Логічні моделі

Логічні моделі.

Мережні моделі.

Продукційні моделі.

Сценарії.

2. Інтелектуальний інтерфейс.

 

Класифікація моделей подання знань

Логічні моделі

Постановка і рішення будь-якої задачі завжди пов'язані з її "зануренням" у відповідну предметну область. Так, вирішуючи завдання складання розкладу обробки деталей на металорізальних верстатах, ми втягуємо в предметну область такі об'єкти, як конкретні верстати, деталі, інтервали часу і загальні поняття "верстат", "деталь", "тип верстата" і т.п. Всі предмети і події, які становлять основу загального розуміння необхідної для рішення задачі інформації, називаються предметною областю. Уявно предметна область уявляється такою, що складається з реальних або абстрактних об'єктів, званих сутностями.

Сутності предметної області перебувають у певних відносинах одна з одною (асоціаціях), які також можна розглядати як сутності і включати в предметну область. Між сутностями спостерігаються різні відносини подібності. Сукупність подібних сутностей становить клас сутностей, що є новою сутністю предметної області.

Відносини між сутностями виражаються за допомогою суджень. Це уявно можлива ситуація, що може мати місце для пропонованих сутностей або не мати місця. У мові (формальній або природній) судженням відповідають речення. Судження і речення також можна розглядати як сутності й включати в предметну область.

Мови, призначені для опису предметних областей, називаються мовами подання знань. Універсальною мовою подання знань є природна мова. Однак використання природної мови в системах машинного подання знань стикається з великими труднощами через властиві їй нерегулярності, двозначності і т.п. Але головна перешкода полягає у відсутності формальної семантики природної мови, що мала б досить ефективну операційну підтримку.

Для подання математичного знання в математичній логіці давно користуються логічними формалізмами – головним чином обчисленням предикатів, що мають ясну формальну семантику й операційну підтримку в тому розумінні, що для них розроблені механізми доведення. Тому доведення предикатів було першою логічною мовою, яку застосували для формального опису предметних областей, пов'язаних з рішенням прикладних задач.

Описи предметних областей, виконані в логічних мовах, називаються логічними (формальними) моделями.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1013;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.