яка складається з витрат на їх виробництво або придбання.

Нарахування та відповідність доходів і витрат, сутність цього принципу полягає в тому, що результати господарських операцій визнаються, коли вони відбуваються, а не тоді, коли отримуються або сплачуються грошові кошти, і відображаються в бухгалтерському обліку та фінансових звітів тих періодів до яких вони відносяться. При цьому, витрати визнаються і звіті про фінансові результати на основі прямого зв’язку між ними та отриманими доходами.

Щоб бути достовірною, інформація у фінансових звітах повинна бути висвітлена повністю, зважаючи на її важливість для користувачів та витрати, пов’язані з одержанням цієї інформації. Згідно принципу повного висвітлення, фінансова звітність повинна містити всю суттєву інформацію про фактичні та можливі операції і події, яка може вплинути на прийняття рішень. Тому фінансова звітність крім балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових та звіту про власний капітал, містить примітки до неї, що дає можливість висвітити інформацію про облікову політику підприємства і зміни до неї, про існуючи обмеження щодо використання активів підприємства тощо.

Ціла низка господарських операцій, зокрема погашення сумнівної дебіторської заборгованості, дисконтування довгострокової дебіторської заборгованості за якою нараховуються відсотки, оцінка на дату балансу запасів підприємства, визначення терміну експлуатації необоротних активів (основних засобів, нематеріальних активів, обладнання та пристроїв спеціального призначення, тощо. Тому при складанні фінансової звітності слід застосовувати принцип обачності. Цей принцип за П(С)БО 1 застосовується до всіх монетарних статей балансу для унеможливлення штучного завищення вартості активів і, відповідно, зменшення вартості зобов'язань. Наприклад, для визначення підсумку другого розділу активу балансу береться чиста вартість дебіторської заборгованості, яка розраховується шляхом вирахування із фактичної вартості поточної дебіторської заборгованості суми резерву сумнівних богів.

Сутність господарських операцій або подій не завжди відповідає тому, що випливає з їх юридичної форми. Наприклад, підприємство може передати іншому юридичному суб’єкту об’єкти основних засобів у фінансовий лізинг. Згідно чинному законодавству за такою операцією всі майбутні економічні вигоди і ризики передаються орендарю, хоча право власності на такій актив залишається за підприємством орендодателем. За таких обставин відображення цієї операції як реалізація не відповідатиме її сутності. Таким чином, підприємство повинно надавати перевагу економічному змісту операції над її юридичної форми. У цьому і полягає застосування принципу превалювання змісту над формою.

Сутність принципу єдиного грошового вимірника полягає у вимірюванні та узагальненні всіх господарських операцій підприємства в фінансовій звітності в грошовій національній валюті.

Отже, під час складання фінансової звітності необхідно балансувати усі вище переліченні принципи таким чином, щоб досягти її якісних характеристик.

 

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1187;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.