Мережні моделі

Під сутністю будемо розуміти об'єкт довільної природи. Цей об'єкт може існувати в реальному світі. У цьому випадку він буде називатися П-сутністю. У базі знань йому відповідає деякий опис, повнота якого визначається тією інформацією, яку ІС має про П-сутності. Таке подання в базі знань називається М-сутністю. Зазначимо, що можуть існувати М-сутності, для яких у навколишньому для ІС світі немає відповідних П-сутностей. Такі М-сутності являють собою абстрактні об’єкти, отримані в результаті операцій типу узагальнення всередині бази знань.

Поділ на два типи сутностей дозволяє використати в мережних моделях ідеї, уперше сформульовані в теорії семіотичних моделей і заснованому на них ситуаційному керуванні. Під семіотичними моделями проблемних областей буде розумітися комплекс процедур, які дозволяють відображати в базі знань П-сутності і їхні зв'язки, які фіксуються в проблемній області інженером по знаннях, у сукупність зв'язаних між собою М-сутностей. Спосіб інтерпретації взаємозалежних П-сутностей буде називатися денотативною семантикою, а спосіб інтерпретації взаємозалежних М-сутностей – конотативною семантикою.

П-сутність відносно відповідної їй у базі знань М-сутності називається денотатом або референтом цієї М-сутності, а М-сутність відносно вихідної П-сутності – її десигнатом, ім'ям, міткою, ідентифікатором і т.п. Десигнат – це найпростіший елемент у мережній моделі. Він входить до класу термінальних об'єктів мережної моделі. Термінальним об'єктом називається М-сутність, яка не може бути розкладена на більш прості сутності. Інші М-сутності називаються похідними об'єктами або похідними М-сутностями.

Перелік термінальних об'єктів, які можуть утворювати класи або типи, задається при проектуванні ІС. Ними можуть бути цілі дійсні числа, ідентифікатори, рядки, списки й т.п. Семантика термінальних об'єктів визначається набором припустимих процедур, які оперують із ними, наприклад: арифметичні дії над числами, порівняння між собою рядків або ідентифікаторів, операції введення-виведення, що включають необхідні трансформації подання, і т.д.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 524;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.