Інформаційні системи по управлінню персоналом

 

Сучасні автоматизовані системи управління персоналом призначені для оптимізації роботи, в першу чергу, керівництва і персоналу кадрових служб підприємств (крім бухгалтерії та деяких інших підрозділів) і відіграють велику роль у підвищенні продуктивності їхньої праці. Зокрема, менеджери з персоналу за допомогою таких систем позбуваються від виконання рутинних операцій при роботі з кадрами, підготовки та обліку наказів (на роботу з документацією по персоналу кадровики витрачають до 60% свого робочого часу). Автоматизоване зберігання і обробка повної кадрової інформації також дозволяє ефективно здійснювати підбір і переміщення співробітників. Крім того, автоматизований розрахунок заробітної плати з урахуванням інформації про позиції штатного розкладу, відпустках, лікарняних, відрядженнях, пільгах і стягнення дає можливість працівникам бухгалтерії точно й оперативно нараховувати зарплату, формувати бухгалтерські звіти, відносити витрати на собівартість.

Залежно від пройденого шляху автоматизованими системами управління персоналом та кадровою політикою можна виділити наступні їх групи:

Першу групу утворюють вільно поширювані програми, написані непрофесіоналами. ("WDATEOK", "Кадри", "Відділ кадрів і ДОП", "Табель"). Вони забезпечують автоматизацію окремих функцій і не супроводжуються авторами.

У другу групу входять програми, які розробляються власними програмістами для своєї організації з метою економії коштів. Можна згадати такі системи, як "SLS-Кадри", "STAFF-Кадри", "Triamant" та ін.

Третя група утворена бухгалтерськими системами, до складу яких включено функціональний модуль "Кадри". Основною метою програм даної групи є забезпечення бухгалтерського обліку, де наявність деяких функцій кадрового модуля необхідна для їх повноцінної роботи. Кадрові модулі можуть відрізнятися між собою повнотою облікової картки, наявністю тих чи інших вибірок. Причому ці кадрові модулі у складі бухгалтерії не тільки не допомагають менеджеру з персоналу, а часом і заважають, тому що ці відділи мають надто різні завдання. Найбільш яскравими представниками систем такого класу є "1С Зарплата і кадри", "Platinum", "Ultima-S", "Scala", "Галактика", "БОСС-Кадровик" та ін. Для систем цієї групи характерна вузькість базової версії, що вимагає досить великої доопрацювання і веде до несумісності з новими версіями системи.

Четверта група представлена комплексними системами автоматизації діяльності підприємства , заснованими на використанні системи баз даних, що охоплюють всі сфери діяльності підприємства. Серед пропонованих на ринку систем на перший план висуваються "Orakl-Кадри" і "NS2000", що представляють собою системи четвертого покоління і досить повно відображають сучасний рівень розвитку програмно-апаратного забезпечення автоматизації діяльності підприємств [8].

Наявні на ринку автоматизовані системи управління персоналом по їх функціональної спрямованості можна розділити на наступні групи:

- багатофункціональні експертні системи, що дозволяють проводити профорієнтацію, відбір, атестацію конкретних працівників;

- експертні системи для групового аналізу персоналу, виявлення тенденцій розвитку підрозділів і організації в цілому;

- програми розрахунку зарплати, як правило, походять з бухгалтерських програм;

- комплексні системи управління персоналом, що дозволяють формувати і вести штатний розклад, зберігати повну інформацію про співробітників, відображати рух кадрів усередині фірми, розраховувати зарплату.

Експертні системи зіставляють особисті, професійні та психофізіологічні якості кандидата з аналогічними параметрами кращих фахівців. Такі програми дозволяють вибирати потрібних фахівців. Крім того, такі системи не дозволяють автоматизувати повсякденну рутину.

Комплексні системи управління персоналом використовуються для автоматизації кадрової роботи на будь-якому підприємстві. У першу чергу така система необхідна керівництву для отримання оперативної інформації з будь-якого питання, пов'язаним зі структурою підприємства, штатними розкладом, вакансії та інформацією про співробітниках. Прийняти оперативне рішення може лише керівник, здатний швидко оцінити сформовану ситуацію, володіючи оперативною інформацією про стан справ в організації. Тому важливим фактором є можливість інтеграції системи кадрового обліку з системами бухгалтерського обліку та корпоративного управління. Така система зазвичай містить складові частини (модулі), відповідні основним напрямкам роботи, наприклад: штатний розклад, облік кадрів, табельний облік.

 

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 866;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.