Якісні характеристики фінансової звітності

Фінансова звітність повинна надавати користувачам дохідливу, доречну, достовірну та порівняльну інформацію щодо фінансового стану, результатів діяльності, руху грошових коштів, змін у власному капіталі та суттєвих подій, що сталися після дати складання балансу.

Припускається, що для досягнення дохідливості інформації користувачами, вони повинні мати базові економічні знання та бажання вивчити надану інформацію.

За П(С)БО 1 для того, щоб інформація була зрозумілою, доступною для розуміння, необхідно у фінансових звітах подати дані про:

*підприємство;

*дату складання звітності;

*звітний період;

*валюту звітності та одиницю виміру;

*облікову політику підприємства та її зміни;

*консолідацію фінансових звітів;

*припинення (ліквідацію) окремих видів діяльності;

*обмеження щодо володіння активами;

* участь у спільних підприємствах;

*виявлені помилки минулих періодах та пов’язані з ними коригування;

*переоцінку статей фінансових звітів;

*іншу інформацію, розкриття якої передбачено відповідними П(С)БО.

Доречною вважається інформація, яка впливає на прийняття рішень користувачами, дає змогу оцінити минулі, теперішні та майбутні події, оцінити вплив допущених помилок і відхилень у минулому для їх виправлення, коригування у поточному звітному періоді. Отже, доречною є лише суттєва інформація. Суттєвість визначається на підставі як якісних, так і кількісних факторів.

Згідно Закону України „Про аудиторську діяльність”, суттєвою є інформація, якщо її пропуск або неправильне відображення може вплинути на економічні рішення користувачів, прийняті на основі фінансових звітів. Наприклад, суттєвою є відображення у фінансових звітах одиниці виміру. В Балансі це тис. грн. Тобто суми, які становлять тисячі грн. у ньому відображені не будуть. Також, фінансова звітність повинна бути підготовлена та надана користувачам у визначені терміни, інакше вона втратить свою доречність. Це дуже важливо, адже за даними фінансових звітів проводиться оцінювання і аналіз результатів діяльності для прогнозування подальшого розвитку підприємства, його фінансового стану, уникнення можливого банкрутства, платоспроможності , точки беззбитковості тощо.

Інший якісний критерій це достовірність. Важко оцінити корисність інформації без дотримання цього критерія. Достовірність інформації досягається за відсутність суттєвих помилок та неупереджених суджень. Зазвичай, керівництво підприємства намагається, щоб подана інформація у фінансової звітності виглядала привабливою для користувачів (кредиторів, інвесторів, учасників). З цією метою штучно завищує вартість активів (наприклад, при наявності простроченої дебіторської заборгованості на створено резерв сумнівних боргів) або фінансовий результат.

Наступний критерій, що характеризує якість фінансової звітності є зіставність. Це означає можливість користувачів порівнювати фінансові звіти за різні періоди, у т. ч. фінансові звіти різних підприємств.

За П(С)БО 1 порівнювана інформація попередніх звітних періодах має бути розкрита у фінансової звітності в описовому та цифровому вигляді, якщо вона необхідна для розуміння фінансової звітності поточного звітного року. Застосування вимог П(С)БО щодо структури фінансових звітів, методів оцінки, повноти і об’єктивності розкриття дають можливість досягнути цю мету.

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 755;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.