Особливості регіональної інтеграції в країнах Африки

Початком розвитку інтеграційних процесів в Африці вважають 60-ті роки XX ст. Причинами цього є більш низький порівняно зі світовим рівень економічного розвитку африканських країн, тому це накладає певний відбиток на характер і цілі інтеграції. Після 1960 р. на континенті виникло близько сорока різних регіональних організацій економічного і фінансового спрямування. Низка причин різного характеру завадила очікуваному інтеграційному ефектові.

Співпраця й інтеграція в Африці істотно відрізняються від подібних процесів у інших регіонах. З 50—60-х років і до сьогодні існує ідея загально-континентального підходу до інтеграції, при цьому протягом 60—80-х років африканські теоретики ставили на власні сили, тобто інтеграція має дозволити звільнитися від впливу промислово розвинених країн, вивести з нееквівалентного обміну. Однак результати були незначні, інтеграція була ускладнена. Це викликано характерними рисами економік африканських країн: монокультурністю; однотипністю економічних структур.

До африканських інтеграційних об’єднань відносяться:

Митна й економічна спілка Африка (ЮДЕАК) - створена у 1964 р. До неї ввійшли 5 країн: Габон, Камерун, Конго, Чад, Екваторіальна Гвінея. Основні цілі — розроблення спільних економічних програм, уніфікація податкових систем, пільгових митних умов для членів союзу (що не мають виходів до моря). В рамках ЮДЕАК функціонує банк розвитку, фонд солідарності. Однак інтеграція розвивається майже формально.

Економічне співтовариство західноафриканских держав (ЕКОВАС) (ECOWAS - The Economic Community of West African States) - створене у 1975 р., нараховує 15 членів, у тому числі Бенін, Буркіна Фасо, Гамбія, Гана, Гвінея, Гвінея-Бісау, Кот-д'Івуар, Кабо-Верде, Ліберія, Малі, Нігер, Нігерія, Сенегал, С'єрра-Леоне, Того. Штаб-квартира ЕКОВАС розташована в Абуджі. Основні цілі: боротьба з бідністю; забезпечення миру та безпеки в «гарячих точках» (Ліберія, Гвінея-Бісау), боротьба зі злочинністю та незаконним розповсюдженням легкої стрілецької зброї, роззброєння, боротьба з контрабандою. Для цього була створена Група моніторингу.

Також до африканських інтеграційних об’єднань відносяться: Спільний ринок Східної і Південної Африки (КОМЕСА), Співтовариство розвитку Півдня Африки (САДК), Економічне співробітництво країн Центральної Африки (ECOCAS – The Economic Community of Central African States), Східноафриканське співтовариство (The East African Community) EAC, Африканське економічне співтовариство (АфЕС) тощо.

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 972;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.