Поняття зв'язку і розвитку. Принципи і закони діалектики.

Разом з тим, які б історичні форми і види не набувала діалектика, у центрі її уваги завжди була проблема розвитку. Для розуміння сутності процесу розвитку в діалектиці використовуються такі фундаментальні категорії як «відношення», «зв'язок», «взаємодія».

Категорія «відношення» означає форму буття, форму співвіднесення об'єкта з іншим об'єктом. Уявлення про відношення виникає як результат порівняння будь-яких предметів за обраною основою порівняння. Зокрема, порівняння за величиною породжує поняття про числові відношення; порівняння за часом появи чи зникнення – поняття про часові відношення. Найчастіше у філософії розглядаються два види відношень: 1) відношення зв'язку (вираження загальної залежності) і 2) відношення ізольованості (відособленості).

Категорія «зв'язок» служить для позначення специфічного відношення, при якому наявність чи зміна одних об'єктів виступає умовою наявності чи зміни інших об'єктів. Можна сказати, що зв'язок – це розділена в просторі-часі взаємозумовленість існування явищ і процесів. Відповідно, відношення ізольованості визначаються як відношення об'єктів, при якому існування чи зміна одного з них не породжує існування і зміни іншого.

Особливим типом відношень є «взаємодія». Взаємодія є загальна форма відношення предметів або явищ, результатом якого є їх взаємна зміна. Два і більш взаємодіючих предмети чи явища складають систему, у якій відбувається процес перетворення руху, причини в дію і навпаки.

Філософія і наука фіксують багатоманіття зв'язків. Виділяються, наприклад, просторові і часові; механічні, фізичні, хімічні, біологічні, соціальні зв'язки; суттєві і несуттєві; випадкові і необхідні; можливі і дійсні; внутрішні і зовнішні; повторювані й унікальні; об'єктивні і суб'єктивні; причинні і наслідкові зв'язки і т.д.

Якщо зв'язок можна характеризувати як суттєвий, стійкий, повторюваний, внутрішній, об'єктивний і необхідний, то йдеться про закон. Поняття «закон» відбиває внутрішньо притаманну природі явищ реального світу тенденцію зміни, руху, розвитку, що визначає загальні етапи і форми становлення і самоорганізації конкретних систем явищ природи, суспільства і духовної культури людства, які розвиваються. При цьому формою конкретного прояву закону виступає закономірність. Пізнана закономірність, покладена в основу того чи іншого виду діяльності, називається принципом (від лат. principium – начало, основа). Принципами називають фундаментальні наукові положення, в яких виражаються об'єктивні тенденції розвитку світу і конституюються параметри теоретичної і практичної діяльності людини.

Діалектика являє собою систему принципів, законів і категорій, яка дозволяє теоретично охопити світ, що розвивається, як цілісність у єдності і багатоманітті його об'єктивних зв'язків і відношень.

Стосовно до діалектики можна вести мову про два основні принципи: 1) принцип всезагально зв’язку і 2) принцип розвитку.

Слід підкреслити, що на відміну від конкретних наук, філософія акцентує увагу на всезагальних зв'язках, що виявляються у всіх сферах буття – у природі, соціумі, духовному житті, – хоча в кожній з них специфічно. Конкретні ж науки мають справу зі зв'язками, що виявляються в окремих зрізах реальності.

Діалектичний принцип розвитку вказує на певний тип якісних змін об'єкта, що розгортає з самого початку закладений у ньому потенціал. Розвиток є виробництво, породження предметом своїх власних станів, або, за Г.-В.-Ф.Гегелем, розвиток є самоздійснення предмета. Він є безперервний процес розгортання, переходу від одного якісного стану до іншого.

Свою конкретизацію принципи діалектики знаходять у трьох основних законах діалектики. Це закони: 1) єдності і боротьби протилежностей; 2) взаємопереходу якісних і кількісних змін; 3) заперечення заперечення.

Першим і головним серед трьох законів діалектики є закон єдності і боротьби протилежностей. Він вказує на те, що джерелом розвитку є суперечності, внутрішньо притаманні усім предметам і явищам.

Процес розвитку проходить через три необхідні стадії: стадію тотожності, стадію відмінності, і стадію протилежності. При цьому мається на увазі не абстрактна тотожність, що критикував ще Г.-В.-Ф.Гегель, а конкретна тотожність, що містить у собі й відмінність. Відмінність розуміється як нерівність предмета самому собі, як намагання вийти за межі тотожності, як іманентна «заклопотаність» предмета, внутрішнє бажання вийти за межі самого себе. У реальній дійсності предмет завжди являє собою єдність тотожності і відмінності, даючи поштовх руху. Ця єдність поступово приводить до протилежностей, що одночасно: а) взаємно обумовлюють і б) взаємно виключають одна одну, при цьому не тільки в різних, але й в одному і тому самому значенні; в) взаємопроникають і, за певних умов, взаємно переходять одна в одну. Взаємодія протилежностей між собою породжує суперечність. У процесі розв'язання (зняття) суперечності народжується нова основа, що містить нову тотожність, і процес повторюється.

Таким чином, даний закон вказує, що розвиток являє собою процес виникнення, росту, загострення і розв’язання численних суперечностей, серед яких вирішальну роль відіграють внутрішні суперечності даного процесу чи предмета. Саме вони виступають як джерело, рушійна сила розвитку. Більше того, за словами В.І.Леніна, саму «діалектику можна визначити як вчення про єдність протилежностей. Цим буде схоплене ядро діалектики».

Закон взаємопереходу якісних і кількісних змін розкриває загальний механізм розвитку, вказує, яким саме способом воно здійснюється.

Зміст цього закону розкривається через категорії «якість», «кількість», «міра», «стрибок».

Якість, за Г.-В.-Ф.Гегелем, є тотожна буттю визначеність; якщо предмет втрачає свою внутрішню визначеність, він втрачає свою якість. Розрізняють якість як безпосередню визначеність, що сприймається нашими органами чуттів, і якість як сукупність суттєвих властивостей предмета, яке сприймається опосередковано через мислення шляхом абстрагування.

Кількість – це сукупність зовнішніх властивостей предметів і явищ дійсності, що вказує на величину, розміри, обсяг, інакше кажучи, – на просторово-часове положення цих предметів.

Якість не існує без кількості – і навпаки. Єдність якості і кількості, межа стійкості якості і рухливості кількості в рамках даної якості є міра. У випадку перевищення даної межі відбувається порушення міри і перехід до нової якості, що здійснюється у вигляді стрибка.

Взаємозв'язок цих категорій і виражає сутність закону взаємопереходу якісних і кількісних змін: поступове нагромадження кількісних змін (ступінь і темп розвитку предмета, число його елементів і т.п.) у певний момент часу обов'язково приводить до якісного перетворення предмета (стрибка) і виникнення нового предмета, нової якості. Остання, у свою чергу, чинить зворотну дію на характер кількісних змін.

Третій закон діалектики – заперечення заперечення – також конкретизує всезагальний і універсальний механізм розвитку, описуючи спрямованість, циклічність і поступальність останнього.

Найважливішою категорією даного закону є категорія «заперечення», що виражає: а) деструкцію, тобто процес знищення предмета в результаті дії переважно зовнішніх сил і факторів, кінець його розвитку (зовнішнє або «зряшне» заперечення); б) самозаперечення як внутрішній момент розвитку зі збереженням позитивного змісту того, що заперечується (зняття). У процесі розвитку обидва види заперечення тісно взаємопов'язані, але визначальну роль відіграє внутрішнє заперечення.

Форма циклічного розвитку у цьому законі – «тріада», вихідний пункт якої – твердження; другий момент – заперечення цього твердження; третій момент – заперечення даного заперечення. Г.-В.-Ф.Гегель схематично пояснив це такою логічною формулою: теза – антитеза – синтез. Друге заперечення (синтез) є повернення до початкової тези, але повернення на більш високому рівні розуміння, з урахуванням антитези. Дію даного закону можна знайти у цілісному, відносно завершеному відрізку розвитку.

Закон заперечення заперечення виражає поступальний, спадкоємний, циклічний характер розвитку і його форму: «спіраль». Разом з тим, цей закон не можна представляти як жорстку схему, якою слід користуватися у всіх сферах без винятку, тим більше «втискувати» у цю схему всю дійсність у її розмаїтості, включаючи і поліваріантний процес пізнання.

Таким чином, закони діалектики мають важливе методологічне значення для наукової і практичної діяльності. Кожний з них дає можливість виявити окремі сторони процесу розвитку, вказати на його джерело, причини, механізм, форми і спрямованість розвитку.








Дата добавления: 2015-10-06; просмотров: 1687;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.