Методи вимірювання артеріального тиску

Артеріальний тиск є найважливішим параметром системи кровообігу. Під ним розуміють тиск, що створюється кров'ю в артеріях, з урахуванням судинного тонусу.

Розрізняють два показники артеріального тиску:

Систолічний (верхній) артеріальний тиск - це рівень тиску крові в момент максимального скорочення серця.

Діастолічний (нижній) артеріальний тиск - це рівень тиску крові в момент максимального розслаблення серця.

Інвазивний (прямий) метод вимірювання артеріального тиску (АТ) застосовується тільки в стаціонарних умовах при хірургічних втручаннях, коли введення в артерію пацієнта зонда з датчиком тиску необхідно для безперервного контролю рівня тиску. Перевагою цього методу є те, що тиск вимірюється постійно, при цьому будується крива тиск/час. Однак пацієнти з інвазивним моніторингом АТ вимагають спостереження через небезпеку розвитку важкої кровотечі у випадку від'єднання зонда, утворення гематоми або тромбозу в місці пункції, приєднання інфекційних ускладнень.

Більш розповсюдженими в клінічній практиці є неінвазивні методи визначення АТ. Залежно від принципу, покладеного в основу їхньої роботи, розрізняють: пальпаторний, аускультативний, осцилометричний методи.

Пальпаторний метод припускає поступову компресію або декомпресію кінцівки в області артерії та пальпацію її нижче місця здавлювання. Систолічний АТ (САТ) визначається по тиску в манжеті, при якому з'являється пульс, діастолічний АТ (ДАТ) ‒ в момент, коли пульс помітно знижується або виникає прискорення пульсу.

Аускультативний метод вимірювання АТ було запропоновано в 1905 р. Н.С. Коротковим. Типовий прилад для визначення тиску по методу Короткова (сфігмоманометр або тонометр) складається з пневмоманжети, груші для нагнітання повітря з регульованим клапаном для втравлювання та пристрою, що вимірює тиск в манжеті. Використовуються ртутні, стрілочні або електронні манометри. Вислуховування проводиться стетоскопом або мембранним фонендоскопом з розташуванням чутливої головки біля нижнього краю манжети над плечовою артерією без значного тиску на шкіру. САТ визначають при декомпресії манжети в момент появи першої фази тонів Короткова, а ДАТ – в момент їхнього зникнення.

Аускультативна методика визнана МОЗ як референтний метод неінвазивного визначення АТ, незважаючи на трохи занижені значення для САТ і завищені ‒ для ДАТ у порівнянні з цифрами, отриманими шляхом інвазивного вимірювання. Важливими перевагами методу є більш висока стійкість до порушень ритму серця та рухів руки під час вимірювання. Однак метод також має ряд істотних недоліків, пов'язаних з високою чутливістю до шумів у приміщенні, перешкод, що виникають при терті манжети об одяг, а також необхідності точного розташування мікрофона над артерією. Точність реєстрації АТ істотно знижується при низькій інтенсивності тонів, наявності "аускультативного провалу" або "нескінченного тону". Похибка вимірювання АТ цим методом складається з похибки самого методу, похибки манометра, а також точності визначення моменту зчитування показників, становлячи 7-14 мм рт. ст.

 

Рис. 5.1. Аускультативна методика вимірювання артеріального тиску

 

Використання осцилометричного принципу дозволяє оцінити рівень тиску не тільки на рівні плечової та підколінної артерій, але й на інших артеріях кінцівок. Це стало причиною створення цілої серії професійних і побутових вимірювальних приладів з фіксацією на плечі чи зап'ясті, спростило вимірювання рівня АТ в амбулаторних умовах, у дорозі, і т.п. Застосування осцилометричного методу дає можливість зменшити вплив людського фактора на процес реєстрації тиску, що дозволяє знизити похибку вимірювання.

Осцилометрична методика вимірювання артеріального тиску припускає, що зниження тиску в манжеті здійснюється ступінчасто. При плавному зниженні тиску повітря в манжеті, в ній виникають коливання (осциляції) тиску, що відповідають пульсуючим змінам об’єму артерії під манжетою. Осциляції виникають в момент, коли тиск в манжеті знижується до тиску рівного систоличному тиску крові. Аналізується амплітуда мікропульсацій тиску в манжеті. Найбільш різке збільшення амплітуди пульсацій відповідає систолічному артеріальному тиску, а різке ослаблення пульсацій - діастолічному.

 

Рис. 5.2.Осцилометрична методика вимірювання артеріального тиску

 

 

Ультразвуковий метод реєстрації артеріального тиску заснований на фіксації появи мінімального кровотоку в артерії після того, як створюваний манжетою тиск стає нижче артеріального тиску в місці стиснення судини. За допомогою ультразвукової доплерографії визначається тільки систолічний рівень артеріального тиску.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 7683;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.