Праця як основа розвитку суспільства і фактор виробництва

Зміст лекційного курсу

 

Змістовий модуль І.

Праця як основа розвитку суспільства і фактор виробництва

Лекція 1– 2 год; самостійна робота – 6 год; індивідуальна – 0 год

Тема.Праця як об’єкт вивчення дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини». Трудові ресурси і трудовий потенціал суспільства

Мета:ознайомитись із поняттям «праця». Розглянути характеристику населення України, засвоїти поняття трудові ресурси та трудовий потенціал суспільства. Вивчити фази відтворення трудових ресурсів.

 

План

1. Праця як об’єкт вивчення дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини».

2. Характеристика населення

3. Трудові ресурси:сутність і зміст

4. Трудовий потенціал населення с.р.

1. Праця як об’єкт вивчення дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини»

Праця – це складне і багатоаспектне явище, яке відіграє в житті суспільства і окремої людини особливо важливу роль, оскільки саме це поняття є невіддільним від людського життя.

Працю слід розглядати як свідому цілеспрямовану діяльність; докладання людиною розумових та фізичних зусиль для одержання корисного результату у задоволенні своїх матеріальних та духовних потреб; як процес перетворення природних ресурсів в цінності та блага; як вияв людської особистості.

Особливості праці як об’єкта дослідження і вивчення полягають у тому, що, по–перше, праця – це доцільна діяльність людей із створення благ і послуг, яка повинна бути ефективною, раціональною, економічно організованою, по–друге, вона є однією з основних умов життєдіяльності не тільки окремого індивіда, а й усього суспільства в цілому, фактором функціонування будь-якої організації (підприємства); по–третє, вона не може розглядатися як товар, оскільки товаром є не вона сама, а послуга праці, і, нарешті, в процесі праці формується система соціально-трудових відносин, що складають стрижень суспільних відносин на рівні народного господарства, регіону, фірми й окремих індивідів.

В умовах корінних змін у системі суспільних відносин найбільш істотні перетворення відбуваються в соціально-трудовій сфері, викликаючи закономірне в таких випадках протистояння основних суб’єктів цих відносин. Ймовірно, саме тому жодна зі сфер економічного життя нашої держави не критикується так жорстко, як соціально-трудові відносини. Оскільки праця – явище багатогранне, під час її класифікації застосовують різні ознаки (табл. 1.1.1).

Таблиця 1.1.1

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 965;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.