Проблема визначення новини і нової інформації

 

Основна властивість масової комунікації та інформації полягає у виявленні нового і його тиражуванні, що поступово стає соціальною інформацією. Як стверджує теорія інформації, існує теорія вибору нового, тобто його виникнення з великих закодованих масивів повідомлень й образів. Вибір – це своєрідне розкодування масивів повідомлення, під час якого нове виникає як раніше неіснуюче сполучання старого. Звідси у медійній сфері постає такий проблемний аспект як уміня висловити нове на старій, знайомій мові, донести його до широкої аудиторії

Ю. Лотман, розробляю семантичну модель комунікації, ставить питання: як виникає нове повідомлення. Його відповідь така: «Новими повідомленнями ми будемо називати такі, які не виникають внаслідок однозначних перетворень і, отже, не можуть бути автоматично виведеними з певного вихідного тексту шляхом застосування до нього заздалегідь заданих правил трансформації <…>. Тільки творча свідомість здатна виробляти нові думки».

Поняття нового тісно пов’язано з вічним філософським питанням – проблемою розвитку. Нове – непередбачуване, і пояснити його можна лише post factum. О. Князєва у статті «Від відкриття до інновації: синергетичний погляд на долі наукових відкриттів» зазначає, що нове може бути визначено як пригадування старого, перевідкриття забутих традицій, ідей. Нове як прояв потенційно закладеного. Нове як нераціональне, абсурдне. О. Князєва наводить висловлювання Н. Бора: відкриття принципово нового можливо лише на межі з божевіллям. Активне допущення нераціональних, навіть глупих ідей є дієвим механізмом виходу за межі стереотипного мислення. Нове як помилка та нове як інакомислення.

Категорія нового невід’ємно пов’язана з інформацією. Комунікація – це соціальна реалізація інформації, а нове повідомлення, знання тощо, здобуті в результаті цих повідомлень, – це те, без чого інформація не була би інформацією. Отже, проблема нового, його виникнення, становлення і утвердження або, навпаки, заперечення, набуває масштабів соціальних перетворень величезне теоретичне значення і безпосередню практичну значимість. Особливість народження нового усвідомилася вже за античних часів, коли стала зрозумілою відносність нового. Нове – це якісна відмінність між множинністю явищ. Так, наприклад, роздувається інформація про нові партії, блоки, політичні імена.

Знаменитий шведський журналіст і викладач Е. Фіхтеліус у книзі «Новини. Складне мистецтво праці з інформацією» (2008) зауважив, що визначити новину складно, а її практичне віднайдення засновується на інтуїції журналіста. Е. Фіхтеліус підкреслює, що подія, як зміна, стає новиною, та виокремлює подієву новину (раптову зміну) та новину-тенденцію (поступовість зміни, наприклад, процеси глобального потепління). У цій книзі з’ясовуються фактори публікації новини, її оцінки: традиційний предмет обговорення, близькість до місця події, сенсаційність, неочікуваність, доступність, значимість для людей, часова обмеженість у часі, негативний відтінок події, традиційність джерела.

Дж. Палмер також стверджує про «чуття новини», притаманного журналістам. Із цієї точки зору, новина – це не якість події, а певний критерій, що використовується для аналізу подій журналістами. Зрозуміло, що все це має збігатися з відчуттям новини у споживачів інформації. У західній журналістиці перші критерії новини виробили у працях Й. Ґалтунґа і М. Ружа: часовий фактор, поріг важливості, ясність і визначеність, культурна близькість, змістова резонансність, неочікуваність, континуальність, структурність, елітність, персоніфікація, негативність.

Х. Ґанс визначає потенціал новизни події з іншої точки зору – відповідності, виокремлюючи три його форми: змістову, відповідність продукту і конкурентну відповідність. Змістова відповідність суголосна критеріям важливості і цікавості новини у попередній концепції. Відповідність продукту – це відповідність між історією, запропонованою журналістом, і форматом видання. Конкурентна відповідність означає, що орган інформації завжди прагне повідомити новину першим.

Виокремлюються категорії новини, які на мові журналістів, називаються жорсткі і м’які новини, новини з місця події, новини регулярного типу, первинні новини і журналістські розслідування. М’які новини – це, як правило, незначна за своєю важливістю або неактуальна для поточного моменту інформація. Поняття «екстрена новина» використовують тоді, коли йдеться про подію, що ще не завершилась, і саме тому, її зміст остаточно не визначений. Одночасно, ця подія є важливою і цікавою. Основний принцип «жорсткої» новини становить об’єктивність. Об’єктивність тут розуміється як передача лише перевірених фактів, без коментарів й інтерпретацій. Як зауважує відомий журналіст У. Ліпман: «Вибор новини – це такий саме політичний акт, як і коментар до неї». Для повсякденної журналістської практики (на відміну від журналістського розслідування) вагому роль відіграє правило: інформація вважається надійною, якщо отримана від джерела, яке в очах суспільства постає авторитетним для вирішення конкретних питань.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 908;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.